Yerba mate z mlekiem 0

Yerba Mate z mlekiem

Do Yerba Mate mleko zamiast wody? Brzmi jak plan idealny, pojawia się tylko pytanie czy wykonalny. Spiesząc z odpowiedzią, oczywiście Mate z dodatkiem mleka zaskakuje niecodziennym smakiem i inspirującym aromatem. Doskonała baza dla Mate de Leche to Yerba palona tzw. Yerba Mate Tostada. Dlaczego? Otóż poddane procesowi palenia(prażenia) listki i gałązki ostrokrzewu, kuszą smakiem przypominającym nieco kawę zbożową oraz prezentują niezwykle intensywny ciemny, bo brązowy kolor.

Yerba Mate to napar popularny przede wszystkim na terenach Ameryki Południowej, lecz nie tylko. Wśród właściwości Yerba Mate wyróżnia się działanie energetyzujące, wspomaganie odchudzania czy też zwiększenie koncentracji. Istnieje wiele sposobów picia Yerba Mate, a jednym z nich jest przygotowywanie jej z mlekiem.

yerba mate z mlekiem

Działanie Yerba Mate z dodatkiem mleka

Yerba Mate, zarówno z mlekiem, jak i ta tradycyjna, doskonale pobudza, jednakże jej działanie różni się od tego, jakie daje wypicie filiżanki kawy. Efekt Yerby jest o wiele bardziej delikatny i jednocześnie utrzymuje się on na dłużej, nie serwując tym samym tzw. „skoków energetycznych”. Dzieje się tak przez fakt, iż kofeina znajdująca się w Yerbie jest metabolizowana w inny sposób niż ta, pochodząca z kawy. Co więcej, dzianie pobudzające tego wywaru nie łączy się z negatywnymi skutkami, jaki mogą odczuć wielbiciele kawy. W praktyce oznacza to, że pijąc Yerba Mate nie doświadczymy uczucia rozdrażnienia, czy też niepokoju.

W jaki sposób przygotować Yerba Mate z dodatkiem mleka?

Przygotowanie Yerba Mate z dodatkiem mleka jest bardzo podobne do parzenia naparu w roli głównej z przegotowaną wodą. Zwolennicy pobudzającego suszu mają swoje techniki – co osoba, to zwyczaj – aczkolwiek generalizując całość, Yerba Mate można zalać mlekiem o temperaturze 80 stopni Celsjusza. Tak jak w przypadku klasycznego przyrządzenia, Mate de Leche można pić przez bombillę, czyli rurkę z filtrem. Niemniej jednak tego typu susz można również zaparzyć w filtrze lub sitku, a dopiero w etapie finalnym dolać mleko – styl angielski się kłania. Jeśli tęsknie spoglądasz w kierunku zwyczajnej kawy, proponujemy wcześniej spienić mleko. Dzięki temu przyrządzisz pyszne, warstwowe Mate Latte.

Wśród yerbowych wyjadaczy króluje jedna złota, szalenie istotna zasada – zaparzanie Mate z dodatkiem mleka w tykwie jest surowo zabronione! Dlaczego? W tym przypadku chodzi o susz, który zaczyna przywierać do ścianek. Wysychając więc tworzy formę cementu. To natomiast oznacza, że późniejsze pozbycie się tego typu skorupki graniczy wręcz z cudem. Upatrując złotego środka, polecamy naczynia ceramiczne, kubki lub French Press. Szerokim łukiem omijamy również matero z Palo Santo.

Komentarze do wpisu (0)

Chmura tagów
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl