


- Mate Green Mas Energia Guarana 400g/1kg
- Yerba Mate Taragui Energia 500g
- Mix 10 próbek Yerba Mate po 50g
- Yerba Mate CBSe Energia Guarana 500g
- Mate Green Fuerte 400/1000 g
- Matero ceramiczne Calabaza miodowe 350 ml
- Matermo do yerba mate 500 ml - Yerbomos
- Yerba Mate Pajarito Elaborada 1kg
- Mate Green Despalada 400/1000g
- Matero Yerba Drive samochodowe 260 ml


03-07-2019, zespół ymt24.pl
Czerwcowy kod rabatowy
04-06-2019, zespół ymt24.pl
16-sty produkt tygodnia, czyli Taragui Elaborada con palo 500g
02-06-2019, zespół ymt24.pl
Tydzień Darmowej Dostawy!
27-05-2019, zespół ymt24.pl
Produkt tygodnia nr 15 - Taragui Sin Palo 500g
24-05-2019, zespół ymt24.pl

Przygotowanie matero
Yerba mate - przygotowanie
Prawidłowe przygotowanie naczynia do picia yerba mate jest niezbędne, aby matero posłużyło nam na dłuższy czas. Sposób przygotowania i konserwacji naczynka różni się w zależności od materiału z jakiego naczynie do mate zostało wykonane.
O rodzajach dostępnych naczyń do picia yerba mate piszemy TUTAJ.
Proces przygotowania naczynia przed pierwszym użyciem nazywany jest curado.
Przygotowanie matero z tykwy
Tykwa to specjalne naczynie wydrążone z owocu tykwy, którą można nazwać kuzynką dyni. Curado tykwy ma na celu usunięcie pozostałości miąższu, który pozostał w tykwie. Wynika to z faktu, iż miąższ tykwy cechuje się właściwościami przeczyszczającymi. W związku z tym proponujemy o dokładne pozbycie się pozostałości miąższu w celu uniknięcia jakichkolwiek nieprzyjemności żołądkowych ;)
Sam proces przygotowania tykwy wygląda następująco:
- Umyj tykwę ciepłą wodą.
- Następnie należy wsypać susz do 3/4 pojemności naczynka i zalać go wodą o temperaturze maksymalnie 75 stopni.
- Gdy susz wchłonie wodę tykwę należy uzupełnić wodą po same brzegi. Gdy tykwa posiada metalową wirolkę tykwę należy uzupełnić wodą poniżej poziomu wirolki.
- Kolejnym krokiem jest pozostawienie tykwy na około 24h.
- Co jakiś czas należy sprawdzić czy tykwa jest szczelna, czy nie pojawiają się wycieki. W takim przypadku tykwa może być uszkodzona. Natomiast zupełnie normalnym zjawiskiem będzie tzw. pocenie się tykwy, czyli pozostawianie na jej dnie(od spodu) małych kropelek wody.
- Po upłynięciu doby susz należy wyrzucić, a samą tykwę delikatnie przepłukać wodą.
- Ostatnim krokiem jest usunięcie pozostałego miąższu(delikatnie przy pomocy łyżeczki) i ponowne przepłukanie wodą.
Niektóre naczynia z tykwy, typu Calabaza wymagają, aby proces jeszcze raz powtórzyć. Z kolei tykwy typu Porongo nie wymagają powtarzania tego procesu. Wystarczy pozostawić tykwę na około 12 godzin, a nie na całą dobę.
Ważną kwestią jest również prawidłowe użytkowanie naczynia z tykwy. Po każdym użyciu należy opróżnić ją z fusów, starannie wypłukać naczynie oraz pozostawić aby odpowiednio się wysuszyła.
Przygotowanie matero z Palo Santo
Matero z Palo Santo to po prostu naczynie drewniane wykonane z drewna Palo Santo, które posiada niezwykle aromatyczną żywicę, której aromat uwalnia się w trakcie jej użytkowania. Naczynia z Palo Santo mogą posiadać metalowe okucie lub być niego pozbawione. Bardziej trwalsze są naczynia posiadające okucie, które dodatkowo dają większą ochronę matero przed uszkodzeniami i pęknięciami.
Proces curado naczyń z Palo Santo nie jest konieczny. Są dwa obozy, które spierają się nad tym tematem. Jedni twierdzą, iż przygotowanie naczynia z Palo Santo jest niezbędne, drudzy twierdzą zaś, że wystarczające jest jedynie dokładnie umycie naczynia i zalanie go wrzątkiem. Przeprowadzony proces curado Palo Santo ma na celu zapobiec pęknięciom naczynia.
Proces curado dla Palo Santo:
- Przepłucz naczynie ciepłą wodą.
- Pozostaw naczynie do momentu całkowitego wyschnięcia.
- Wysmaruj wewnętrzną część naczynia oliwą lub masłem.
- Pozostaw naczynie na około 2, maksymalnie 3 dni.
- Starannie przepłucz naczynie ciepłą wodą, aby pozbyć się pozostałego w naczyniu tłuszczu.
Sam proces crrado Palo Santo nie ma potwierdzonej skuteczności swojego działania. Niemniej, ważniejszą sprawą jest prawidłowe użytkowanie naczynia z Palo Santo.
Istnieje kilka zasad, które bezwzględnie należy przestrzegać:
- Naczynie z Palo Santo musi być odpowiednio nawilżone przez cały czas. Najlepszym wyjściem jest pozostawienie fusów mate aż do momentu kolejnego ich zalania w danym dniu. Ważne jest, aby nie zostawiać fusów w naczyniu na dłużej jak kilkanaście godzin, bowiem spowoduje to powstanie pleśni.
- Utrzymanie stałej wilgotności naczynia jest trudne. Z tego też powodu sugerujemy, aby powoli wysuszyć naczynie, gdy wiemy, że nie będzie ono użytkowane przez jakiś czas. Pamiętać jednak należy, aby nie robić tego zbyt szybko, bowiem może to spowodować pęknięcie naczynia.
- Do picia mate na ciepło przeznaczone są wyłącznie naczynia z Palo Santo posiadające metalowe okucie.
Matero z Palo Santo posiada sporą ilość żywicy, która może się pojawić na naczyniu w trakcie użytkowania. Jest to zupełnie naturalny proces, który świadczy wyłącznie o autentyczności naczynia.
Przygotowanie naczynia ceramicznego
Wszystkie naczynia ceramiczne nie wymagają żadnego przygotowania poza dokładnym ich umyciem z pyłu lub kurzu.
Przygotowanie naczynia do yerba mate - Guampa
Guampa to matero wykonane z bydlęcego rogu lub kopyta. Przeznaczone jest wyłącznie do picia mate na zimno (terere).
Curado Guampy polega na moczeniu matero około doby w wodzie z detergentem. Po odczekaniu doby należy je dokładnie przepłukać i umyć.
Przygotowanie naczyń z innych gatunków drewna (bambus, algarrobo, lapacho i inne)
Naczynia bambusowe czy innych gatunków drewna nie wymagają specjalnego przygotowania. Gdy nie posiadają metalowego okucia służą jedynie do picia yerba mate na zimno.
Dbać o nie należy podobnie jak w przypadku matero z Palo Santo, tzn. dbać o odpowiednią, stałą wilgotność naczynia.