
Czym jest yerba mate?
Yerba mate, zwana również erva mate, mate, herba mate, chimarrão, indiańskie caá mati, caá mate to najbardziej popularny napój spożywany głównie w Ameryce Południowej (Argentyna, Brazylia, Paragwaj, Urugwaj). Powoli staje się coraz bardziej popularny w Europie oraz w naszym kraju. Ma również swoich zwolenników na Bliskim Wschodzie - w Libanie i Syrii. Wszystko dzięki swoim wyjątkowym właściwościom.
Yerba mate to suszone i zmielone listki i łodyżki ostrokrzewu paragwajskiego (Ilex Paraguariensis). Prawdopodobnie została odkryta przez Indian z plemiona Guarani.
Przygotowanie yerba mate
Do przyrządzenia naparu oprócz samej yerba mate potrzebujemy również rurkę z filtrem, tzw. bombillę oraz naczynko, tzw. matero lub mate.
Bombilla jest niezbędnym elementem w rytuale picia ziela - yerba mate, czasami błędnie nazywana herbatą yerba mate. Filtruje ona napar, aby fusy nie przedostawały się do ust i pozostawały w naczyniu. Wykonane są głównie ze stali nierdzewnej, alpaki, stopów mosiężnych, srebra, złota czy innych stopów oraz z bambusa.
Z kolei naczynia do picia yerba mate wykonane są z naturalnych materiałów takich jak tykwa, guampa, bambus, różne odmiany drewna(m.in. Palo Santo czy Algarrobo), które dodatkowo dodają aromatu i smaku przyrządzanemu naparowi. Ponadto występują również naczynka wykonane z ceramiki czy gliny, które są łatwe w utrzymaniu i czyszczeniu, ale nie posiadają dodatkowych walorów smakowych.
Yerba mate - właściwości
Dlaczego picie yerba mate jest tak popularne w Ameryce Południowej? Wynika to z wielu zdrowotnych właściwości, które dostarcza picie naparu yerba mate.
Co daje codzienne picie yerba mate?
- reguluje procesy przemiany materii w ludzkim organizmie, pomaga w trawieniu, pozytywnie wpływa na jelita oraz żołądek, odbudowując zniszczone tkanki,
- pomaga w odchudzaniu, zmniejsza łaknienie, dzięki czemu jest skuteczną pomocą w zdrowej diecie, której celem jest zrzucenie paru zbędnych kilogramów,
- yerba mate to bogate źródło wielu witamin i minerałów(witamina A, B1, B2, C, żelazo, potas, sód, wapń, magnez i inne),
- pomaga zlikwidować objawy zmęczenia,
- poprawia sprawność fizyczną i umysłową, zwiększa koncentrację,
- naturalnie pobudza ciało oraz umysł,
- likwiduje poddenerwowanie,
- stymuluje system nerwowy,
- zwiększa naturalną odporność organizmu,
- stymuluje Centralny Układ Nerwowy, nie uzależnia.
Jaką mate wybrać na początek?
Dla osób rozpoczynających swoją przygodę z Yerba Mate polecamy brazylijską odmianę Mate Green, która jest niemal bezpyłowa przez co posiada łagodniejszy smak w porównaniu z mate z takich krajów jak Argentyna czy Paragwaj. Dostępna jest w wielu wersjach: klasycznej czy z atrakcyjnymi dodatkami w postaci suszonych owoców czy ziół.
Poza Mate Green polecamy yerba mate typu Suave, które będą łagodniejsze w smaku oraz wszelkie z dodatkami owocowymi i ziołowymi, przykładowo z dodatkiem skórki pomarańczowej czy mięty. Powodują one, że klasyczna goryczka zostaje w pewnym stopniu ograniczona.
Mocny dymny smak wyczuwalny jest zwłaszcza w argentyńskich(np. Rosamonte, La Union, Taragui czy CBSe) odmianach mate, w przypadku mate z Paragwaju(np. Yerba Mate Pajarito, Selecta czy Campesino) będzie trochę łagodniejszy. Gdy lubimy zieloną herbatę, taki dymny smak zupełnie nam nie będzie przeszkadzał i bez wahania możemy zdecydować się na klasyczną mate bez dodatków.
Gdy poszukujemy mocnej i pobudzającej warto wybrać gatunki typu Despalada bądź Sin Palo, dłużej leżakowane z oznaczeniem Especial czy posiadające dodatek w postaci ekstraktu z guarany.
Niezdecydowanym polecamy również zestawy próbek(od 40 do 50g), dzięki czemu za niewielkie pieniądze mamy możliwość spróbowania różnych gatunków i smaków, dzięki czemu łatwiej będzie znaleźć swój ulubiony.
Krótko mówiąc, każdy znajdzie coś dla siebie.
Niech moc mate będzie z Wami! :)