Artykuły
_________________________________________________ _________________________________________________ _________________________________________________ _________________________________________________ _________________________________________________
Kategorie blog
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Yerba mate na zimno(terere) - nasza propozycja 3

Yerba mate na zimno (terere) - nasza propozycja

yerba mate terere

Yerba Mate Terere a Yerba Mate przyrządzana na ciepło

Podstawową różnicą jest kwestia temperatury wody, którą zalewamy wybrany przez nas susz. W przypadku klasycznego parzenia Yerba Mate woda powinna mieć temperaturę około 70-75 stopni Celsjusza. Z kolei chcąc przyrządzić Terere potrzebujemy lodowatej wody, czyli odpowiednio schłodzonej wody z dodatkiem kostek lodu, które pozwolą utrzymać jak najdłużej niską temperaturę naparu. Aczkolwiek według klasycznego przepisu pierwsze zalanie terere powinno mieć temperaturę klasycznej mate na ciepło, a kolejne już wyłącznie lodowatą wodą. Proponujemy spróbować obu sposobów i samemu przekonać się, który sposób wam bardziej odpowiada.

Sposób przyrządzania Yerby Mate Terere

Niezwykle ważnym elementem podczas przygotowywania Yerba Mate Terere jest lodowata woda, którą należy wcześniej schłodzić w lodówce lub zamrażarce. Przygotowaną zimną wodę należy wlać do termosu lub dzbanka, a następnie dodać kilka kostek lodu, które pozwolą dłużej utrzymać niską temperaturę naparu. W następnym kroku wsypujemy susz do naczynia oraz dodajemy wymienione wyżej składniki: listki hibiskusa, listki mięty oraz plasterek cytryny lub limonki. Następnie umieszczamy bombillę w naczyniu. Teraz przechodzimy do ostatniej fazy - zalewamy susz uprzednio przygotowaną wodą, odczekujemy około 7 minut, aby listki mate zdążyły nasiąknąć i oddały swoje drogocenne soki. Opcjonalnie można dodać również 1 lub 2 kostki lodu na samym wierzchu naszej mieszanki. W ten sposób otrzymaliśmy pyszne i orzeźwiające terere do szybkiego przygotowania, które możemy wielokrotnie powtórnie zalewać lodowatą wodą i cieszyć się orzeźwieniem w upalne dni.

Yerba mate Terere - nasz przepis

Yerba mate na zimno można przygotować na kilka lub kilkanaście sposobów, tak na prawdę nie ma żadnych ograniczeń. Jedynym ograniczeniem może być nasza wyobraźnia lub pomysłowość. W naszym przepisie skupimy się na dość prostym, ale skutecznym rozwiązaniu, które nie wymaga długich przygotowań, przez co przyrządzenie orzeźwiającego terere zajmie nam dosłownie kilka minut. 

Yerba mate na zimno - jakie naczynie?

Proponujemy przygotowanie terere w dowolnym naczyniu, może to być zwykłe naczynie ceramiczne, tykwa, naczynie z Palo Santo lub inne drewniane czy bambusowe. Wybór naczynia i bombilli pozostawiamy Wam. Warto w tym miejscu wspomnieć, iż w Ameryce Południowej popularnymi naczyniami do przygotowania terere są naczynia wykonane z bawolego rogu lub kopyta, tzw. guampa. Niemniej z powodzeniem możesz przygotować swoje terere w dowolnym naczyniu. Poniżej zdjęcie jak wygląda wspomniana guampa wykonana z bawolego rogu:

Tradycyjna guampa wykonana z bawolego rogu

Nasze terere przyrządziliśmy w trzech różnych naczyniach, z czego jedno z nich zwie się Cuia. Tradycyjnie służy do przygotowania mocno mielonej mate, tzw. chimarrao. Wybraliśmy je ze względu na dużą pojemność, dzięki czemu zmieścimy w nim większą ilość naszego ulubionego suszu.

Skorzystaliśmy również z okutego naczynia z Palo Santo oraz naczynia ceramicznego, efekty zobaczycie pod koniec artykułu.

Kolejnym niezbędnym elementem jest bombilla, może to być dowolna bombilla, którą obecnie posiadacie.

Yerba mate idealna do terere

Mając te dwa niezbędne akcesoria przechodzimy do kluczowego elementu - yerba mate. W tym miejscu wiele osób może mieć problem, bowiem jaką mate wybrać do terere?

Mówiąc szczerze, może być to każda yerba mate, która nam smakuje. Ciekawymi propozycjami są wszystkie odmiany z dodatkiem ziół czy suszonych owoców. Początkującym polecamy yerba mate o delikatniejszej goryczce i mniejszej ilości pyłu. Idealną propozycją będzie brazylijska Mate Green, która spełnia te oba warunki.

Do naszego terere wybraliśmy mieszankę Mate Green Mas Energia Guarana, która jest dość delikatna w smaku i daje sporego kopa energetycznego. Ok, czyli mając naczynko, bombillę oraz mate możemy przejść do kilku opcjonalnych dodatków do terere. 

Przygotujcie następujące produkty:

  • kostki lodu - przynajmniej 10 sztuk, 
  • termos lub dzbanek,
  • kilka listków świeżej mięty,
  • kilka listków hibiskusa
  • plasterek limonki lub cytryny(alternatywnie można wykorzystać też suszoną skórkę cytrynową lub pomarańczową).

Niezbędne będą jedynie kostki lodu oraz termos lub dzbanek, ale sugerujemy, aby skorzystać ze wszystkich produktów. Wówczas uzyskamy odpowiednią dawkę orzeźwienia płynącą z wykorzystanych dodatków. Gdy z nich nie skorzystamy efekt nie będzie tak okazały :) Jednakże można użyć również innych ziół, które cechują się orzeźwiającym działaniem, wybór należy do Was.

Jak przyrządzić smaczne terere?

Ważnym elementem jest lodowata woda, którą należy wcześniej schłodzić w lodówce lub zamrażarce. Przygotowaną zimną wodę wlej do termosu lub dzbanka oraz dodaj kilka kostek lodu, która pozwolą dłużej utrzymać niską temperaturę naparu. Wsyp susz do naczynia oraz dodaj wymienione wyżej składniki: listki hibiskusa, listki mięty oraz plasterek cytryny lub limonki. Następnie umieść bombillę w naczyniu. 

Teraz przechodzimy do ostatniej fazy - zalej susz uprzednio przygotowaną wodą, odczekaj około 7 minut, aby listki mate zdążyły nasiąknąć i oddały swoje drogocenne soki. Opcjonalnie można dodać również 1 lub 2 kostki lodu na samym wierzchu naszej mieszanki. W ten sposób otrzymaliśmy pyszne i orzeźwiające terere do szybkiego przygotowania, które możemy wielokrotnie powtórnie zalewać lodowatą wodą i cieszyć się orzeźwieniem w upalne dni.

Przygotowane przez nas terere(matero Cuia) wyglądało następująco:

Terere w tzw. cuii

Przyznacie, że prezentuje się całkiem sympatycznie, smakuje równie dobrze jak wygląda ;) A tak dla porównania wygląda terere we wszystkich naczyniach, z których korzystaliśmy, czyli w Palo Santo, naczyniu ceramicznym oraz Cuia:

Porównanie wszystkich 3 wariantów

W tym miejscu należy nadmienić, iż smak naparu wypłukuje się wolniej, przez co zalewanie yerba mate zimną wodą powoduje, iż będziemy mogli ją powtórnie zalać więcej razy niż w przypadku klasycznego przygotowania na ciepło. 

Smacznego!

Jeżeli podobał Ci się nasz przepis to skomentuj wpis lub pochwal się swoim terere ;)

Komentarze do wpisu (3)

9 czerwca 2018

Dzięki, z pewnością skorzystam z przepisu! :)

24 czerwca 2018

Super artykuł

3 lipca 2018

Na upalne dni super sprawa :D

Archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Chmura tagów
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Google+
Sklep internetowy od home.pl