Masz już dość sklepowych wędlin? Chcesz spróbować czegoś nowego lub masz już dość mięsa? Ten przepis jest właśnie dla Ciebie!
Pasztet warzywny z amarantusem to doskonały przepis na smaczne danie, które może zastąpić naszpikowane chemią wędliny kupowane na co dzień w sklepie.
Ciekawa alternatywa na świąteczny stół ;)
Składniki:
- 200g soczewicy czerwonej
- 100g ziaren amarantusa
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej(np. pszennej czy orkiszowej)
- połówka selera
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżeczki oliwy z oliwek
- natka pietruszki
- sól himalajska
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- zioła prowansalskie
Przygotowanie:
- W pierwszej kolejności myjemy i obieramy warzywa, które gotujemy w garnku do uzyskania miękkości, ale ich nie rozgotowujemy!
- W dwóch pozostałych garnkach będziemy gotować amarantus oraz soczewicę. Przed ich gotowaniem należy je przepłukać na gęstym sitku, a następnie gotować w osolonej wodzie w osobnych garnkach, aż będą miękkie. W przypadku amarantusa czas jego gotowania to około 15 minut. W przypadku soczewicy będzie to około 6 minut. Najlepiej na bieżąco sprawdzać ich stan ;)
- Po ugotowaniu warzyw oraz soczewicy i amarantusa pozostawiamy je do ostudzenia.
- Gdy już przestygną mieszamy warzywa z amarantusem i soczewicą i blendujemy. Później dodajemy sól himalajską, pieprz i pozostałe przyprawy, pokrojoną natkę pietruszki, 2 wyciśnięte ząbki czosnku. Na samym końcu dodajemy 2 łyżki mąki pełnoziarnistej oraz jajka. Można dodać jaja w całości lub też żółtka i białka osobno. W tym drugim przypadku białka ubijamy na sztywno i powoli mieszamy z otrzymaną masą.
- Następnie musimy przygotować keksówkę, którą delikatnie smarujemy olejem roślinnym(najlepiej rzepakowym lub słonecznikowym).
- Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 50-60 minut do uzyskania chrupiącej skórki z zewnątrz.
Pasztet powinien być lekko wilgotny, jest to normalne i nie ma czym się niepokoić z tego powodu ;)
Pasztet warzywny doskonale komponuje się z dżemami i powidłami, które przełamują mocny i wyrazisty warzywny smak odrobiną słodyczy i kwaskowatości. My użyliśmy powidła śliwkowego.
Tak przygotowany pasztet możemy zjeść z kromką ulubionego pieczywa lub bułką oraz z odrobiną ulubionego dżemu czy powidła. Smakuje wybornie :)
Smacznego!