Pasztet warzywny z amarantusem 0
Pasztet warzywny z amarantusem

Masz już dość sklepowych wędlin? Chcesz spróbować czegoś nowego lub masz już dość mięsa? Ten przepis jest właśnie dla Ciebie!

Pasztet warzywny z amarantusem to doskonały przepis na smaczne danie, które może zastąpić naszpikowane chemią wędliny kupowane na co dzień w sklepie.

Ciekawa alternatywa na świąteczny stół ;)

Składniki:

  • 200g soczewicy czerwonej
  • 100g ziaren amarantusa
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pełnoziarnistej(np. pszennej czy orkiszowej)
  • połówka selera
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki oliwy z oliwek
  • natka pietruszki
  • sól himalajska
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • zioła prowansalskie

Przygotowanie:

  1. W pierwszej kolejności myjemy i obieramy warzywa, które gotujemy w garnku do uzyskania miękkości, ale ich nie rozgotowujemy! 
  2. W dwóch pozostałych garnkach będziemy gotować amarantus oraz soczewicę. Przed ich gotowaniem należy je przepłukać na gęstym sitku, a następnie gotować w osolonej wodzie w osobnych garnkach, aż będą miękkie. W przypadku amarantusa czas jego gotowania to około 15 minut. W przypadku soczewicy będzie to około 6 minut. Najlepiej na bieżąco sprawdzać ich stan ;)
  3. Po ugotowaniu warzyw oraz soczewicy i amarantusa pozostawiamy je do ostudzenia.
  4. Gdy już przestygną mieszamy warzywa z amarantusem i soczewicą i blendujemy. Później dodajemy sól himalajską, pieprz i pozostałe przyprawy, pokrojoną natkę pietruszki, 2 wyciśnięte ząbki czosnku. Na samym końcu dodajemy 2 łyżki mąki pełnoziarnistej oraz jajka. Można dodać jaja w całości lub też żółtka i białka osobno. W tym drugim przypadku białka ubijamy na sztywno i powoli mieszamy z otrzymaną masą.
  5. Następnie musimy przygotować keksówkę, którą delikatnie smarujemy olejem roślinnym(najlepiej rzepakowym lub słonecznikowym).
  6. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 50-60 minut do uzyskania chrupiącej skórki z zewnątrz.


Pasztet powinien być lekko wilgotny, jest to normalne i nie ma czym się niepokoić z tego powodu ;)

Pasztet warzywny doskonale komponuje się z dżemami i powidłami, które przełamują mocny i wyrazisty warzywny smak odrobiną słodyczy i kwaskowatości. My użyliśmy powidła śliwkowego.

Tak przygotowany pasztet możemy zjeść z kromką ulubionego pieczywa lub bułką oraz z odrobiną ulubionego dżemu czy powidła. Smakuje wybornie :)

Smacznego!

Komentarze do wpisu (0)

Chmura tagów
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl