Artykuły
_________________________________________________ _________________________________________________ _________________________________________________ _________________________________________________ _________________________________________________
Kategorie blog
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Herbata Yerba mate, a może jednak ziele? 0
Herbata Yerba mate, a może jednak ziele?

Herbata yerba mate, czy aby na pewno?

Ostrokrzew paragwajski (łac. ilex paraguariensis) to wiecznie zielone drzewo, które w warunkach naturalnych osiąga nawet 15 metrów wysokości. Uprawiane przez 4 kraje Ameryki Południowej - Paragwaj, Argentynę, Brazylię i Urugwaj. Od lat jest ceniony przez miłośników na całym świecie ze względu na swoje właściwości wzmacniające, oczyszczające i pobudzające. Może stanowić ciekawą alternatywę dla kawy czy niezdrowych napojów energetycznych.

Ostrokrzew paragwajski bywa często nazywany herbatą yerba mate. Należy jednak stwierdzić, że jest to błędne stwierdzenie, które niestety jest dość często powielane w odniesieniu do ziół zalewanych ciepłą wodą, przykładowo Rooibos(czerwonokrzew). Yerba mate jest zielem, którego suszone, a następnie zmielone listki i patyczki są zalewane wodą o temperaturze zazwyczaj nieprzekraczającą 75 stopni Celsjusza tworząc pobudzający i aromatyczny napar.

Jedyną prawdziwą herbatą jest napar z liści camellia sinensis, czyli herbaty chińskiej, której proces produkcji, przygotowanie, smak czy właściwości są zupełnie inne niż w przypadku opisywanego ostrokrzewu paragwajskiego.

"Zielone złoto" Ameryki Południowej, czyli yerba mate przyrządza się w zupełnie inny sposób niż popularną herbatę. Nie jest to proces skomplikowany - susz yerba mate wsypujemy do naczynia od 1/4 do 3/4 jego objętości i zalewamy ciepłą, ale nie wrzącą wodą(70-75 stopni Celsjusza). Do filtrowania naparu używa się tzw. bombilli, czyli rurki z filtrem. Sam zaś napar w zależności od gatunku czy odmiany mate można powtórnie zalewać przynajmniej 5-7 razy.

Yerba mate równie dobrze smakuje na zimno! Jak przygotować zimny i orzeźwiający napój, tzw. terere? Sprawdź!

Jak smakuje yerba mate?

Mówiąc krótko napar z ostrokrzewu paragwajskiego jest dość gorzki, zbliżony do zielonej herbaty, jednak goryczka płynąca z naparu yerba mate jest bardziej zdecydowana i wyrazista, co odczują zwłaszcza osoby rozpoczynające przygodę z tym południowoamerykańskim zielem. Niemniej z czasem i z kolejnymi zalaniami przyzwyczaimy się jej specyficznego smaku, który można złagodzić poprzez ziołowe czy owocowe dodatki. Możemy również wybrać odmiany pozbawione pyłu, a co za tym idzie o łagodniejszym smaku. Wybór gatunków yerba mate jest na prawdę szeroki.

Yerba mate - bogactwo właściwości

Ziele od wieków znane mieszkańcom Ameryki Południowej cieszy się tam taką popularnością jak u nas czarna herbata, nie bez powodu. Aromatyczny napar uzyskiwany z suszu ostrokrzewu paragwajskiego to nie tylko działanie pobudzające. Yerba mate cechuje się szerokim spektrum prozdrowotnych właściwości. Regularne picie yerba mate:

  • poprawia przemianę materii,
  • likwiduje poddenerwowanie i objawy zmęczenia,
  • oczyszcza oraganizm z toksyn,
  • zwiększa naturalną odprność organizmu,
  • nie wypłukuje magnezu z organizmu,
  • poprawia jędrność skóry,
  • pozytywnie wpływa ma układ trawienny,
  • poprawia ogólne samopoczucie.

Yerba mate to również bogactwo minerałów i innych składników, które dostarczamy naszego organizmowi z każdym łykiem naparu. Wśród najważniejszych związków występujących w naparze należy wymienić:

  • Witaminy - A, B1, B2, C, E, PP, H,
  • Polifenole - związki odpowiedzialne za działanie antyoksydacyjne w organizmie, w tym antyrakowe,
  • Makro i mikroelementy - potas, magnez, fosfor oraz cynk, krzem, mangan, miedź czy chrom,
  • Ksantyny - związki odpowiedzialne za właściwości pobudzające, które wspomagają pracę umysłową i koncentrację - teobromina, kofeina czy teofilina,
  • Saponiny - odpowiadają za goryczką w naparze i powstawanie pianki po zalaniu suszu yerba mate, działają pozytywnie na metabolizm cholesterolu oraz przeciwzapalnie.

Jak widać z powyższego yerba mate to nie tylko pobudzająca dawka kofeiny(mateiny), a również wiele innych związków pozytywnie oddziałujących na nasz organizm, a co za tym idzie na nasze samopoczucie. Mamy nadzieję, że pokrótce udało nam się objaśnić dlaczego yerba mate nie jest herbatą i dlaczego warto zacząć ją regularnie pić.

Komentarze do wpisu (0)

Archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Chmura tagów
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Google+
Sklep internetowy od home.pl