Ciecierzyca w ostatnim czasie powoli wraca do łask w wielu polskich kuchniach, bowiem w ostatnich latach była dość mocno zapomniana i rzadko używana. Jest to niezwykle zdrowy produkt zalecany zwłaszcza osobom, które mają problemy z cholesterolem czy chorobą wieńcową.
Ciecierzyca zmniejsza stężenie frakcji tzw. „złego” cholesterolu, który jest przyczyną miażdżycy, a tym samym licznych chorób serca, m.in. choroby wieńcowej czy zawału serca. Obniża także ciśnienie krwi. Zawarty w niej potas (291 mg/100 g) sprawia, że naczynia krwionośne są bardziej drożne, a tym samym krew krąży swobodniej, co w efekcie daje spadek ciśnienia. Ponadto ciecierzyca, dzięki zawartości żelaza, zapobiega anemii. Może być również wykorzystywana pomocniczo w leczeniu niedokrwistości.
Przedstawiamy prosty i szybki w przygotowaniu przepis na smaczny sos pomidorowo-bazyliowy z ciecierzycą.
Składniki (na 2 porcje):
Przygotowanie:
1) Ciecierzycę należy namoczyć dzień wcześniej, zalewając ją wodą,
2) Następnego dnia gotujemy ją w wodzie przez ok. 15 min (można dłużej, jeśli wolicie bardziej miękką)
3) Pomidory obieramy, blendujemy na jednolitą masę, łączymy z ugotowaną cieciorką,
4) Dodajemy bazylię, zioła prowansalskie lub inne przyprawy wedle smaku i doprowadzamy do wrzenia.
Smacznego!