Doskonała jako szybka przekąska na przerwę w pracy czy między zajęciami na uczelni. Niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu :)
Potrzebujemy:
- garść gotowej mieszanki mix sałat(z rukolą czy roszponką),
- plaster sera twarogowego,
- ćwiartka pomarańczy,
- 1 łyżka oleju lnianego,
- czubryca zielona do smaku
Przygotowanie:
Mix sałat należy umyć i osuszyć, dodać pokruszony ser, pokrojoną w drobną kostkę ćwiartkę pomarańczy. Całość skropić olejem lnianym i doprawić do smaku zieloną czubrycą, solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Olej lniany ceniony jest za swoje liczne właściwości zdrowotne, a przede wszystkim za wysoką zawartość kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6. Reguluje poziom cholesterolu we krwi, usprawnia działanie przewodu pokarmowego, jest bogatym źródłem witaminy E, zwaną witaminą młodości, stosowany w profilaktyce chorób układu krążenia. Nie stosujemy go do smażenia, nadaje się idealnie do sałatek, sosów, dipów czy gotowanych warzyw. Bywa nazywany złotem wśród olejów.
Olej lniany i czubrycę możecie znaleźć na naszym sklepie.
Polecamy :)