Grillowana pierś kurczaka z kuskusem oraz z sałatką z awokado
Gdy brak nam pomysłu na szybki, smaczny i przede wszystkim zdrowy obiad warto wypróbować sprawdzonego przepisu ;) My to danie przygotowaliśmy ze składników, które akurat mieliśmy w lodówce/na półce w kuchni.
Przygotowanie potrawy nie zajmuje wiele czasu, jedynym elementem, który zajmuje więcej czasu jest odczekanie kilku godzin aż kurczak w marynacie odpowiednio przesiąknie przyprawami, dzięki czemu stanie się bardziej aromatyczny i smaczniejszy ;)
Kurczaka grillujemy na rozgrzanej patelni bez dodatku oleju czy oliwy, dzięki czemu będzie łatwiejszy do strawienia dla naszego żołądka.
Poza tym danie to można przygotować dosłownie w pół godziny i nie wymaga od nas wielkich zdolności kulinarnych ;) To doskonała propozycja zwłaszcza dla osób dbających o linię czy też będących na diecie.
Składniki:
- pierś z kurczaka,
- 100 g kaszy kuskus,
- mix sałat,
- kilka plasterków ogórka,
- cały pomidor,
- garść słonecznika łuskanego,
- 1 dojrzałe awokado,
- ok. 40g sera pleśniowego Lazur,
- przyprawa uniwersalna jarzynka,
- folia aluminiowa.
Marynata do kurczaka:
- przyprawa do kurczaka,
- szczypta soli himalajskiej,
- zioła prowansalskie,
- czarny pieprz,
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek.
Dressing do sałatki:
- 2-3 łyżeczki oliwy z oliwek,
- zioła prowansalskie,
- czarny pieprz,
- połowa cytryny,
- ok. 2 łyżeczki miodu.
Sposób przygotowania:
- W pierwszej kolejności przygotowujemy kurczaka. Myjemy go pod bieżącą zimną wodą, usuwamy wszelkie kostki, żyłki czy tłuszcz. Samą pierś proponuję pokroić po skosie na 3 małe części, a następnie delikatnie ją rozbić. Tak przygotowane i osuszone mięso wkładamy do miseczki i zalewamy marynatą składają się z oliwy z oliwek, odrobiny ziół prowansalskich, przyprawy do kurczaka, szczypty soli himalajskiej i czarnego pieprzu.
- Marynatę dokładnie wcieramy w kawałki kurczaka i pozostawiamy przynajmniej na 2-3 godziny w lodówce, aby mięso przyjęło cały aromat i smak przypraw.
- Gdy mięso już spędzi odpowiedni czas w lodówce przechodzimy do głównego przepisu. Kawałki kurczaka zawijamy w folię aluminiową układając kawałek kurczaka na środku i zawijając z każdej stronie tworząc "łódkę". W ten sposób wszystkie soki zostaną w mięsie, przez co będzie bardziej soczyste i smaczniejsze.
- Następnym krokiem jest przygotowanie sałatki. Mix sałat dokładnie płuczemy i suszymy. Pozostałe składniki(awokado, pomidor, ogórek, ser Lazur) kroimy na małe kawałki i dokładnie mieszamy z mixem sałat si słonecznikiem. Sam słonecznik można uprzednio uprażyć na suchej i rozgrzanej patelni, aby wydobyć z niego głębszy smak.
- Przygotowaną sałatkę zalewamy uprzednio przygotowanym dressingiem, którego podstawą jest cytryna, miód i oliwa z oliwek. Proporcje zależą wyłącznie od nas w zależności jaki smak i konsystencję chcemy uzyskać. Gdy chcemy bardziej słodki dajemy więcej miodu, gdy bardziej cierpki więcej oliwy oraz gdy bardziej kwaśny więcej soku z cytryny.
- Nagrzewamy suchą patelnię, nie dodajemy żadnej oliwy ani oleju. Kurczak ma się grillować bez jakichkolwiek dodatków w postaci tłuszczy.
- Gdy patelnia jest rozgrzana kładziemy kurczaka i grillujemy przez około 15 minut.
- W między czasie przygotujemy kuskus do którego dodajemy soli himalajskiej, pieprzu oraz przyprawy uniwersalnej jarzynka. Kuskus wsypujemy do przeźroczystej miseczki i zalewamy wrzątkiem około 1 cm powyżej jego wysokości. Zostawiamy go na około 5 minut, aby dokładnie wchłonął wodę. Gdy wlejemy za dużo wody zawsze możemy dodać trochę kuskusu i wówczas nadmiar płynu nam zniknie ;)
- Kurczaka zdejmujemy z patelni i nakładamy na talerz wraz z pozostałymi składnikami: sałatką oraz kuskusem.
Smacznego ;)
Dominika G
super przepis - właśnie zrobiłam dzięki wielkie :))
Grażyna
zrobiłam go dzisiaj na obiad - wszystkim smakowało pozdrawiam :]
Andziaa
dziękuje za przepis na pewno skorzystam!
Karol - kucharz
bardzo dobry przepis, dzisiaj wypróbowałem polecam! Zaraz przeglądnę resztę Waszych przepisów Pozdrawiam
Paula
Pyszne i sycące danie. Polecam!!