Pomysł na fit obiad 5
Pomysł na fit obiad

Grillowana pierś kurczaka z kuskusem oraz z sałatką z awokado

Gdy brak nam pomysłu na szybki, smaczny i przede wszystkim zdrowy obiad warto wypróbować sprawdzonego przepisu ;) My to danie przygotowaliśmy ze składników, które akurat mieliśmy w lodówce/na półce w kuchni.

Przygotowanie potrawy nie zajmuje wiele czasu, jedynym elementem, który zajmuje więcej czasu jest odczekanie kilku godzin aż kurczak w marynacie odpowiednio przesiąknie przyprawami, dzięki czemu stanie się bardziej aromatyczny i smaczniejszy ;)

Kurczaka grillujemy na rozgrzanej patelni bez dodatku oleju czy oliwy, dzięki czemu będzie łatwiejszy do strawienia dla naszego żołądka.

Poza tym danie to można przygotować dosłownie w pół godziny i nie wymaga od nas wielkich zdolności kulinarnych ;) To doskonała propozycja zwłaszcza dla osób dbających o linię czy też będących na diecie.

Składniki:

Marynata do kurczaka:

Dressing do sałatki:

Sposób przygotowania:

  1. W pierwszej kolejności przygotowujemy kurczaka. Myjemy go pod bieżącą zimną wodą, usuwamy wszelkie kostki, żyłki czy tłuszcz. Samą pierś proponuję pokroić po skosie na 3 małe części, a następnie delikatnie ją rozbić. Tak przygotowane i osuszone mięso wkładamy do miseczki i zalewamy marynatą składają się z oliwy z oliwek, odrobiny ziół prowansalskich, przyprawy do kurczaka, szczypty soli himalajskiej i czarnego pieprzu. 
  2. Marynatę dokładnie wcieramy w kawałki kurczaka i pozostawiamy przynajmniej na 2-3 godziny w lodówce, aby mięso przyjęło cały aromat i smak przypraw.
  3. Gdy mięso już spędzi odpowiedni czas w lodówce przechodzimy do głównego przepisu. Kawałki kurczaka zawijamy w folię aluminiową układając kawałek kurczaka na środku i zawijając z każdej stronie tworząc "łódkę". W ten sposób wszystkie soki zostaną w mięsie, przez co będzie bardziej soczyste i smaczniejsze.
  4. Następnym krokiem jest przygotowanie sałatki. Mix sałat dokładnie płuczemy i suszymy. Pozostałe składniki(awokado, pomidor, ogórek, ser Lazur) kroimy na małe kawałki i dokładnie mieszamy z mixem sałat si słonecznikiem. Sam słonecznik można uprzednio uprażyć na suchej i rozgrzanej patelni, aby wydobyć z niego głębszy smak.
  5. Przygotowaną sałatkę zalewamy uprzednio przygotowanym dressingiem, którego podstawą jest cytryna, miód i oliwa z oliwek. Proporcje zależą wyłącznie od nas w zależności jaki smak i konsystencję chcemy uzyskać. Gdy chcemy bardziej słodki dajemy więcej miodu, gdy bardziej cierpki więcej oliwy oraz gdy bardziej kwaśny więcej soku z cytryny.
  6. Nagrzewamy suchą patelnię, nie dodajemy żadnej oliwy ani oleju. Kurczak ma się grillować bez jakichkolwiek dodatków w postaci tłuszczy.
  7. Gdy patelnia jest rozgrzana kładziemy kurczaka i grillujemy przez około 15 minut.
  8. W między czasie przygotujemy kuskus do którego dodajemy soli himalajskiej, pieprzu oraz przyprawy uniwersalnej jarzynka. Kuskus wsypujemy do przeźroczystej miseczki i zalewamy wrzątkiem około 1 cm powyżej jego wysokości. Zostawiamy go na około 5 minut, aby dokładnie wchłonął wodę. Gdy wlejemy za dużo wody zawsze możemy dodać trochę kuskusu i wówczas nadmiar płynu nam zniknie ;)
  9. Kurczaka zdejmujemy z patelni i nakładamy na talerz wraz z pozostałymi składnikami: sałatką oraz kuskusem.

Smacznego ;)

Komentarze do wpisu (5)

31 grudnia 2015

super przepis - właśnie zrobiłam dzięki wielkie :))

3 stycznia 2016

zrobiłam go dzisiaj na obiad - wszystkim smakowało pozdrawiam :]

4 stycznia 2016

dziękuje za przepis na pewno skorzystam!

6 stycznia 2016

bardzo dobry przepis, dzisiaj wypróbowałem polecam! Zaraz przeglądnę resztę Waszych przepisów Pozdrawiam

17 listopada 2021

Pyszne i sycące danie. Polecam!!

Submit
Archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
Chmura tagów
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl