Mus truskawkowy z bitą śmietaną i czekoladą 1
Mus truskawkowy z bitą śmietaną i czekoladą

Witajcie! :)

W ostatnim czasie zapanował istny szał na świeże truskawki, które chyba niemal każdy w tym roku już jadł ;) My także kupiliśmy i wykorzystaliśmy je do kilku przepisów.

Do przygotowania musu truskawkowego wraz z dodatkami potrzebujemy jedynie 3 elementów: truskawek, jajka oraz odrobiny czekolady. Poza truskawkami oba te składniki z pewnością znajdą się niemal w każdym domu ;)

Deser przyrządza się szybko i jest bardzo prosty, dzięki czemu można go przyrządzić wspólnie, np. z naszymi małymi pociechami ;)

Składniki:

  • ok. 10 truskawek
  • śmietanka 30%
  • kilka kostek mlecznej czekolady

Przygotowanie:

  1. Truskawki dokładnie płuczemy i obrywamy z szypułek, tak przygotowane owoce możemy albo zmiksować przy użyciu blendera lub zrobić to przy pomocy widelca, zgniatając je jeżeli chcemy mieć mniej gładką konsystencję. To zależy wyłącznie od naszych upodobań ;)
  2. Śmietankę 30% roztrzepujemy z dodatkiem odrobiny soli, aż do momentu uzyskania sztywnej piany.
  3. Mus truskawkowy wlewamy na dół naczynia, np. szklanki. Następnie dodajemy bitej śmietany, a z góry ścieramy na tarce odrobinę czekolady.
  4. I gotowe ;) 

Smacznego!

Komentarze do wpisu (1)

5 lipca 2015

świetny przepis na wykorzystanie truskawek :)

Chmura tagów
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl