Mate de Ruso
Yerba mate, czyli ostrokrzew paragwajski to bardzo wartościowe ziele z Ameryki Południowej, które doda nam energii i pobudzi do działania. Można stwierdzić iż popularność tego ziela rośnie w naszym kraju z dnia na dzień. Wiele początkujących osób głowi się jak prawidłowo przygotować zakupioną yerba mate. Istnieje wiele metod przyrządzenia mate, jedną z nich jest Mate de Ruso. Ten sposób przyrządzenia przypadnie do gustu wielu osobom, zwłaszcza w upalne dni.
Mate de Ruso, skąd ta nazwa?
Swoją nazwę zawdzięcza imigrantom z Europy Wschodniej(głównie mówi się o Rosjanach lub Ukraińcach;brak tutaj potwierdzonych źródeł), którzy przybyli do Ameryki Południowej, zaczęli pić mate i przygotowywali ją w nowy, ciekawy sposób. Otóż zamiast zalewać susz wodą, zdecydowali się na zalewanie go schłodzonym sokiem owocowym w celu zniwelowania mocno wyczuwalnej goryczki i tym samym złagodzeniem smaku oraz dodaniu orzeźwiającego smaku. Inną metodą jest również wymieszanie lodowatej wody ze schłodzonym sokiem, aby smak soku owocowego nie zdominował naszej ukochanej yerba mate.
Sam dobór soku owocowego, którym zalejemy ziele jest niemal ograniczony. Niemniej w naszej ocenie najlepsze będą soki: jabłkowy, cytrynowy, pomarańczowy, aroniowy, porzeczkowy czy ananasowy. Najlepiej jeśli będą to soki świeżo wyciśnięte lub przygotowane bezpośrednio przez zalaniem. Unikajmy tych sklepowych, często pełnych cukru lub syropu glukozowo-fruktozowego. Natomiast jeśli mamy w domowej spiżarni własnoręcznie przygotowany syrop owocowy, nie zawahajmy się go użyć i rozcieńczyć z wodą, a następnie zalać mate.
Yerba mate na zimno, idealna na upały
Przygotowanie yerba mate na zimno to niemal konieczność w gorące letnie dni. W tym celu możemy przyrządzić orzeźwiające terere lub wspomniane Mate de Ruso. Wszystko zależy od Waszych upodobań smakowych. Wspólnym elementem tych obu sposobów jest z pewnością temperatura płynów, którymi zalewamy susz. Muszą być one jak najbardziej schłodzone. Możemy się również wspomóc kostkami lodu. Dzięki czemu orzeźwienie płynące z naparu yerba mate będzie nieocenione kiedy skwar niemal leje się z nieba.
Nie bójcie się eksperymentować, dodawajcie soków owocowych które Wam smakują i odpowiadają, jednak pamiętajcie, że ich połączenie z yerba mate nie zawsze będzie udane. Wszystko przychodzi z czasem i z pewnością znajdziecie połączenie, które pobudzi Wasze kubki smakowe i będziecie je często powtarzać.
Poza sokiem owocowym pomyślcie również o dodatku ziół, np. mięty czy hibiskusa, wówczas napar uzyska jeszcze dodatkową nutę smakową. Ograniczeniem jest tylko i wyłącznie nasza pomysłowość :)