Artykuły

__________________________________________________________________________________
Nowości, nowości!
Kategorie blog
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Kotlety z kaszy jaglanej z pieczarkami 3

Nie masz pomysłu na niedzielny obiad? Jedna z naszych fanek przesłała nam swój pomysł na popołudniowy obiad ;) 

Polecamy ciekawą alternatywę dla klasycznych niedzielnych kotletów schabowych w postaci kotletów z kaszy jaglanej z dodatkiem pieczarek, cebuli, pietruszki oraz ulubionych przypraw.

To również ciekawa propozycja dla wegetarian lub dla osób, którzy akurat nie mają żadnego mięsa w lodówce ;)

Przyrządzenie kotletów nie zajmuje zbyt wiele czasu i nie jest specjalnie trudne, dzięki czemu z przyrządzeniem tych mało znanych kotletów poradzi sobie każdy z nas ;)

Główny składnik kotletów stanowi kasza jaglana, którą uważa się za jedną z najzdrowszych kasz na świecie. Warto wspomnieć również, że jest to produkt lekkostrawny, bogaty w witaminy z grupy B oraz w cenne minerały: żelazo i miedź. Kasza jaglana stanowi przedmiot zainteresowania osób chorych na celiakię, bowiem jest to produkt bezglutenowy, który ma także właściwości antywirusowe oraz przywraca równowagę kwasowo-zasadową w organizmie.

Należy również pamiętać o odpowiednim przyrządzeniu kaszy jaglanej. Aby nie była gorzka należy przelać ją zimną wodą, a następnie gorącą. Polecamy również moczenie kaszy przez kilka godzin lub na noc w wodzie z dodatkiem soku z cytryny, co zwiększy przyswajalność składników mineralnych zawartych w kaszy jaglanej.

Aby kasza była sypka zalewamy 1 szklankę kaszy około 2,5 szklanki wody, gotując do momentu aż kasza wchłonie wodę. Następnie zawijamy w koc i odstawiamy na około godzinę.

Spróbuj kaszy jaglanej już dzisiaj! ;)

Składniki:

  • szklanka kaszy jaglanej
  • pęczek pietruszki
  • 20 dag pieczarek
  • odrobina oliwki z olwiek
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie

Taka ilość składników powinna wystarczyć na porcję dla 2 osób.

Przygotowanie:

  1. Szklankę kaszy jaglanej płuczemy zimną i gorącą wodą.
  2. Następnie gotujemy z 2,5 szklankami wody do momentu aż wchłonie całą wodę, następnie tak jak już wspominaliśmy zawijamy w koc i odstawiamy na godzinę, aby kasza była sypka.
  3. Kolejnym krokiem jest umycie i przygotowanie pieczarek oraz cebuli.
  4. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oliwie do momentu uzyskania złocistego koloru.
    Następnie pieczarki smażymy również na rozgrzanej oliwie. Kiedy są już gotowe możemy je poszatkować w blenderze na mniejsze cząstki lub wcześniej pokroić na mniejsze kawałki.
  5. Myjemy i kroimy ostatni element kotletów, czyli pietruszkę. Doprawiamy ulubionymi przyprawami i mieszamy wszystkie składniki ze sobą do uzyskania jednolitej masy. 
  6. Kotlety smażymy na rozgrzanej oliwie z oliwek po kilka minut z każdej strony do momentu ich przypieczenia.

Kotlety można również wzbogacić w panierkę przygotowaną przykładowo ze zmielonych płatki owsianych czy kukurydzianych ;)

Do tego nasza ulubiona sałatka i niedzielny obiad gotowy ;)
Smacznego!

Komentarze do wpisu (3)

29 maja 2015

bardzo dobry przepis, sama skorzystałam i polecam innym ;)

7 czerwca 2015

Ja bym dodał jajko aby kotlety lepiej się trzymały.Kasze najlepiej gotować na małym ogniu w garnku z grubym dnem wtedy obejdzie się bez koca.

18 czerwca 2015

Dodawanie jajka nie jest konieczne, bowiem kotlety się nie rozpadają przy odpowiednim przygotowaniu kaszy ;) Aczkolwiek dla pewności oczywiście można dodać ;)

Archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
Chmura tagów
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Google+
Click Shop | Hosting home.pl