Zapewne każdy z nas ma codziennie ochotę na coś słodkiego, ale po co kupować słodycze pełne konserwantów i innych sztucznych dodatków. Polecamy poświęcić odrobinę czasu i sporządzić własnoręcznie niezwykle smaczne ciasteczka - kokosanki z dodatkiem prawdziwej wanilii oraz kardamonu.
To idealna propozycja na odrobinę przyjemności dla miłośników kokosów i wszelkich produktów z nich wytwarzanych ;) Przygotowanie kokosanek nie zajmuje zbyt wiele czasu, kwestia ok. 40 minut łącznie z czasem ich pieczenia w piekarniku. Niezbędne składniki i dokładne przygotowanie znajdą Państwo w opisie poniżej. Zachęcamy do zapoznania się z naszą propozycją i do spróbowania odtworzenia przepisu w domu lub ulepszenia go na własny sposób ;)
Składniki :
- 200g wiórkow kokosowych
- 5-6 łyżek oleju kokosowego
- 5 łyżek cukru trzcinowego
- 2 białka
- 3 łyżki mleka
- Szczypta soli
- Laska wanilii
- 2-3 ziarenka kardamonu
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Wrzucamy do garnuszka ok. 5 łyżeczek oleju kokosowego z cukrem trzcinowym. Rozgrzewamy i cały czas mieszamy przez okolo 2-3 minuty. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy mleko, całość mieszamy z wiórkami kokosowymi, mąką ziemniaczaną, środkiem wanilii oraz z rozgniecionymi i zmielonymi ziarnami kardamonu. W miseczce ubijamy na sztywno białka z odrobiną soli. Delikatnie mieszamy z przygotowaną kokosową masą. Formujemy w dowolny kształt i pieczemy ok.15 min w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni.
Smacznego ;)
Część produktów potrzebnych do przyrządzenia kokosanek znajdą Państwo na stronie naszego sklepu ;)