Artykuły
_________________________________________________ _________________________________________________ _________________________________________________ _________________________________________________ _________________________________________________
Kategorie blog
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Yerba mate w owocach 0
Yerba mate w owocach

Matero z owocu? Czemu nie!

Matero to naczynie do picia yerba mate, czyli ostrokrzewu paragwajskiego, ziela pochodzącego z Ameryki Południowej. Może być wykonane z różnych materiałów: ceramiki, drewna, bambusa, tykwy, rogu, kopyta, a nawet z owoca! Dla wielu wydaje się to dziwna propozycja, jednak zaufajcie nam. Yerba mate i owoce to doskonałe połączenie.

Czas wakacyjny to również okres kiedy mamy do czynienia z wysokimi temperaturami na zewnątrz, często nie do wytrzymania. Próbujemy wówczas na różne sposoby schłodzić nasz organizm. Jedni raczą się lodami, inni pysznym i zimnym terere, które może zostać przyrządzone niekoniecznie w standardowym naczyniu do yerba mate. Pamiętajcie, aby odpowiednio przygotować się do przyrządzania terere, tj. potrzebujemy zimnej, niemal lodowatej wody oraz kilka lub kilkanaście kostek lodu. Wszystko zależy jak długo chcemy się delektować pyszną i orzeźwiającą mate.

Yerba mate w grejpfrucie

Warto czasem poeksperymentować i spróbować naszej ulubionej yerba mate w naczyniu owocowym. Miąższ i sok z wydrążonego owoca doda naparowi dodatkowego smaku i aromatu, co powoduje, że tak przygotowane terere z pewnością zapadnie Wam w pamięci i nieraz będziecie jeszcze chcieli to powtórzyć. Jakie owoce można wybrać w tym celu? My proponujemy kilka możliwości, które zostały przez nas sprawdzone.

Matero owocowe - nasze propozycje

My zdecydowaliśmy się na następujące owoce - grejpfruta, ananasa i melona. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby yerba mate przyrządzić w innych owocach czy orzechach, np. w pomelo, pomarańczy, jabłku czy koksie. Jedynym co nas ogranicza jest tylko i wyłącznie nasza inwencja i możliwość wykonania odpowiedniego otworu na susz.

Co do samego suszu, wybór należy do Was, wybierzcie swój ulubiony gatunek lub po prostu to co macie obecnie na swojej półce z yerba mate. Nie ma właściwie żadnych ograniczeń poza paloną yerba mate, która raczej nie będzie dobrze komponowała się z sokami owocowymi.

Yerba mate wykonana w melonie

Przygotowanie wcześniej wspomnianego trio owocowego jest niezwykle proste. Wystarczy odciąć niewielki kawałek owocu, a następnie wydrążyć w nim odpowiednio głęboki otwór przy użyciu przykładowo łyżeczki lub małego nożyka. Musimy pamiętać, aby nie wykonać otworu zbyt płytkiego - inaczej nie zmieścimy zbyt wiele ukochanego ziela oraz zbyt głębokiego - możemy przebić ściankę owocu, przez co może ono przeciekać, a tego chyba nie chcemy.Jak wygląda efekt końcowy możecie przekonać się na dołączonych do artykułu zdjęciach.

Yerba mate na zimno, czyli terere przygotowana w naszniu z melona, grejpfruta czy ananasa będzie smakować nietuzinkowo, dzięki czemu każda odmiana yerba mate uzyska dodatkowych walorów smakowych oraz mocy orzeźwienia tak potrzebnej w upalne dni. To również dobra propozycja, aby zachęcić kogoś do picia yerba mate, bowiem soki owocowe wymieszane z naparem z pewnością złagodzą goryczkę płynącą z ostrokrzewu paragwajskiego. W związku z czym serdecznie zachęcamy do spróbowania na własną rekę i przekonania się jak smakuje yerba mate pita w naczynku wykonanym z owoca. Możecie być pewni, nie pożałujecie!

Yerba mate w ananasie

Jakie są Wasze doświadczenia z przyrządzaniem yerba mate w owocach? Podzielcie się z nami swoimi doświadczeniami.

Komentarze do wpisu (0)

Archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Chmura tagów
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Google+
Sklep internetowy od home.pl