Yerba Mate dla początkujących - nasz poradnik 0
Yerba Mate dla początkujących - nasz poradnik

Nie wiesz jaką mate wybrać na początek? Nie orientujesz się również w dostępnych akcesoriach? Pomożemy dobrać odpowiednią Yerba Mate dla początkujących i niezbędne akcesoria!

Wiele osób sięga po ostrokrzew paragwajski jako zamiennik dla kawy, herbaty czy napojów energetycznych. Jednak należy pamiętać, że Yerba Mate to nie tylko dawka pobudzenia płynąca z odpowiednio przygotowanego naparu, ale także szereg innych właściwości dla naszego organizmu. O wszystkich znanych właściwościach Yerba Mate piszemy w innym artykule.

Jeżeli jesteś zdecydowana lub zdecydowany na rozpoczęcie przygody z ostrokrzewem paragwajskim warto wcześniej zapoznać się z naszymi radami, aby uniknąć ewentualnego rozczarowania po dokonanym zakupie.

Niezbędne akcesoria dla rozpoczynających przygodę z Yerba Mate

Tak na prawdę poza zielem potrzebujemy naczynie oraz bombillę, czyli najważniejszy przyrząd każdego mateisty. Czym jest bombilla? To po prostu rurka służąca do filtrowania suszu, która powoduje iż pijemy jedynie pobudzający i aromatyczny napar, a listki i patyczki ostrokrzewu pozostają w naczyniu. Wykonana może być z różnych stopów metali (najczęściej stal nierdzewna) stosunkowo łatwych w czyszczeniu lub naturalnych materiałów wymagających (bambus czy drewno), wybór należy do Ciebie. Wśród bombilli najbardziej popularne są 2 rodzaje filtrów: w kształcie łyżeczki oraz sprężyny. Każdy z tych modeli ma swoich zwolenników i przeciwników, jednak zdecydowana większość korzysta z rurek z filtrem w kształcie łyżeczki z drobnymi otworami, która jest niezwykle uniwersalna i poradzi sobie niemal z każdym rodzajem mate. Wyjątkiem jest jedynie brazylijska drobno zmielona mate, tzw. Chimarrao.

Brazylijska mate typu Chimarrao

Podsumowując kwestię rurki do filtrowania naparu – na początek wystarczy ekonomiczna bombilla ze stali nierdzewnej w kształcie łyżeczki. Z czasem można zdecydować się na lepsze modele, które przykładowo mają możliwość rozkręcenia i łatwiejszego wyczyszczenia jej wnętrza z powstającego czasem osadu. Wśród droższych modeli występują również posiadające podwójny lub potrójny system filtrowania, który zdecydowanie ułatwia picie naparu.

Drugi element yerbowej układanki to naczynie, czyli tzw. matero, które może być wykonane z wielu materiałów. Obecnie najbardziej popularne to ceramika, drewno oraz tykwa. Najczęstszym wyborem wśród początkujących jest naczynie wykonane z ceramiki ze względu na prostotę w użytkowaniu oraz stosunkowo niską cenę. Takie naczynie wystarczy jedynie opróżnić z pozostałości suszu, a następnie dokładnie umyć jego wnętrze. Gdy posiadamy większy budżet na zakup akcesoriów warto przemyśleć temat naczynia z drewna Palo Santo, które cechuje aromatyczna żywica wydzielająca się w trakcie jego użytkowania wzbogacając napar cytrusowym aromatem. Można powiedzieć, że jest to produkt z duszą, który przy odpowiednim użytkowaniu może posłużyć nam na lata.

W temacie akcesoriów dla początkujących należy wziąć pod uwagę kwestię finansową. Jeżeli mamy przeznaczoną większą sumę warto zdecydować się na bombillę ze stali nierdzewnej z podwójnym lub potrójnym filtrowaniem oraz naczynie okute z drewna Palo Santo, taki zestaw posłuży nam na długi czas. Przy stosunkowo niskim budżecie decydujemy się na prostą bombillę z filtrem w kształcie łyżeczki oraz naczynie ceramiczne, na początek wystarczy.

Wybór odpowiedniej odmiany ostrokrzewu paragwajskiego

Kierując się wyborem pierwszej mate należy zadać sobie następujące pytania:

  1. Czego oczekujemy od Yerba mate?

Jeśli od danej odmiany ostrokrzewu paragwajskiego oczekujemy przede wszystkim pobudzenia to wówczas należy zdecydować się na klasyczną mate, najlepiej zawierającą głównie listki (tzw. Despalada).  Mogą to być również odmiany zawierające dodatki w postaci catuaby czy guarany, które wspierają efekt pobudzający.

W przypadku, gdy nie poszukujemy odmiany bogatej w kofeinę, a raczej o umiarkowanym działaniu to wówczas warto sięgnąć po odmiany typu Elaborada, czyli zawierające w składzie do 30% patyczków ostrokrzewu paragwajskiego. Z listków oraz co ciekawe z pyłu płynie cała moc tego wspaniałego ziela. Poszukując mate o umiarkowanym pobudzeniu warto wybierać stosunkowo mało pylaste oraz zawierające w składzie patyczki, czyli wspomniane wcześniej Elaborady.

Gdy chcemy znaleźć mate wspierającą pracę układu trawiennego i przemianę materii warto sięgnąć po mate z dopiskiem Silueta w nazwie. Zawierają one aromatyczny bukiet ziół, które skutecznie pomagają naszemu organizmowi. Wśród nich należy wymienić miętę i jej odmiany, werbenę cytrynową, boldo, koper włoski, dziką różę oraz wiele innych pomocnych ziół. Takie odmiany są stosunkowo łagodne w smaku i działaniu pobudzającym, są za to niezwykle aromatyczne i smaczne. Doskonale smakują także na zimno w formie tzw. terere, czyli zalane zimną wodą z dodatkiem kostek lodu. Polecamy zwłaszcza w upalne dni lata.

  1. Jak reagujemy na intensywną i wyrazistą goryczkę? Czy nam odpowiada?

Goryczka i jej intensywność bywa często największą przeszkodą w piciu Yerba Mate. Wiele osób zniechęca się do picia zielonego złota Ameryki Południowej ze względu jak się później okazuje źle dobraną odmianę.

Yerba mate - ostrokrzew paragwajski

Gdy intensywny, lekko ziemisty smak z wyczuwalnym dymnym aromatem będzie nam przeszkadzać wówczas zdecydowanie odradzamy odmiany z Paragwaju, bowiem to ich cechy charakterystyczne. W takim wypadku należy sięgnąć po mate z Argentyny, które cechuje wyczuwalna kwasowość, przyjemna, ale niezbyt ciężka goryczką z umiarkowanymi nutami tzw. wędzonki. Wśród argentyńskich mate znajdziemy też suszone gorącym powietrzem, które nie posiadają dymnych nut, np. Kraus czy Aguantadora.

Osobną historią jest brazylijska Chimarrao, czyli bardzo drobno zmielona odmiana o pięknym zielonym kolorze, do której picia niezbędna jest tzw. bomba, czyli bombilla o płaskim sitku z drobnymi otworami. Jej smak jest mocno roślinny, niektórym może kojarzyć się ze świeżo skoszoną trawą, napar cechuje świeżość i lekkość. Sam susz jest niezwykle wydajny, ale stosunkowo kłopotliwy do przygotowania. W związku z czym ten rodzaj boskiego ziela polecamy wyłącznie zaprawionym w bojach miłośnikom Yerba Mate. Sposób jej przygotowania, zwłaszcza w pierwszych podejściach może sprawiać sporo problemów.

Można również sięgnąć po mate typu urugwajskiego, która jest swego typu połączeniem cech typowych dla mate argentyńskich oraz brazylijskiego chimarrao. Jednak w tym przypadku należy pamiętać, że są to stosunkowo mocno zmielone mate. Cechuje je świeżość, cierpkość i ponad przeciętne działanie pobudzające. Co ciekawe ten rodzaj mate jest produkowany w Brazylii docelowo na rynek urugwajski. Urugwaj jest największym importerem mate na świecie!

Jeżeli w dalszym ciągu to dla nas zbyt dużo to wówczas trzeba sięgnąć po łagodne brazylijskie odmiany, które cechuje mocno zielony kolor listków oraz metoda suszenia gorącym powietrzem(tzw. sin humo), a nie dymem jak ma to miejsce w przypadku mate z Argentyny i zwłaszcza Paragwaju. Cechuje je niska intensywność, bardzo umiarkowana goryczka i stosunkowo niskie działanie pobudzające. Należą do nich marki Verde Mate oraz Mate Green.

Nasze propozycje na start

Po krótkim przedstawieniu poszczególnych odmian i gatunków Yerba Mate być może już wiesz na co się zdecydować. Jeżeli nie to ułatwimy Ci ten wybór. Poniżej kilka propozycji na start w zależności od oczekiwań.

Dla oczekujących sporej dawki pobudzenia, którym goryczka, większa ilość pyłu i intensywność nie będzie przeszkadzać - Pajarito Elaborada

Yerba Mate Pajarito Elaborada

Paragwajska klasyka pochodząca z prowincji Itapúa produkowana już od ponad 70 lat, która jest znana każdemu doświadczonemu miłośnikowi Yerba Mate. Cechuje ją ponad przeciętna dawka pobudzenia, intensywny smak z wyczuwalnymi dymnymi nutami oraz całkiem spora ilość pyłu w składzie. Odpowiednio przygotowany napar dostarczy nam sporej dawki energii na długi czas. Jeżeli wyrazista goryczka nie jest dla Ciebie żadnym problemem to śmiało sięgnij po mate marki Pajarito.

Poszukującym klasycznej mate o umiarkowanym pobudzeniu oraz łagodnym smaku - Amanda Elaborada

Yerba Mate Amanda Elaborada

Argentyńska marka z polskimi korzeniami poprzez osobę Jana Szychowskiego, który wyemigrował z Polski do Argentyny na początku XX wieku i założył firmę produkująca Yerba Mate w prowincji Misiones po dzień dzisiejszy. W opakowaniu znajdziemy listki i patyczki ostrokrzewu paragwajskiego o umiarkowanej, ale przyjemnej goryczce, która nie zniechęci nawet stawiających pierwsze kroki z ostrokrzewem paragwajskim. Ta klasyczna odmiana to idealna propozycja dla bojących się intensywnej goryczki, bowiem w tym przypadku nie będzie stanowić żadnej przeszkody, aby delektować się aromatycznym naparem.

Dla osób, które nie są do końca pewne jak goryczka płynąca z naparu będzie im smakować - Mix 10 losowych próbek Yerba Mate

Jeżeli w dalszym ciągu nie jesteśmy przekonani co do wyboru jednej konkretnej odmiany warto zdecydować się na zestaw 10 próbek. Pozwoli to zminimalizować ewentualne ryzyko, gdy dana odmiana nam nie posmakuje, bowiem w opakowaniu znajdziemy mate pochodzące zarówno z Argentyny i Paragwaju w różnych wersjach: klasycznych czy ziołowych. W ten sposób mamy możliwość spróbowania różnych odmian ostrokrzewu paragwajskiego, a co za tym idzie szybszego znalezienia ulubionej odmiany, z którą pozostaniemy na dłużej i będziemy do niej często wracać.

Odmiana o goryczce zniwelowanej do minimum, niemal bezpyłowa, z ciekawymi dodatkami które wzbogacają napar – Mate Green Mas Energia

To tak zwana mate po europejsku, ale pochodząca z Brazylii, czyli pozbawiona niemal w 100% pyłu składająca się głownie z listków ostrokrzewu paragwajskiego z niewielką domieszką patyczków oraz dodatkami w postaci mięty, trawy cytrynowej, guarany oraz płatków nagietka, chabru i bławatka. Roślina jest zbierana w porze deszczowej oraz suszona gorącym powietrzem co powoduje, iż goryczka jest zniwelowana do całkowitego minimum, nie wyczujemy w niej także żadnych dymnych nut typowych dla paragwajskich odmian. Dodatki znajdujące się w mieszance wzbogacą smak i aromat naparu. Idealna propozycja dla osób, które nie są przekonane do intensywnej goryczki i wyczuwalnej wędzonki, w tej mieszance ich nie znajdą.

Dla poszukujących ziołowej mieszanki, która poprawia przemianę materii oraz zmniejsza łaknienie – CBSe Silueta

Argentyńska mieszanka, w której składzie oprócz listków i patyczków ostrokrzewu paragwajskiego znajdziemy bukiet aromatycznych ziół: werbenę cytrynową, miętę polej, dziką różę, koper włoski, boldo oraz witaminy(B1, B2, B5, B6, B9, B12) i cynk. Dodatkowo smak został wzbogacony o aromat jabłkowy naturalnego pochodzenia. Odpowiedni dobór ziół w tej mieszance sprawia, że przygotowany napar skutecznie wspiera układ trawienny, poprawia przemianę materii oraz powoduje uczucie sytości. Jeżeli szukasz mieszanki, która skutecznie pomoże w walce ze zbędnymi kilogramami to z pewnością z tą mate będzie lżej.

Mamy nadzieję, że dzięki temu tekstowi łatwiej było Wam podjąć decyzję odnośnie Yerba Mate od której chcecie rozpocząć. Jeśli macie jakieś rady lub uwagi podzielcie się nimi z nami w komentarzu pod wpisem.  Śledźcie również na bieżąco nasz blog i nasze profile w mediach społecznościowych, a z pewnością nie ominą Was żadne ciekawostki, porady czy nowinki związane z ostrokrzewem paragwajskim.

Komentarze do wpisu (0)

Submit
Chmura tagów
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl