Często wiele osób bagatelizuje sprawę śniadania, czyli pierwszego i najważniejszego posiłku, który dostarcza nam energii na kilka najbliższych godzin. Najczęściej popełnianym błędem jest pominięcie śniadania i spożywanie pierwszego posiłku około godziny 12-13 lub zastąpienie go przykładowo kawą.
Odpowiedni pierwszy posiłek to klucz do prawidłowego funkcjonowania i dobrego samopoczucia w szkole czy w pracy. Nie zapominajmy o śniadaniu! ;)
Naszą propozycją na szybkie i sycące śniadanie jest jajecznica z dodatkiem zdrowego i bogatego w minerały i witaminy jarmużu, który dobrze komponuje się z wieloma daniami i potrawami.
Na jego przygotowanie potrzebujemy zaledwie kilka minut, dzięki czemu jest to idealna opcja dla osób zabieganych i zapracowanych, które zaraz po przebudzeniu nie mają wiele czasu na przyrządzenie pełnowartościowego posiłku.
Składniki:
- Jarmuż
- 3 jajka
- Pietruszka
- Kilka plasterków szynki
- Odrobina mleka
- Suszone pomidory
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
- Na początku kroimy wędlinę, jarmuż i pomidory suszone na mniejsze cząstki. Rozgrzewamy patelnię i wrzucamy na nią odrobinę masła i oliwy z oliwek.
- Po chwili dodajemy wędlinę. W międzyczasie możemy roztrzepać 3 jajka w miseczce dodając do nich odrobinę mleka, aby jajecznica była bardziej puszysta.
- Gdy szynka delikatnie się zrumieni dodajemy pokrojone suszone pomidory i chwilę smażymy.
Następnie zmniejszamy płomień i wrzucamy rozbełtane jajka. Smażymy na niewielkim ogniu energicznie mieszając. - Gdy jajecznica uzyska ulubioną przez nas konsystencję dodajemy jarmuż i pietruszkę, przyprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia.
- A do tego ulubiona herbata lub kawa oraz ulubione pieczywo, nie trzeba nic więcej ;)
Smacznego!