Miód to jeden z najpopularniejszych środków leczniczych pochodzenia naturalnego. Dodaje energii i wspomaga odporność. Jego spożywanie jest wskazane przy schorzeniach układu oddechowego. Poszczególne jego rodzaje mają dobroczynny wpływ przy leczeniu chorób serca i układu krwionośnego, poprawiają metabolizm i chronią wątrobę, wzmacniają układ immunologiczny i przyspieszają gojenie się ran.
Zagłębiając się w bogactwo wyboru miodów oraz ich drogocenne dla zdrowia właściwości, stajemy przed pytaniem: jaki miód na co najlepiej zastosować?
Jaki miód na kaszel?
Miód jest od dawna znanym sposobem leczenie kaszlu. Przy infekcjach dróg oddechowych polecany jest miód lipowy. Ma właściwości antybakteryjne i działa wykrztuśnie. W zależności od tego, czy kaszel jest such czy mokry, swoją rolę spełni również miód gryczany i miód leśny.
Jaki miód na serce?
Każdy miód bez względu na odmianę wzmacnia siłę skurczu mięśnia sercowego. Wyróżnić tutaj trzeba miód spadziowy, nektarowy, lipowy, gryczany czy rzepakowy.
Jaki miód na stawy?
Miód ma działanie przeciwzapalnie. Najbardziej polecanym w przypadku problemów ze stawami jest miód gryczany.
Jaki miód na jelita?
Miód reguluje pracę jelit. Pomaga w przypadku stanów kurczowych jelita cienkiego i grubego. Miodem, który należy tutaj wyróżnić, jest miód akacjowy.
Miody z naszej oferty
Miód lipowy nektarowy, pozyskiwany z kwiatów, zazwyczaj drobnoziarnistej, lipy. Jego smak można opisać jako lekko gorzki i ostry, o delikatnym aromacie kwiatów lipy.
Miód wielokwiatowy nektarowy, zbierany jest przez pszczoły z roślin łąkowych, uprawnych i leśnych. Ma łagodny smak i kwiatowy aromat. Ze względu na delikatny smak jest polecany dla najmłodszych.
Miód akacjowy nektarowy, pozyskiwany jest w trakcie kwitnienia akcji. Ma łagodnie słodki smak i akacjowy aromat.
Pozostałe rodzaje miodów
- Miód gryczany - zbierany jest pod koniec lipca. Cechuje się lekko piekącym, ostrym smakiem oraz silnym aromatem kwiatów gryki.
- Miód leśny - w skład miodu leśnego wchodzą spadzie z różnych gatunków roślin leśnych. Ma delikatny smak i kwiatowy aromat.
- Miód lipowo-malinowy - charakteryzuje się delikatnym aromatem kwiatów malin oraz lipy z wyczuwalną nutą cytrynową. Ma delikatny i przyjemny aromat kwiatowo-malinowy oraz łagodny smak.
- Miód nektarowo-spadziowy - powstaje ze spadzi iglastej lub liściastej oraz nektaru roślin miododajnych. Jego smak i aromat uzależniony jest od rośliny, z której pochodzi.
- Miód rzepakowy - zbiory na miód rzepakowy przypadają na przełom kwietnia i maja. Ten rodzaj miodu ma łagodny smak i zapach.
- Miód wiosenny mniszkowo-malinowy - miód uznawany przez smakoszy za szlachetny, ze względu na to, że nie jest łatwy do pozyskiwania. Ma unikalne walory smakowe oraz aromat malin i mniszka lekarskiego z nutą cytryny.