Jak parzyć yerba mate? 0

Yerba mate to roślina o cudownych właściwościach, ale i charakterystycznej goryczy. Warto zapoznać się z zaleceniami dotyczącymi jej przyrządzania, aby przez błędy popełniane przy jej parzeniu, nie zniechęcić się do niej.

Najpierw należy wsypać do naczynia (kalebasy) odpowiednią ilość suszu – na początku zaleca się nieco mniejszą, choć osoby spożywające yerba mate od dłuższego czasu wsypują zwykle od 1/4 do 3/4 objętości naczynia. Następnie należy przykryć dłonią wlot naczynia i potrząsnąć energicznie kilkukrotnie, aby lżejsze drobinki i pył znalazły się na naszej dłoni. Susz należy uformować w tzw. kopczyk, co oznacza, że ziele powinno być ułożone ukośnie, pod kątem 45 stopni – z jednej strony sięgać samego szczytu naczynia, a z drugiej odsłaniać dno. Przedostatnim krokiem jest zalanie suszu wodą o odpowiedniej temperaturze, czyli nie większej jak 70-80°C. Nam samym końcu pozostaje już tylko umieszczenie w środku bombilli – czyli rurkę wyposażoną w sitko, dostępnej w wielu wariantach i modelach – przez którą będziemy pić yerbę.

Warto pamiętać o tym, żeby po przygotowaniu naparu nie mieszać w naczynku bombillą. Raz wetknięta do jego wnętrza powinna pozostać już w tej pozycji. Z czego to wynika? Podczas takiego mieszania ziele rozwarstwia się, a następnie przemieszcza po matero. Struktura suszu zostaje zatem zaburzona, co w konsekwencji może łatwo przytkać końcówkę rurki i utrudnić picie naparu.

 

Jak przygotować yerba mate?

Susz zalewa się zazwyczaj gorącą, ale nie wrzącą wodą. Jednak tak naprawdę yerba mate można równie dobrze przyrządzać z wodą ciepłą, jak i z zimną. Yerba mate przygotowane na zimno nazywamy terere. W przypadku tego sposobu należy pamiętać, aby pierwsze zalanie nastąpiło przy użyciu ciepłej wody o temperaturze 70-80°C. Ma to na celu wydobycie z suszu pełnego smaku i aromatu. Natomiast kolejne zalania tylko i wyłącznie zimną, wręcz lodowatą wodą z dodatkiem kostek lodu czy ziół. Terere będzie delikatniejsze w smaku, również doda energii i orzeźwienia, a przy tym przyjemnie schłodzi. W tym jak i każdym innym przypadku zalewamy susz, aż do momentu całkowitego wypłukania smaku płynącego z boskiego ziela.

Innym sposobem parzenia jest przygotowanie yerba mate poprzez zalanie suszu letnia wodą, o temperaturze 30-60°C, dzięki czemu otrzymujemy łagodniejszy napar o łagodniejszym działaniu. Jednak aby uzyskać odpowiednią dawkę kofeiny, czas parzenia musi być wydłużony. Pamiętać należy jednak, że nie uzyskamy takich samych efektów jak przy zalewaniu wodą o temperaturze do 80°C.

Klasyczną metodą jest przyrządzenie naparu z wodą o temperaturze 70-80°C, co daje tradycyjną moc yerba mate, ale równocześnie wyjątkowo intensywny smak.

Trochę inaczej zaparza się yerba mate ekspresową z saszetek, które noszą nazwę cocido. Umieszczoną w kubku torebkę z suszem zalewa się przegotowaną wodą o temperaturze około 70-80°C. Całość należy zaparzać przez 3 do 5 minut.

Yerba mate można parzyć nie tylko w naczynku, ale również w sitku. Do sitka sypie się yerba mate i następnie zalewa wodą o temperaturze 70-80°C. Po upływie 2-3 minut całość należy przecedzić.

Niektórzy używają do zaparzania yerba mate zaparzacza czy French Pressu. W tym przypadku wsypujemy do jego środka odpowiednią ilość yerba mate i zalewamy wodą o temperaturze 70-80°C. W trakcie parzenia możemy kilka razy ścisnąć fusy sitkiem, aby poruszyć suszem. Cały napar należy zlać po upływie 3-5 minut..

 

Jak mówią specjaliści, wypijamy cały napar znajdujący się w naczyniu. Nie zostawiamy ani kropli, aż do następnego zalania.

 

Przed czy po posiłku? Na ciepło czy na zimno?

Yerba mate możemy pić o każdej porze dnia, jednak warto wiedzieć, że spożywanie tego naparu na pusty żołądek może nie być najlepszym pomysłem. Intensywny napar wypity na czczo może bowiem spowodować krótkotrwałe problemy żołądkowe. Dlatego rozsądniej jest pić ją, będąc po posiłku. W związku z tym dobrze wypić yerbę w ciągu około 30 minut po jedzeniu, zwłaszcza jeżeli posiłek był bogaty w tłuszcze.

Yerba mate można zalać zarówno gorącą, jak i zimną wodą. W przypadku zaparzania ciepłą wodą uzyskujemy zdecydowanie mocniejszy napar o intensywniejszym smaku, który działa bardziej pobudzająco. Susz zalany zimną wodą, tak zwane terere, jest już mniej intensywny, przyjemnie orzeźwiający. Temperatura, w jakiej przygotowujemy yerbę, wpływa zatem na ostateczną moc naparu.

Dla osób lubiących odkrywać nowe smaki ciekawą opcją może okazać się samodzielne dodawanie soków owocowych do przygotowanego naparu. Takim dodatkiem może być sok wyciśnięty prosto z cytryny bądź dowolny inny, którym chcemy wzbogacić swój ulubiony napar. Swojej idealnej smakowej kompozycji można poszukiwać do woli.

 

Jak często pić yerba mate?

Napar z yerba mate na wiele wspaniałych właściwości. Możemy pić go ciągle, jednak należy pamiętać, że jej działanie na nasz organizm może zależeć od sposobu, w jaki ją przyrządzamy.


Nie ma w zasadzie reguły, która narzucała by określoną częstotliwość picie yerba mate. Całodzienne zalewanie suszu wydaje się być normą wśród amatorów tego smaku. Tę samą porcję suszu zalewa się bowiem wielokrotnie, aż do momentu całkowitego wypłukania się smaku ziela. To, ile razy zostanie zalany susz, zależy od indywidualnych preferencji pijącego – gdy przestanie nam smakować, należy przestać go zalewać. Zatem jedną porcję suszu wykorzystywać można do przygotowywania naparów przez cały dzień. Od rana do wieczora.

Trzeba też pamiętać o indywidualnej przyswajalności kofeiny przez organizm. Nie na każdego taka sama dawka kofeiny (mateiny) będzie działać w ten sam sposób. Należy o tym pamiętać, zwłaszcza pijąc mieszanki zawierające guaranę, która cechuje się wysoką zawartością kofeiny, co w połączeniu z yerba mate daje niezwykle wysoką dawkę energii. Początkującym sugerujemy, aby zaczynać od niewielkich ilości suszu i obserwować zachowanie organizmu, a następnie stopniowo zwiększać ilość dodawanego suszu, aż do momentu uzyskania satysfakcjonujących nas efektów. Pamiętajmy jednak o rozsądku i umiarze w tej kwestii, bowiem jak mówi stare przysłowie: “co za dużo to niezdrowo”.

Komentarze do wpisu (0)

Chmura tagów
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl