Ile yerba mate do naczynia? 2

Napar przygotowany z tradycyjnej yerba mate, a nie z mieszanek ziołowo-owocowych, ma intensywny smak z wyraźnie wyczuwalną goryczkę. Zatem przy nasypaniu do naczynka zbyt dużej ilości suszu, smak może być zbyt wyrazisty dla osób rozpoczynających swoją przygodę z yerbą - to może zniechęcić do dalszego spożywania! Z względu na to początkujące osoby często wybierają ziele na przykład z dodatkiem mięty czy suszonych owoców lub naturalnych olejków, aby stopniowo przyzwyczajać się do charakterystycznego smaku klasycznego już naparu. Można również zdecydować się na łagodniejsze odmiany typu Suave, brazylijską Verde Mate i Mate Green dostępną w wielu mieszankach czy argentyńską Union Relax - mieszanki ostrokrzewu niemocnego (ilex dumosa) i ostrokrzewu paragwajskiego(ilex paraguariensis).

 matero ceramiczne z yerba mate

W związku z tym: ile sypać yerba mate? Przy pierwszych próbach smakowych zaleca się wsypać 2 do 4 łyżeczek suszu na 200 ml wody. Potem, w miarę przyzwyczajania się do gorzkiego smaku, można stopniowo zwiększać jego ilość. Osoby pijące napój regularnie od dłuższego czasu, zwykle wsypują od 1/4 do 3/4 pojemności naczynia. A dokładnie, ile gram yerba mate? Susz dostępny jest również w saszetkach. Taka torebka zawiera od około 2 do 7 gram suszu - może być to podpowiedzią dla początkujących. :)

 ostrokrzew paragwajski, czyli yerba mate

Tradycyjne przygotowanie yerba mate

Gdy już wsypiemy odpowiednią ilość suszu do matero (od ¼ do ¾ pojemności, polecamy przynajmniej ½ ) możemy zakryć dłonią wlot naczynia i wstrząsnąć energicznie kilka razy, aby pozbyć się nadmiaru pyłu i drobnych cząstek, które mogą zapychać naszą bombillę, jednak nie jest to koniecznie. Później sam zaś susz należy odpowiednio uformować w tzw. kopczyk. Ziele powinno być ułożone ukośnie pod kątem 45 stopni, czyli z jednej strony sięgać szczytu naczynia, a z drugiej odsłaniać dno. Do takiego formowania bardzo przydaje się bombilla z filtrem w kształcie łyżeczki lub po prostu łyżeczka, bo za jej pomocą można przycisnąć mate do ścianki naczynia.

 yerba mate w matero z Palo Santo

Jeżeli chodzi o zalewanie wodą, należy tą czynność wykonać ostrożnie i z uwagą, aby nie zburzyć całej “konstrukcji”. Wodę wlewamy powoli po ściance naczynia w pustą przestrzeń trzymając naczynie cały czas pod kątem 45 stopni. Wodą będzie stopniowo wsiąkać w ziele tworząc ściankę, która znacznie ułatwi spożywanie mate. W momencie gdy susz nie jest w stanie przyjąć większej ilości cieszy, powoli dolewamy wody, aż do momentu całkowitego wypełnienia naczynia przy jednoczesnym ustawieniu go do pozycji wyjściowej - naczynie w pozycji stojącej. Ostatnim krokiem jest umieszczenie bombilli w miejscu w którym została nalewana woda, pamiętając o zatknięciu wlotu rurki palcem. Mate zalewa się wielokrotnie, aż do momentu całkowitego wypłukania się charakterystycznego smaku ziela. Smacznego!

Komentarze do wpisu (2)

8 sierpnia 2019

Ja od lat wsypuję ok. 12 łyżeczek do naczynka. Zawsze się zastanawiam czy to nie jest za dużo, ale mi smakuje taka yerba.

9 sierpnia 2019

@kk Jest to dość sporo, ale jak Tobie smakuje to zdecydowanie najważniejsze w całej tej sprawie ;) Róbmy tak jak lubimy!

Chmura tagów
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl