Yerba Mate Sinceridad Limon 500g
Opis
Yerba Mate Sinceridad Limon 500g
Delikatna, a zarazem aromatyczna yerba mate z Argentyny dobra do picia zarówno na zimno, jak i na ciepło. Produkowana przez markę Aguantadora w Argentynie w Monte Carlo w prowincji Misiones.
Argentyńska mate dobra na zimno i na ciepło
Produkty tej marki są wolne od dymu, dzięki suszeniu wyłącznie przy użyciu gorącego powietrza. Takie odmiany yerba mate noszą nazwę sin humo. Proces suszenia zebranych listków i patyczków ostrokrzewu paragwajskiego trwa od 6 do 8 godzin.
Sama zaś mate to dość łagodna odmiana, dobra do picia na zimno w formie terere czy też klasycznie poprzez zalanie wodą o temperaturze nie przekraczającej 75-80 stopni Celsjusza. To dobra propozycja dla osób rozpoczynających przygodę z yerba mate ze względu na dość łagodną goryczkę wzbogaconą o naturalny aromat cytrynowy. Jest to również interesująca propozycja, gdy znudziły nam się już klasyki, a właściwie to nasze kubki smakowe pragną pewnego urozmaicenia w naszym yerbowym menu. Sinceridad Limon to także średnia dawka pobudzenia i orzeźwienie z wyczuwalną cytrusową nutą. Przy zasypaniu 3/4 objętości naczynia suszem o pojemności około 180 ml powinna dać się zalać powtórnie maksymalnie 4-5 razy bez mocno wyczuwalnej utraty smaku. Gdy poczujemy całkowity brak smaku po kolejnych zalaniach oznacza to, że wypłukaliśmy smak płynący z naparu i to najwyższy czas na opróżnienie matero i zasypanie go nową porcją ziela lub zrobienie sobie krótkiej przerwy.
Marka Sinceridad to lata doświadczeń w uprawie yerba mate
Uprawa ostrokrzewu nie należy do najłatwiejszych, wymaga dużo pracy i dbałości rolników. Inną kwestią są wymagania klimatyczne, w których ostrokrzew paragwajski może swobodnie rosnąć. Co prawda jest w stanie wytrzymać opady śniegu i temperatury do -6 stopni Celsjusza, ale ogólnie należy do roślin lubiących wysokie temperatury i nasłonecznienie. Inną ważną kwestią jest również odpowiednie pH gleby, które winno mieścić się w przedziale 5,8-6,8. Nie bez przyczyny obecnie na ogromną skalę jest uprawiany jedynie w klimacie subtropikalnym na terenie Brazylii, Argentyny, Paragwaju oraz Urugwaju pomiędzy 18 i 30 równoleżnikiem oraz od Atlantyku na wschodzie i rzeki Paraguay na zachodzie.
Warto wspomnieć, iż produkcją zajmuje się spółdzielnia rolnicza Monte Carlo znajdująca się w prowincji Misiones w Argentynie działająca już od 1930 roku. Dzięki czemu z pewnością można stwierdzić, że firma posiada spore doświadczenie w uprawie ostrokrzewu paragwajskiego. W owej spółdzielni odbywa się również produkcja innych mate znanymi pod markami: Aguantadora oraz Pampa.
Kraj pochodzenia - Argentyna
Skład: yerba mate, naturalny aromat cytrynowy
Opakowanie - 500g
Data ważności - 03.2023
Więcej o yerba mate poczytasz tutaj.
O sposobie parzenia yerba mate poczytasz tutaj.
O dostępnych naczynkach do yerba mate poczytasz tutaj.
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie mamy możliwości weryfikacji, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.