Yerba Mate Indio Barbacua 1000g
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Yerba Mate Indio Elaborada Barbacua 1000g
Zupełna nowość suszona tradycyjną metodą - Barbacua, której efekty są wyczuwalne w smaku i aromacie tej nieprzeciętnej Yerba mate. Otwierając paczkę stwierdzilibyśmy bardziej że to mate paragwajska, a tu taka niespodzianka. Należy napisać kilka słów na temat tej stosunkowo młodej firmy oraz jej sposobu działania i produkcji.
Yerba Mate Indio to mała firma rodzinna która rozpoczęła działalność w 2012 roku. Na jej czele stoi Hugo Friedemberg, i została zintegrowana z stowarzyszeniem posiadającym 13 suszarni metodą Barbacuá w miejscowości Oberá, centralnej części Misiones.
Posiadając niezbędną infrastrukturę postanowił wraz z rodziną dotrzeć do konsumenta z własnym produktem, kładąc nacisk na jego jakość z nakierunkowaniem na dbałość w całym łańcuchu produkcyjnym Yerba mate, począwszy od plantacji (zbiór surowca- przycinanie-suszenie-leżakowanie-mielenie) aż do zamykania w opakowaniu i jego zaklejaniu.
Firma Indio otrzymuje stałe wsparcie ze strony INTA - OBERÁ(Narodowy Instytut Techniki Rolniczej) w zakresie szkolenia w zakresie gleb, przycinania, ulepszania suszarni, nawożenia i stałego doradztwa.
Marka używa systemu Barbacuá, techniki używanej przez Guarani od ponad 400 lat. Jest to powolny i dedykowany proces odwadniania, w którym liście poddawane są działaniu ciepła ognia drewna od 10 do12 godzin, odbierając w ten sposób esencje z wybranej grupy drzew.
Yerba jest leżakowana przez 24 miesiące ponieważ w okresie pomiędzy 18 do 24 miesiącem zyskuje cechy, które przy krótszym leżakowaniu byłyby niemożliwe do uzyskania.
Co ciekawe na okres zbiorów i późniejsze suszenie, od maja do sierpnia, zatrudniają około 12 pracowników. Część surowca kupowana jest od innych drobnych producentów w okolicy.
Yerba Mate INDIO to także świadomość ekologiczna, ponieważ opakowania wykonane z papieru nadającego się do recyklingu i nie używają chlorowanych, ale wodnych, biodegradowalnych atramentów. Jest produkowana w sposób ekologiczny, nie zawiera pestycydów, sztucznych aromatów czy aromatów. To typowy przykład mate rzemieślniczej produkowanej w sposób organiczny bez procesu certyfikacji, który ze względu na wysokie nakłady nie jest póki co wdrażany.
Co możemy powiedzieć o samej mate Indio Barbacua? Po otwarciu widzimy dość drobno zmielony susz jak na mate z Argentyny, średnio cięte patyczki oraz sporą ilość pyłu. Co do aromatów wyczuwalnych przed zalaniem - czuć zapach wędzenia, dymne nuty, siankowatość i lekką ostrość zapachu.
Po wsypaniu do matero, przygotowaniu kopczyka czas na degustację. Pierwsze zalanie i od razu symfonia smaków, goryczka jest stosunkowo mocno wyczuwalna, wyczujemy również wędzoną śliwkę, prażony migdał czy orzechy włoskie. Bardzo interesujące i wykwintne nuty smakowe, bardzo dobrze ze sobą współgrające.
Pod kątem pobudzenia jest solidnie, mate dostarczy sporej dawki energii niezbędnej do pracy fizycznej czy umysłowej. Yerba Mate Indio Barbacua polecamy raczej już bardziej zaznajomionym ze światem ostrokrzewu paragwajskiego oraz tym która dość spory stopień zmielenia suszu całkowicie nie przeszkadza. Spróbujcie koniecznie.
Kraj pochodzenia: Argentyna
Opakowanie: 1000g
Najlepiej spożyć przed: 30.11.2025
Więcej o yerba mate poczytasz tutaj.
O sposobie parzenia yerba mate poczytasz tutaj.
O dostępnych naczynkach do yerba mate poczytasz tutaj.
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie mamy możliwości weryfikacji, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.