Yerba Mate ISONDU Barbacua 500g
Opis
Yerba Mate ISONDU Barbacua 500g
Marka ISONDU mieści się w prowincji Misiones, w północno-wschodniej Argentynie gdzie bywa nazywana krainą zielonego złota.
ISONDU i jej początki to grupa drobnych producentów, potomkowie europejskich imigrantów i dwóch agronomów, którzy dokładali wszelkich starań, aby odzyskać społeczną i kulturową wartość tradycyjnego typu produkcji zwanego „barbacuá”.
Barbacuá, ekskluzywny a zarazem wymagający system suszenia yerba mate, który cofa nas do czasów Indian i techniki przez nich stosowanych ponad 400 lat temu. Obejmuje nowe technologie w systemach spalania w celu uzyskania produktu wolnego od dymu(sin humo), ale zachowując charakterystyczny smak i zapach tego typu mate. Jest to długi proces, w którym liście są wystawiane na działanie ciepła ognia drewna od 10 do 12 godzin, w ten sposób otrzymując esencje z wybranej grupy lokalnych gatunków drewna. Później są one w naturalny sposób wszczepiane i regenerowane w swoim ekosystemie, bez starty dla środowiska naturalnego.
Następnym krokiem jest sezonowanie listków i patyczków ostrokrzewu paragwajskiego przez 24 miesiące, aż nabierze ona niepowtarzalnego smaku, udoskonalonego przez połączenie tradycji i nowoczesnych technik. Ostatni krok to selekcja i pakowanie tej wybornej mate do opakowań. W samym zaś opakowaniu średniej wielkości cięte listki oraz stosunkowo grube patyczki z minimalną domieszką pyłu.
Efektem całego procesu jest mate ISONDU Barbacua o najwyższej jakości o złożonym i bogatym smaku, przez co jest to niewątpliwie pozycja po którą musi sięgnąć każdy koneser Yerba mate. Wyczuwalne dymny posmak z nutami wędzonych śliwek o aksamitnym smaku. Każde kolejne zalanie zachęca do wgłębiania się w smak w poszukiwaniu innych wyczuwalnych nut.
Misją marki ISONDU jest produkcja mate dostępnej dla każdego, która odzwierciedla wartości, techniki i skrupulatną staranność charakterystyczną dla produkcji rzemieślniczej. Mate nie posiada certyfikatu organiczności, ale jest produkowana w sposób organiczny. Wiele firm z Ameryki Południowej nie stara się o certyfikację, bowiem jest to niezwykle kosztowne, a środki wolą spożytkować w opiekę nad roślinami czy poprawę standardu pracy pracowników.
Mate posiada również biodegradowalne opakowanie za co należy się szacunek producentowi, który produkuje z myślą o środowisku naturalnym.
Produkt bezglutenowy.
Kraj pochodzenia: Argentyna
Opakowanie: 500g
Najlepiej spożyć przed: 28.02.2026
Więcej o yerba mate poczytasz tutaj.
O sposobie parzenia yerba mate poczytasz tutaj.
O dostępnych naczynkach do yerba mate poczytasz tutaj.
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie mamy możliwości weryfikacji, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.