Yerba mate Taragui Sin Palo 500g
Opis
Yerba mate Taragui Sin Palo – niespodzianka dla zmysłów
Mimo ogromnej popularności suszu do parzenia na naszym kontynencie, wciąż niewielu Europejczyków potrafi delektować się nim tak, jak mieszkańcy Ameryki Południowej czy Azji. Sięgnięcie po Yerba mate Taragui Sin Palo może to jednak zmienić! W przeciwieństwie do wielu odmian, ten rodzaj suszu cechuje się wyjątkową delikatnością. Jego niebywały aromat i intrygujący smak uzyskiwane po zaparzeniu skłaniają do prawdziwego delektowania się każdym łykiem. Niezwykłe doznania będą swoistą niespodzianką dla zmysłów koneserów Yerba mate, przyzwyczajonych do intensywniejszego bukietu smakowego. Osoby dopiero rozpoczynające przygodę z tą odmianą herbaty, przekonać mogą niezwykłe właściwości Taragui Sin Palo. Działa ona silnie pobudzająco, gwarantując energię na wiele godzin. Już kilka łyków aktywuje potencjał umysłu, a na ciało przelewa zdolność do nieprzeciętnego wysiłku. Godnie zastępuje kawę i niezdrowe napoje energetyczne, niwelując senność. Jest cennym przysmakiem w rękach pracowników fizycznych i umysłowych, studentów i sportowców. Wyśmienicie smakuje też w tzw. wersji terere, czyli spożywana na zimno, po zalaniu chłodną wodą i/lub z dodatkiem kostek lodu. Nabiera wtedy nowych właściwości. Nie tylko redukuje zmęczenie i poprawia koncentrację, ale również uzupełnia związki mineralne, które są wydalane z organizmu wraz z potem.
Wyjątkowa receptura Yerba mate Taragui Sin Palo
Tajemnica zachwycających walorów smakowych i zapachowych Yerba mate Taragui Sin Palo tkwi w jej specjalnym przygotowaniu. Rośliny wykorzystywane do jej produkcji pochodzą wyłącznie z jednej plantacji. Jest to działająca od 1924 roku Las Marias w Argentynie. Hodowane tam liście ostrokrzewu paragwajskiego, po zbiorze są dokładnie oczyszczane i cięte są na średnią wielkość. Brak patyczków, gałązek i innych dodatków w suszu odpowiada za delikatność, dzięki której jeszcze lepiej wyczuwa się esencjonalny smak. Jest on głęboki i przyjemnie łechce kubki smakowe, lecz jego gorycz jest słaba, a zastępuje ją cierpko-słodki posmak. Taki efekt uzyskuje się dzięki procesowi naturalnego suszenia, bez wykorzystania dymu. Aby poczuć stuprocentową magię naturalnej Yerba mate, należy pamiętać o właściwym parzeniu Taragui Sin Palo. Po wsypaniu porcji suszu, zaleca się odwrócenie naczynia o 180 stopni i potrząśnięcie nim w taki sposób, by na dno opadły najmniejsze kawałki suszu. Samo parzenie najlepiej jest rozpocząć od zalania porcji zimną wodą. W ten sposób przygotowywany napój z ziela dłużej zachowa swój aromat. Dopiero po wchłonięciu zimnej wody, nalewa się tę gorącą, ale nie wrzącą. Zalecana temperatura wody to 70-80 stopni Celsjusza. Możliwe są dolewki, lecz po każdej kolejnej napój ma słabszy smak. Dobre walory smakowe utrzymują się zwykle do około siódmego zalania. Zależy to jednak od ilości suszu, z którego przygotowano napój. Rekomendowana temperatura wody przy dolewkach to nie więcej niż 75 stopni.
Masa netto: 500g
Kraj pochodzenia: Argentyna
Najlepiej spożyć przed: 07.2206
Więcej o yerba mate poczytasz tutaj.
O sposobie parzenia yerba mate poczytasz tutaj.
O dostępnych naczynkach do yerba mate poczytasz tutaj.
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie mamy możliwości weryfikacji, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.
Maciej
Pijalna, ale nie pierwszy wybór. Inne Taragui chyba lepsze.