Yerba mate Onoiru Tradicional Agroecologica 500g
Trafiła do nas pozycja w którą celowaliśmy już od dłuższego czasu i cieszymy się że możemy się z nią Wami podzielić. Producent określa produkt jako agroekologiczny, rzemieślniczy zbierany w ostatniej kwadrze księżyca. Produkowana przez rodziny chłopskie/rolnicze z okręgów Edelira, Itapúa Poty i Tomás Romero Pereira (Departament Itapúa), które zajmują się rolnictwem ekologicznym i agroekologicznym.
Opakowanie Onoiru zdecydowanie urzeka swoją prostotą i przykuwa uwagę. Faktura papieru przypomina styl retro opakowań sprzed wielu wielu lat.
A jak z zawartością? Przede wszystkim jest dobrze zabezpieczona, dzięki czemu zachowuje aromat i świeżość. Po otwarciu wyczuwalny jest dość intensywny aromat z wyczuwalnymi akcentami dymu, wędzenia i ogniska. Zawdzięcza to metodzie suszenia znanej jako Barbacua.
W środku paczuszki znajdziemy średniej wielkości patyczki z domieszką dość grubo ciętych patyczków oraz umiarkowaną ilość pyłu. Co warto dodać o samym suszu: jest leżakowana przez 12 miesięcy, a zbiory mają miejsca w ostatniej kwadrze księżyca w lipcu i sierpniu.
Jak smakuje Onoiru Tradicional?
Początek jest dość subtelny, w naparze wyczujemy dymną goryczkę w parze z cierpkością z tłem które dopełnia posmak wędzonej śliwki/papryki (ciężko mi się było zdecydować). Smaki przyjemnie rozchodzą się po ustach prosząc o kolejne zalania.
Wraz z wyższą temperaturą wody i kolejnymi zalaniami pokazuje charakter. Goryczka i cierpkość przybierają na sile, podobnie jak nuty wędzenia. Wyczuwalne są dymne akcenty, ale nie są one na pierwszym planie. Nie jest to typowa paragwajska yerba jak Mbaeteko, Oromate czy klasyczne Pajarito. Poszczególne akcenty są tu rozłożone inaczej. Zdecydowanie jej bliżej do Jerovii.
Jak mogę ją ocenić? Otóż bardzo pozytywnie! Określiłbym ją jako paragwajską yerbę w kooperacji z argentyńskim cięciem czego efektem jest bardzo dobra klasyczna yerba o solidnej wydajności i niepodrabialnych smakach.
Nie należy również zapomnieć o energetycznym potencjale. W moim odczuciu dostarcza konkretnej dawki pobudzenia na wiele godzin, przez co napędza do działania w każdych warunkach.
Jeśli jesteście miłośnikami klasycznych odmian wysokiej jakości, a poszukujecie nowych smaków, to wówczas Oñoirũ jest zdecydowanie propozycją dla Was!
PS. Gdy pojawiła się pierwszy raz w Polsce występowała pod marką Moychay (Moichai), obecnie występuje już pod własną marką. Od momentu dostawy w sierpniu 2023 posiada również certyfikat organiczny(ekologiczny).
Cechy: papierowe ekologiczne opakowanie, yerba (agro)ekologiczna / organiczna
Opakowanie: 500g
Kraj pochodzenia: Paragwaj
Najlepiej spożyć przed: 30.05.2025
Więcej o yerba mate poczytasz tutaj.
O sposobie parzenia yerba mate poczytasz tutaj.
O dostępnych naczynkach do yerba mate poczytasz tutaj.
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie mamy możliwości weryfikacji, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.