Yerba mate Itabo Tradicional 500g
Cena regularna:
towar niedostępny

Opis
Yerba mate Itabo Tradicional Organica 500g
Zupełnie nowa marka z Paragwaju w naszej ofercie, której proekologiczne podejście bardzo nam się podoba. Yerba mate Itabo pochodzi z rejonów lasów deszczowych w prowincji Alto Parana, gdzie panują doskonałe warunki do uprawy ostrokrzewu paragwajskiego. Odpowiednia wilgotność i temperatura sprawiają, że listki i patyczki znajdujące się w paczce Itabo Organica to bogactwo antyoksydantów i cennych wartości odżywczych. Producent zapewnia, iż smak i aromat ich yerby niemal zabierze nas do Amazońskiej dżungli, czujemy się zachęceni ;)
Główną misją marki jest ochrona środowiska naturalnego z którego wywodzi się yerba, stąd też w procesie produkcyjnym natura jest stawiana na pierwszym miejscu. W procesie uprawy nie stosuje się żadnych agrochemikaliów czy pestycydów. Powstały produkt jest w 100% organiczny i pochodzi z dziewiczych rejonów Rezerwatu Ekologicznego Itabo mieszczącego się w Puente Kyjha Canindeyu.
Itabo Tradicional pakowana jest w woreczek ze struną, który jest zgrzany, aby zachować pełnię smaku i aromatu. Dodatkowo z zewnątrz całość zabezpiecza kartonowe pudełko, dzięki czemu zawartość nie ulegnie uszkodzeniu w dostawie. Wewnętrzne opakowanie ze struną to bardzo dobry pomysł, bowiem pozwala zachować świeżość suszu po otwarciu bez konieczności przesypywania go do innych pudełek czy opakowań.
Sam susz jest pocięty stosunkowo drobno, listki są stosunkowo nieduże, mamy domieszkę patyczków i umiarkowaną ilość pyłu. Po otwarciu paczki w nos uderza intensywny zapach. Czuć w nim pewną dzikość o której wspomniał producent. Także chyba nie mylili się w tej kwestii... ;)
Aromat jest lekko siankowaty, lekko wędzony i dymny, bardzo specyficzna kompozycja, która z pewnością intryguje i zachęca do szybkiego zasypu. Ma w sobie coś dzikiego co pokrywałoby się kwestią pochodzenia samego suszu i tradycyjnym procesem suszenia, który nadaje mu charakteru.
Z naparu Itabo dociera do naszych kubków smakowych solidna goryczka i cierpkość, lekka dymność, nuty siankowate i zbożowe. Odnajdziemy również ostrawy posmak przypominający eukaliptus. Napar jest niezwykle esencjonalny i bogaty w interesujące smaczki, które sprawiają że każdy kolejny łyk dostarcza nam ponadprzeciętnych wrażeń smakowych.
Łączy w sobie poniekąd cechy charakterystyczne dla typowych paragwajskich yerb, ale z delikatnym akcentem argentyńskiego stylu. Sprawia to że nie jest przesadnie ciężka i zbyt goryczkowa.
Napar dostarcza ponadprzeciętnej dawki energetycznej i jest bardzo wydajny, co sprawia że Itabo może stać się jedną z bestsellerowych pozycji obok Onoiru czy La Rubia.
Proces uprawy i produkcji jest rygorystyczny i certyfikowany przez USDA Organic i Ceres Certified.
Cechy: organiczna, produkt bezglutenowy
Opakowanie: 500g
Kraj pochodzenia: Paragwaj
Najlepiej spożyć przed: 01.10.2025
Więcej o yerba mate poczytasz tutaj.
O sposobie parzenia yerba mate poczytasz tutaj.
O dostępnych naczynkach do yerba mate poczytasz tutaj.
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie mamy możliwości weryfikacji, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.