Yerba Mate Caballo Negro Barbacua 500g
Cena regularna:
49,99 zł
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Yerba mate Caballo Negro Secado Barbacua 500g
Nowość w ofercie z charakterystycznym czarnym koniem na opakowaniu, jedna z dwóch dostępnych wersji od tejże argentyńskiej marki.
W papierowym opakowaniu o lekko chropowatej fakturze w stylu retro znajdziemy wybitną propozycję z Apostoles w prowincji Misiones. Swój unikalny aromat i smak zawdzięcza tradycyjnemu sposobowi uprawy oraz suszenia listków metodą Barbacua, która nadaje jej charakterystycznego smaku wędzenia.
Caballo Negro Barbacua po otwarciu zaskakuje aromatem, który mi osobiście kojarzy się z wędzoną rybą, a konkretnie makrelą. Wyczuwalny jest także akcent siankowaty oraz zapach ogniska. Nie jest przesadnie intensywny, ale niezwykle specyficzny, co spodoba się miłośnikom stylu Secado Barbacua.
Listki są dość mocno zielone jak na argentyńską yerbę, w paczce znajdziemy głównie grubiej pocięte listki, znajdzie się także domieszka tych drobniej pociętych oraz minimalna ilość pyłu.
Napar cechuje charakterystyczna wędzonka od pierwszego zalania, która zachwyci nasze kubki smakowe. Można ją porównać z brazylijską wersją od Meta Mate, a konkretnie Leafy Melody. W tym przypadku wyczuwalna jest goryczka i cierpkość, które należy określić jako dość intensywne i wyraziste, dodajmy przyjemnie ściągajacy posmak na języku, który długo pozostaje w ustach oraz inne ciekawe akcenty w tle. Dla mnie są to nuty zbożowe, orzechowe, lekka trawiastość, delikatna dymność oraz minimalna słodycz.
Bogata kompozycja smaków, która zaskoczy niejednego fana stylu Barbacua. Energetycznie jest solidnie, jej działanie czuć od razu, a sam susz jest wydajny i gwarantuje wielogodzinne matopicie w towarzystwie fantastycznej argentyńskiej yerba mate z prowincji Misiones. Być może nie jest przeznaczona do codziennego popijania, ale raz lub dwa razy w tygodniu idealnie urozmaici yerbowe menu.
Spróbujcie sami!
Skład: Yerba Mate (Ilex paraguariensis)
Opakowanie: 500g
Kraj pochodzenia: Argentyna
Najlepiej spożyć przed: 20.01.2026
Więcej o yerba mate poczytasz tutaj.
O sposobie parzenia yerba mate poczytasz tutaj.
O dostępnych naczynkach do yerba mate poczytasz tutaj.
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie mamy możliwości weryfikacji, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.
Wojciech Kos
Bardzo ciekawa i niebanalna propozycja. W smaku rzeczywiście ukrywa się wędzona makrela :) Yerba jest wyjątkowo wydajna, bardzo długo utrzymuje smak. Pomijając "makrelę" wyczuwam w niej nuty wspólne do Isondu Barbacua.