Erva Mate Putinguense Tradicional Chimarrao Vacuum 1kg
Opis
Erva mate Putinguense Tradicional Chimarrao Vacuum 1kg
Jedna z najlepszych chimarrao trafia do naszej oferty! Jakość potwierdzona odpowiednim certyfikatem FSC przez organizację IMAFLORA, a także licznymi pozytywnymi opiniami.
Susz pochodzi z rodzimych lasów, a sam proces certyfikacji jest niezwykle surowy biorąc pod uwagę kwestie socjalne wobec lokalnej ludności czy wpływu na środowisko naturalne. W ten sposób gwarantuje to produkt, który powstaje z poszanowaniem zarówno środowiska naturalnego, jak i z uczciwym podejściem wobec pracowników pracujących przy uprawie ostrokrzewu paragwajskiego. Ma to też wpływ na wyższą cenę produktu w porównaniu do innych marek.
W próżniowym opakowaniu znajdziemy bardzo drobno zmielony mocno zielony susz z dodatkiem większych kawałków patyczków. Dzięki opakowaniu typu vacuum oraz braku procesu leżakowania Erva charakteryzuje się mocno zielonym kolorem i fantastycznym aromatem.
Jeśli cenicie produkty z najwyższej półki to doskonale trafiliście!
Putinguense Tradicional Chimarrao to niezwykle aromatyczna chima. Po otwarciu paczki dominują aromaty roślinne, pokrzywowe i herbaciane. Taka kombinacja aromatów powoduje, iż zapach niezwykle mocno zachęca do szybkiego jej spróbowania. Co ważne, przy odpowiednim przechowywaniu otwartej chimy aromat na długo pozostaje intensywny. Stąd też warto szczelnie zamykać ją w zamkniętym opakowaniu, aby cieszyć się jej pięknym aromatem i smakiem.
Zatem jak smakuje?
W naparze wyczuwalna jest lekka goryczka, delikatna cierpkość, intensywna trawiastość przełamana nutą pszeniczną, orzechową i kremowością. Dają o sobie również znać nuty pokrzywowe czy herbaciane. Jest to niezwykle udana kombinacja smaków, którą z pewnością zapamiętamy na długo i często będziemy do niej wracać. Jak przystało na topową chimarrao jest niezwykle wydajna i długo utrzymuje smak wraz z kolejnymi dolewkami wody. Przy tradycyjnym sposobie jej wydajność i intensywność smaków będzie wyższa niż przy tzw. Invertido.
Putinguense Chimarrao to yerba mate, którą można wyłącznie przygotować po brazylijsku, czyli metodą z wykorzystaniem kopczyka, tj. susz należy wsypać do dużego naczynia po jednej stronie, po drugiej stronie naczynia pustą przestrzeń należy zalać ostudzoną wcześniej wodą. Czekamy aż mate nasiąknie wodą, po czym umieszczamy w naczyniu bombillę z płaskim, dużym filtrem (bomba) przesuwając mate na jedną stronę, tak aby opierała się sitkiem o susz, który tworzy stabilny kopczyk i pozwala delektować się smakiem brazylijskiej chimarrao. Całość należy uzupełnić wodą. Może być zalewana wielokrotnie, aż do momentu całkowitego wypłukania się smaku i utraty aromatu.
Erva mate Putinguense to absolutny szczyt jeśli chodzi o brazylijską chimarrao. Intensywny aromat, piękny kolor suszu i bogactwo smaków płynących z naparu zapamiętamy na długo.
Kraj pochodzenia: Brazylia
Skład: 100% Erva mate/Yerba mate (ilex paraguariensis)
Opakowanie: 1kg
Najlepiej spożyć przed: 30.07.2024
Więcej o yerba mate poczytasz tutaj.
O sposobie parzenia yerba mate poczytasz tutaj.
O dostępnych naczynkach do yerba mate poczytasz tutaj.
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie mamy możliwości weryfikacji, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.