Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Artykuły
_________________________________________________ _________________________________________________ _________________________________________________ _________________________________________________ _________________________________________________

Soczewica czerwona 1kg Vivio

Dostępność: mała ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 10,49 zł 10.49
zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy
ilość szt.
Zyskujesz 5 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 5
Producent: Vivio
Kod produktu: socz_czerw_1kg
Pin It

Opis

Soczewica czerwona 1 kg Vivio

Soczewica ceniona jest szczególnie na Bliskim wschodzie. Była tam uprawaina już od ponad 4 tys. lat. Stanowiła jedno z głównych źródeł pożywienia dla starożytnych Greków, Rzymian czy Egipcjan. Uważano ją niegdyś za pokarm ubogich. Dopiero ludzie zaczeli ją doceniać końcem XIX wieku. Posiada ona wiele dobroczynnych składników dla naszego organizmu. Obecnie uprawiana jest w Azji, a także w Europie we Francji czy Hiszpani. W Polsce upawiana jest bardzo rzadko, jednak jest to coraz bardziej popularny produkt.

Soczewica czerwona jest najdrobniejsza i najdelikatniejsza spośród wszystkich odmain. Gotuje się ją bardzo szybko, także aby zachować strukturę, trzeba pilnować czasu, by jej nie rozgotować. Bardzo dobrze komponuje się z curry, stanowi idealną bazę do past i puree.

Soczewica - właściwości

  • zawiera dużą ilość łatwo przyswajalnego białka tj. 25-30g na 100g,
  • cechuje ją niewielka kaloryczność i niski ideks glikemiczny zatem mągą spożywać ją osoby dbające o linię i cukrzycy,
  • w przypadku cukrzyków powinna być nieodzownym składnikiem diety gdyż stabilizuje poziom cukru we krwi,
  • doceniana wśród kobiet planujących macierzyństwo gdyż zawiera kwas foliowy,
  • odpowiednia dla osób skłonnych do anemii, z powodu obecności kwasu foliowego i żelaza, które sprzyjają tworzeniu czerwonych krwinek, a także podwyższają poziom hemoglobiny,
  • jest źródłem magnezu, fosforu, cynku i witamin z grupy B,
  • przy regularnym spożywaniu wpływa pozytywnie na cerę, poprawia pracę układu pokarmowego oraz przemianę materii, obniża poziom cholesterolu, wspomaga odchudzanie,
  • w odróżnienieniu od fasoli może być spożywana nawet codziennie gdyż jest lekkostrawna.

Soczewica - zastosowanie 

  • atrakcyjny składnik zup i warzywnych dań jednogarnkowych,
  • może stanowić bazę do przyrządzenia burgerów i kotletów,
  • po zmiksowaniu z czosnkiem, oliwą i cytryną możemy uzyskać doskonałą pastę do chleba,
  • można z niej przyrządzić pyszny zapiekany pasztet,
  • nadaje się jako smaczny farsz do gołąbków, pierogów, naleśników czy krokietów,
  • doskonale smakuje na zimno jako element sałatki,
  • z suchych ziaren soczywicy można wyhodować kiełki bogate w witaminy,
  • komponuje się bardzo dobrze z ziołami oraz przyprawami kuchni indyjskiej.

Soczewica czerwona - sposób przygotowania

Nie ma konieczności namaczania jej przed przygotowaniem. Należy soczewicę gotować 15-20 min, starsze nasiona nawet do godziny. Woda do gotowania powinna przykrywać nasiona, w trakcie gotowania zostanie ona wchłonięta. Można lekko posolić pod koniec gotowania, lub nie używać soli wcale aby nie stwardniała.

Przechowywać w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Można w takiej postaci przechowywać nawet rok czasu. Z upływem czasu nasiona mogą zblaknąć, jednak nie ma to wpływu na wartości odżywcze i smakowe. Soczewica po ugotowaniu musi być przechowywana w lodówce, można ją trzymać w lodówce do tygodnia czasu. Można ją również zamrażać, jednak przy rozmrożeniu może się pokruszyć.

Opakowanie - 1 kg

Kraj pochodzenia - Kanada

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

Submit
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl