Skórzana tykwa Torpedo Rustico sin virola "Negro" 120-180 ml
Cena regularna:
129,99 zł
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Skórzana tykwa Torpedo Rustico sin virola "Negro" 120-180 ml
To wysokiej jakości naczynie dedykowane jest przede wszystkim miłośnikom argentyńskiego lub urugwajskiego stylu picia Yerba Mate. Tykwa pozyskiwana jest z tej samej roślina co porongo, ale różni się kształtem od klasycznego porongo lub cui, bowiem pochodzi z innej części rośliny. Porongo pochodzi z górnej części owocu, a tykwa z dolnej części.
Każda Tykwa Torpedo jest unikalna, bowiem nie ma możliwości, aby znaleźć dwie identyczne sztuki z racji tego, że jest to produkt naturalny. Sam owoc jest obszyty skórą w stylu rustykalnym z widocznymi szwami, bez wirolki. Z racji obszycia skórą nie parzy w dłonie i nie nagrzewa się, jest solidne i łatwo utrzymać je w dłoni.
Z każdym kolejnym użyciem hartujemy naczynie, co powoduje iż w jego strukturze pozostaje co raz to więcej smaku i aromatu kolejnych zasypów i zalań. Należy jednak pamiętać, aby naczynie po używaniu w ciągu jednego dnia miało czas aby odpowiednio wyschnąć(przynajmniej 24h w ciepłym i przewiewnym miejscu) i uniknąć gromadzenia się w nim nadmiernej ilości wilgoci co może powodować pojawienie się po pewnym czasie pleśni, a tym samym uniemożliwi korzystanie z naczynia.
Z racji, iż jest to produkt naturalny, każda sztuka może się różnić się od siebie kształtem, odcieniem oraz pojemnością. Może posiadać delikatne przebarwienia wewnątrz naczynia oraz pozostałości miąższu rośliny, co jest całkowicie normalnym zjawiskiem.
Przed pierwszym użyciem zalecamy wykonanie tzw. procesu curado, czyli przygotowania matero do korzystania. Polecamy zalać je w pierwszej kolejności wrzątkiem i zostawić na maksymalnie kilkadziesiąt minut i wylać wodę. Po tej czynności wsypać do tykwy susz i zalać wodą o temperaturze do 80 stopni Celsjusza poniżej wirolki oraz odstawić ponownie na jakieś 20-30 minut. Ciekawym pomysłem jest dodanie oprócz suszu aromatycznych ziół jak: trawa cytrynowa czy mięta pieprzowa, które wzbogacą aromatem naczynie wewnątrz jego struktury.
Po takim hartowaniu naczynko należy opróżnić z pozostałości suszu, dokładnie przepłukać, osuszyć wnętrze przy pomocy ręcznika papierowego i pozostawić do wyschnięcia na przynajmniej 24 godziny. Proces można jeszcze powtórzyć. Dzięki czemu nie musimy się bać o ewentualne niepożądane skutki ( problemy żołądkowe) oraz hartujemy naczynie, aby posłużyło nam maksymalnie długo, a przygotowanie w nim Yerba Mate sprawiało wyłącznie radość.
Polecamy, aby unikać dłuższego kontaktu skórzanego obicia z wodą czy też moczenia go. Samo zaś naczynie najlepiej używać w ciągu danego dnia przez 3-4 godziny, a następnie opróżnić, opłukać, dobrze wytrzeć i zostawić do wyschnięcia na przynajmniej 24 godziny.
Poszczególne sztuki różnią się od siebie pojemnością, kształtem czy odcieniem. Naczynia mogą posiadać delikatne przetarcia na skórze, co jest całkowicie naturalnym zjawiskiem.
Pojemność: ok. 120-180 ml
Materiał: tykwa w skórzanym obiciu
Kolor: czarny
Kraj pochodzenia: Urugwaj
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie mamy możliwości weryfikacji, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.