Produkt dnia
Olej lniany tłoczony na zimno 500ml Vivio
Olej lniany tłoczony na zimno 500ml Vivio
17,99 zł 13,99 zł
szt.
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

Kasza gryczana niepalona Vivio

Dostępność: mała ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 4,99 zł 4.99
quantity szt.
Zyskujesz 2 pkt [?]
dodaj do przechowalni
Ocena: 5
Producent: Vivio
Kod produktu: k_g_niep_500g
Pin It

Opis

Kasza gryczana niepalona Vivio

To niezwykle smaczny i lekkostrawny produkt, który powinien znaleźć się w diecie każdej osoby dbającej o zdrowie. Kasza gryczana niepalona nie jest zaliczana do zbóż i nie zawiera glutenu, dzięki czemu może być spożywana przez osoby chorujące na celiakię.

Kasza gryczana kwitnie na przełomie lipca i sierpnia. W Polsce większość upraw znajduje się na Lubelszczyźnie. Posiada liczne właściwości zdrowotne i nadaje się do wielu dań i potraw. W przeciwieństwie do kaszy gryczanej palonej nie została poddana procesowi obróbki termicznej, dzięki czemu jest bardziej wartościowa dla naszego organizmu.

Kasza gryczana - właściwości

  • zalecana wszystkim osobom dbającym o linię, jest sycąca oraz posiada dużą zawartość błonnika(5,9g w 100g),
  • jest produktem bezglutenowym,
  • jest bogatym źródłem białka(około 10-16%), aminokwasów(tryptofanu i lizyny), witamin(P, PP, B1 i B2) i soli mineralnych(magnez, fosfor, wapń, cynk, kobalt, jod, bor czy żelazo),
  • nie zakwasza organizmu,
  • liście gryki stosowane są w leczeniu żylaków,
  • białko zawarte w kaszy gryczanej jest łatwiej przyswajalne niż pochodzące ze zbóż.

Kasza gryczana - zastosowanie

  • dzięki swojej uniwersalności doskonale komponuje się zarówno z potrawami słodkimi i słonymi,
  • można z niej zrobić pyszne kotlety,
  • zaleca się jej stosowanie jako alternatywa dla tuczących ziemniaków,
  • zmielona kasza to idealny produkt do wypieku chlebów, ciast czy placków.
  • pasuje do:
    • do sałatek,
    • wszelkiego rodzaju mięs, zwłaszcza dziczyzny,
    • sosów i gulaszów,
    • serów, zwłaszcza dojrzewających,
    • farszów i nadzień.

Kasza gryczana niepalona - gotowanie

Kaszę należy gotować w garnku lub rondlu o grubym dnie w proporcjach 1 szklanka kaszy i 2 szklanki wody. Kaszę gotujemy pod przykryciem na małym ogniu do momentu aż wchłonie wodę i będzie sypka. Nie należy jej przegotowywać. Nie ma nic gorszego niż rozgotowana kasza ;)

Opakowania - 500 i 1000g

Kraj pochodzenia - Polska

Data ważności:

1000 g - 09.2017 lub dłuższa

500 g - 13.01.2018

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Google+
Click Shop | Hosting home.pl