
- Kraftowa Dycha(10)
- Produkt tygodnia(1)
- Yerba Mate(703)
- Akcesoria Premium(137)
- Akcesoria do Yerba Mate(340)
- Gadżety i akcesoria Mateisty(19)
- Dodatki do Yerba Mate(42)
- Produkty konopne(16)
- Napoje energetyzujące i inne(7)
- Zestawy prezentowe(9)
- Słodycze i przekąski(19)
- Kawy(16)
- Herbaty i mieszanki ziół(60)
- Aromaterapia(0)
- Zdrowa żywność(129)
- Przyprawy(48)
- Naturalne kosmetyki(3)
- Miody i syropy(7)
- Naturalne środki czyszczące(2)
Nowości
Promocje


12,79 zł
Cena regularna:
15,99 zł

47,99 zł
Cena regularna:
59,99 zł

399,99 zł
Cena regularna:
499,99 zł

15,19 zł
Cena regularna:
18,99 zł

17,99 zł
Cena regularna:
22,49 zł

20,79 zł
Cena regularna:
25,99 zł

20,79 zł
Cena regularna:
25,99 zł

79,99 zł
Cena regularna:
99,99 zł

83,99 zł
Cena regularna:
104,99 zł

167,99 zł
Cena regularna:
209,99 zł

159,99 zł
Cena regularna:
199,99 zł

148,79 zł
Cena regularna:
185,99 zł

Zielona kawa wspomaga odchudzanie
Zielona kawa to nic innego jak zwykła kawa, która nie została poddana procesowi palenia i fermentowania. Z kolei ziarna czarnej kawy są wypalone w temperaturze ok. 200-300 stopni C. co powoduje zmianę struktury chemicznej, którą mają niepalone, zielone ziarna i przyczynia się do zmiany smaku, koloru i walorów odżywczych. Jedna z największych zmian dotyczy ilości kwasu chlorogenowego.
Wpływ na odchudzanie ma kwas chlorogenowy, zawarty w niewypalonych ziarnach kawy. Kwas chlorogenowy to antyoksydant, który powoduje obniżenie wchłaniania cukru, co z kolei pobudza organizm do aktywnego korzystania ze zgromadzonych zapasów. Zwykła kawa ma do 15 razy mniej kwasu, który wpływa na metabolizm cukrów i tłuszczy.. Zwiększa również czułość komórek na insulinę. Ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne.
Kwas chlorogenowy jest naturalnym polifenolem mającym silne właściwości antyoksydacyjne, co zapobiega postępowaniu procesów starzenia się organizmu i rozwojowi komórek rakowych. Zielona kawa ma aż trzykrotnie silniejsze właściwości przeciwutleniające niż zielona herbata.
W zielonej kawie znajduje się też kwas kawowy. Ma on właściwości przeciwzapalne, żółciopędne i przeciwmiażdżycowe, a przy tym również jest antyoksydantem. Picie zielonej kawy zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2, korzystnie wpływa na funkcjonowanie nerek, chroni przed wystąpieniem kamieni żółciowych u mężczyzn i podkręca tempo przemiany materii. Korzystnie wpływa także na pracę umysłu, pamięć i koncentrację.
Smak niepalonej kawy jest specyficzny - ziołowy i goryczkowy, można ją dosłodzić cukrem (najlepiej brzozowym) bądź miodem, dolać do napoju trochę mleka albo doprawić kardamonem. Niektórzy twierdzą, że w smaku przypomina zieloną herbatę. Zawiera jednak taką samą ilość kofeiny, zachowuje więc swoje pobudzające działanie. Przyrządza się ją tam samo jak jej czarną siostrę.
Zielona kawa podobnie jak i klasyczna czarna posiada właściwości pobudzające, dzięki czemu pobudzi ciało i umysł do wytężonego wysiłku, zarówno fizycznego i psychicznego.
Zieloną kawę można potraktować jako suplement wspomagający, w połączeniu z racjonalnym odżywianiem i długofalowym wyrabianiem sobie zdrowych nawyków żywieniowych, które zaowocują utrzymaniem osiągniętej sylwetki.
Dostępna w ziarnach, w postaci mielonej, również z dodatkami np. o smaku korzennym, pomarańczowym czy w postaci ekstraktu jako kapsułki.