- Kraftowa środa(6)
- Produkt tygodnia(1)
- Yerba Mate(623)
- Akcesoria Premium(69)
- Akcesoria do Yerba Mate(256)
- Gadżety i akcesoria Mateisty(13)
- Dodatki do Yerba Mate(22)
- Produkty konopne(12)
- Napoje energetyzujące i inne(8)
- Zestawy prezentowe(4)
- Słodycze(7)
- Kawy(8)
- Herbaty i mieszanki ziół(60)
- Aromaterapia(2)
- Zdrowa żywność(101)
- Przyprawy(45)
- Naturalne kosmetyki(4)
- Miody i syropy(8)
- Naturalne środki czyszczące(2)
- Nowości
- Promocje
12,79 zł
Cena regularna:
15,99 zł
13,99 zł
Cena regularna:
17,49 zł
12,79 zł
Cena regularna:
15,99 zł
399,99 zł
Cena regularna:
499,99 zł
3,99 zł
Cena regularna:
4,99 zł
47,99 zł
Cena regularna:
59,99 zł
20,79 zł
Cena regularna:
25,99 zł
28,79 zł
Cena regularna:
35,99 zł
239,20 zł
Cena regularna:
299,00 zł
159,20 zł
Cena regularna:
199,00 zł
172,00 zł
Cena regularna:
215,00 zł
11,19 zł
Cena regularna:
13,99 zł
Zielona kawa wspomaga odchudzanie
Zielona kawa to nic innego jak zwykła kawa, która nie została poddana procesowi palenia i fermentowania. Z kolei ziarna czarnej kawy są wypalone w temperaturze ok. 200-300 stopni C. co powoduje zmianę struktury chemicznej, którą mają niepalone, zielone ziarna i przyczynia się do zmiany smaku, koloru i walorów odżywczych. Jedna z największych zmian dotyczy ilości kwasu chlorogenowego.
Wpływ na odchudzanie ma kwas chlorogenowy, zawarty w niewypalonych ziarnach kawy. Kwas chlorogenowy to antyoksydant, który powoduje obniżenie wchłaniania cukru, co z kolei pobudza organizm do aktywnego korzystania ze zgromadzonych zapasów. Zwykła kawa ma do 15 razy mniej kwasu, który wpływa na metabolizm cukrów i tłuszczy.. Zwiększa również czułość komórek na insulinę. Ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne.
Kwas chlorogenowy jest naturalnym polifenolem mającym silne właściwości antyoksydacyjne, co zapobiega postępowaniu procesów starzenia się organizmu i rozwojowi komórek rakowych. Zielona kawa ma aż trzykrotnie silniejsze właściwości przeciwutleniające niż zielona herbata.
W zielonej kawie znajduje się też kwas kawowy. Ma on właściwości przeciwzapalne, żółciopędne i przeciwmiażdżycowe, a przy tym również jest antyoksydantem. Picie zielonej kawy zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2, korzystnie wpływa na funkcjonowanie nerek, chroni przed wystąpieniem kamieni żółciowych u mężczyzn i podkręca tempo przemiany materii. Korzystnie wpływa także na pracę umysłu, pamięć i koncentrację.
Smak niepalonej kawy jest specyficzny - ziołowy i goryczkowy, można ją dosłodzić cukrem (najlepiej brzozowym) bądź miodem, dolać do napoju trochę mleka albo doprawić kardamonem. Niektórzy twierdzą, że w smaku przypomina zieloną herbatę. Zawiera jednak taką samą ilość kofeiny, zachowuje więc swoje pobudzające działanie. Przyrządza się ją tam samo jak jej czarną siostrę.
Zielona kawa podobnie jak i klasyczna czarna posiada właściwości pobudzające, dzięki czemu pobudzi ciało i umysł do wytężonego wysiłku, zarówno fizycznego i psychicznego.
Zieloną kawę można potraktować jako suplement wspomagający, w połączeniu z racjonalnym odżywianiem i długofalowym wyrabianiem sobie zdrowych nawyków żywieniowych, które zaowocują utrzymaniem osiągniętej sylwetki.
Dostępna w ziarnach, w postaci mielonej, również z dodatkami np. o smaku korzennym, pomarańczowym czy w postaci ekstraktu jako kapsułki.