Kategorie
Producent
- Anna Park (1)
- Arapeguá (1)
- As de Bastos (1)
- Caballo Negro (2)
- Campo Claro (1)
- Cooperativa Agricola Limitada de Obera (1)
- Don Bosco (2)
- Don Demetrio (2)
- Don Leandro (2)
- El Legendario (2)
- Elizabeth (1)
- Erva Mate Parana (4)
- Erva Mate Tio Thomaz (1)
- Erva Mate Verdelandia (2)
- Estancia (1)
- Fidel Yerba mate (1)
- Guayaki (1)
- Hoja Verde (1)
- Jacutinga (1)
- Jerovia (2)
- Kraus (2)
- La Rubia (1)
- Las Tunas (1)
- Meta Mate (9)
- Molinos La Misión SA (6)
- Origen (1)
- Putinguense (1)
- Rei Verde (3)
- Salto Bielakowicz (1)
- Sanesa (1)
- Sol y Lluvia (2)
- Spółdzielnia Rolnicza el Colono (2)
- Titrayju (3)
- Triunfo (2)
- Tyga (1)
- Yemari Nativa (1)
- Yerba mate Arai (4)
- Yerba mate ISONDU (2)
- Yerba mate Itabo (1)
- Yerba mate Onoiru (1)
- Yerba mate Relumbron (2)
- Yerba mate Silvestres (5)
- Yerba mate Verdeada (2)
- Yerbee (1)
Wysyłka w
Ocena
Mate kraftowe ( rzemieślnicze)
Odmiany ostrokrzewu paragwajskiego tworzone i uprawiane z niezwykłą pasją na każdym etapie. Efektem tego wytężonego wysiłku są unikalne doznania smakowe, wyjątkowa wydajność suszu i niezwykła radość czerpana z każdego łyczka naparu. Produkowane często na niewielką skalę przez niewielkie firmy rodzinne, których produkty do Polski nie docierały tak często jak ostatnio. Mamy w tym swój udział i zadbamy o to, aby tych nowości na rynku ostrokrzewu paragwajskiego pojawiało się jak najwięcej. Rzemieślnicze mate to coś po co z pewnością powinien sięgnąć każdy miłośnik zielonego złota Ameryki Południowej.
Meta Mate Moonshine Hybrid no. 1 500g
Niezwykle aromatyczna i bogata w smaku odmiana pochodząca z upraw uznanej brazylijskiej marki Meta Mate zbierana podczas pełni księżyca.
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Meta Mate Craft Gehm "Harpia" 250g Organic
Nietypowa brazylijska propozycja od Mate Mate przygotowana w stylu argentyńskim.
Dostępność: mała ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Meta Mate "42" prażona 250g Organic
Jedyna w swoim rodzaju mate, której listki zostały poddane procesowi prażenia, aby otrzymać unikalny smak i aromat.
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Meta Mate Raw 100g
Unikalna brazylijska mate suszona w niskich temperaturach zachowując maksymalny poziom wartości odżywczych oraz bogate walory smakowe.
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Meta Mate Craft Gehm "Harpia" 500g - zbiór 2023
Najnowszy zbiór brazylijskiej yerby z niszowej plantacji o intensywnym, wędzonym posmaku.
Dostępność: mała ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Meta Mate Craft Gehm "Harpia" 500g
Nietypowa brazylijska propozycja od Mate Mate przygotowana w stylu argentyńskim.
Dostępność: mała ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Meta Mate Leafy Melody 500g - zbiór 2023
Aromatyczna i intensywna brazylijska Yerba mate, która zachęca wędzonym smakiem przypominającym posmak wędzonej ryby, papryki czy boczku. Najnowszy zbiór.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Yerba mate Meta Mate Craft Gehm Moida Fina 500g
Wysokiej jakości brazylijska chimarrao o nietuzinkowym smaku i aromacie pozwalająca na wielogodzinne delektowanie się smakiem.
Dostępność: mała ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Yerba mate Meta Mate "23" Organico 500g
Bardzo dobrej jakości brazylijska Yerba mate zawierająca grubo cięte listki o pięknym intensywnym zielonym kolorze. Bogactwo smaków i aromatów.
Dostępność: brak towaru
Odmiany produkowane ze szczególną troską na każdym etapie procesu produkcyjnego. Począwszy od samej uprawy z zachowaniem tradycyjnych metod w zgodzie z naturą. Często są to produkty posiadające także certyfikat ekologiczny, a czasami uprawiane w sposób organiczny, ale z pominięciem procesu certyfikacji, na który nie wszystkie marki są sobie w stanie pozwolić ze względu na stosunkowo wysokie obciążenia finansowe z tego wynikające. Wolą te środki przeznaczyć na rozbudowę infrastruktury czy przeznaczyć na udogodnienia dla swoich pracowników. Jednak w dalszym ciągu jest to mate o ponadprzeciętnej jakości.
Co w ramach procesu produkcyjnego jest częstym wyróżnikiem rzemieślniczych Yerba mate? Do takich czynności możemy zaliczyć między innymi ręczny zbiór rośliny, a nie przy użyciu specjalnych maszyn, wspomniany proces obróbki w zgodzie z tradycją, naturalne leżakowanie listków i patyczków ostrokrzewu paragwajskiego bez przyspieszania tego procesu przykładowo za pomocą specjalnych nawiewów. Wspomniane dojrzewanie surowca jest niezwykle istotne, bowiem między 18 a 24 miesiącem leżakowania wydobywają się unikalne walory smakowych, których nie dostrzeżemy w większości mate. Często wiąże się to również ze znacznie wyższą wydajnością i możliwością cieszenia się smakowitym naparem przez dłuższy czas.
Mate kraftowe często produkowane są na niewielką skalę przez małe rodzinne przedsiębiorstwa działające z pokolenia na pokolenie. Co powoduje, iż jednostkowy koszt produkcyjny takich wyrobów jest znacznie wyższy niż odmian pochodzących od globalnych marek. Wszystkie wspomniane wcześniej cechy powodują, iż same mate wyróżniają się na tle standardowych(regularnych) odmian. Można powiedzieć, że mają w sobie to coś ekstra, a to wszystko dzięki dodatkowemu wysiłkowi włożonemu w produkcję danej marki.