Kategorie
Producent
- Anna Park (1)
- Arapeguá (1)
- As de Bastos (1)
- Caballo Negro (2)
- Campo Claro (1)
- Cooperativa Agricola Limitada de Obera (1)
- Don Bosco (2)
- Don Demetrio (2)
- Don Leandro (2)
- El Legendario (2)
- Elizabeth (1)
- Erva Mate Parana (4)
- Erva Mate Tio Thomaz (1)
- Erva Mate Verdelandia (2)
- Estancia (1)
- Fidel Yerba mate (1)
- Guayaki (1)
- Hoja Verde (1)
- Jacutinga (1)
- Jerovia (2)
- Kraus (2)
- La Rubia (1)
- Las Tunas (1)
- Meta Mate (9)
- Molinos La Misión SA (6)
- Origen (1)
- Putinguense (1)
- Rei Verde (3)
- Salto Bielakowicz (1)
- Sanesa (1)
- Sol y Lluvia (2)
- Spółdzielnia Rolnicza el Colono (2)
- Titrayju (3)
- Triunfo (2)
- Tyga (1)
- Yemari Nativa (1)
- Yerba mate Arai (4)
- Yerba mate ISONDU (2)
- Yerba mate Itabo (1)
- Yerba mate Onoiru (1)
- Yerba mate Relumbron (2)
- Yerba mate Silvestres (5)
- Yerba mate Verdeada (2)
- Yerbee (1)
Wysyłka w
Ocena
Nowość
Promocja
Mate kraftowe ( rzemieślnicze)
Odmiany ostrokrzewu paragwajskiego tworzone i uprawiane z niezwykłą pasją na każdym etapie. Efektem tego wytężonego wysiłku są unikalne doznania smakowe, wyjątkowa wydajność suszu i niezwykła radość czerpana z każdego łyczka naparu. Produkowane często na niewielką skalę przez niewielkie firmy rodzinne, których produkty do Polski nie docierały tak często jak ostatnio. Mamy w tym swój udział i zadbamy o to, aby tych nowości na rynku ostrokrzewu paragwajskiego pojawiało się jak najwięcej. Rzemieślnicze mate to coś po co z pewnością powinien sięgnąć każdy miłośnik zielonego złota Ameryki Południowej.
44,99 zł
39,99 zł
44,99 zł
44,99 zł
Odmiany produkowane ze szczególną troską na każdym etapie procesu produkcyjnego. Począwszy od samej uprawy z zachowaniem tradycyjnych metod w zgodzie z naturą. Często są to produkty posiadające także certyfikat ekologiczny, a czasami uprawiane w sposób organiczny, ale z pominięciem procesu certyfikacji, na który nie wszystkie marki są sobie w stanie pozwolić ze względu na stosunkowo wysokie obciążenia finansowe z tego wynikające. Wolą te środki przeznaczyć na rozbudowę infrastruktury czy przeznaczyć na udogodnienia dla swoich pracowników. Jednak w dalszym ciągu jest to mate o ponadprzeciętnej jakości.
Co w ramach procesu produkcyjnego jest częstym wyróżnikiem rzemieślniczych Yerba mate? Do takich czynności możemy zaliczyć między innymi ręczny zbiór rośliny, a nie przy użyciu specjalnych maszyn, wspomniany proces obróbki w zgodzie z tradycją, naturalne leżakowanie listków i patyczków ostrokrzewu paragwajskiego bez przyspieszania tego procesu przykładowo za pomocą specjalnych nawiewów. Wspomniane dojrzewanie surowca jest niezwykle istotne, bowiem między 18 a 24 miesiącem leżakowania wydobywają się unikalne walory smakowych, których nie dostrzeżemy w większości mate. Często wiąże się to również ze znacznie wyższą wydajnością i możliwością cieszenia się smakowitym naparem przez dłuższy czas.
Mate kraftowe często produkowane są na niewielką skalę przez małe rodzinne przedsiębiorstwa działające z pokolenia na pokolenie. Co powoduje, iż jednostkowy koszt produkcyjny takich wyrobów jest znacznie wyższy niż odmian pochodzących od globalnych marek. Wszystkie wspomniane wcześniej cechy powodują, iż same mate wyróżniają się na tle standardowych(regularnych) odmian. Można powiedzieć, że mają w sobie to coś ekstra, a to wszystko dzięki dodatkowemu wysiłkowi włożonemu w produkcję danej marki.