


- Napój gazowany ChaiMate 330 ml puszka
- Yerba Mate CBSe Energia Guarana 500g
- Yerba Mate Taragui Energia 500g
- Mate Green Mas Energia Guarana 400g/1kg
- Yerba mate Pajarito Tradicional 500g
- Yerba Mate Pajarito Hierbas 500g
- Yerba Mate Pajarito Menta Limon 500g
- Yerba mate Pajarito Premium Despalada 500g
- Napój Mate Moc Katuava 330 ml
- Bombilla nierdzewna Alvaro 19cm


26-04-2022, YerbaMati
Harmonogram pracy w okresie świąteczno-noworocznym 2021/2022
21-12-2021, Yerba Mati
Świętuj z nami siódme urodziny sklepu!
07-09-2021, zespół ymt24.pl
Harmonogram pracy sklepu w dniach 06.09 - 13.09.2021
06-09-2021, zespół ymt24.pl
Harmonogram pracy sklepu w dniach 31.05 - 07.06.2021
31-05-2021, zespół ymt24.pl
Yerba mate Kayari Tradicional Doypack 500g
Opis
Yerba mate Kayari Tradicional Doypack 500g
Nowa propozycja w naszej ofercie, która urzekła nas w zasadzie od pierwszego siorbnięcia. Susz pochodzi z Argentyny z prowincji Misiones gdzie jest wytwarzany przez niewielką spółdzielnię uprawiającą ostrokrzew paragwajski z poszanowaniem naturalnego środowiska.
Zbiory rośliny mają miejsce od marca do października, a sam proces suszenia jest bezdymny poprzez zastosowanie specjalnego taśmociągu. Liście i gałązki są w ciągłym ruchu przez około 8 godzin poddane temperaturze 80-120 stopni Celsjusza. Zapewnia to brak kontaktu suszu bezpośrednio z dymem. Następny proces to wstępne mielenie, zbyt duże gałązki są odrzucane i trafiają na kompost. Uzyskana baza zostaje następnie pakowana do dużych zbiorników do leżakowania, w których będzie dojrzewać przez minimum 14 miesięcy. Bez tego nie uzyskamy ciekawych nut i bogactwa smaku płynącego z naparu.
Po procesie leżakowania następuje ostatnie mielenie i oddzielenie poszczególnych frakcji: grubych i cienkich listków, patyczki oraz pył. Ostatni krok to pakowanie gotowego produktu za pośrednictwem zautomatyzowanych maszyn, które dobierają odpowiednią ilość danych frakcji. Przez co w wersji Tradicional zawartość listków jest mniejsza niż w wersji Intense.
Zawartość jest hermetycznie zamknięta w opakowaniu typu Doypack co gwarantuje odpowiednią jakość i uniknięcie czynników zewnętrznych. Susz nie wietrzeje, pozostaje aromatyczny i bogaty w smaki.
Tyle na temat kwestii technicznych teraz natomiast skupmy się na samym smaku i aromacie Kayari Tradicional. Po otwarciu paczki widzimy średniej wielkości listki o intensywnym zielono-szarym kolorze oraz średniej wielkości patyczki czy umiarkowaną ilość pyłu. Susz cechuje przyjemny aromat z wyczuwalną siankowatością, nutami drzewnymi i zbożowymi. Ogólnie jest dość lekki i nienachalny.
Smak Kayari w wersji Tradicional urzeka od pierwszego spróbowania. W naparze odnajdziemy lekko dymną goryczkę, niską kwasowość, dość intensywną cierpkość, nuty zbożowe i orzechowe. Do tego dodajmy ściągający posmak na języku co powoduje złożoność smaku i jego bogactwo zachęcające do szybkich, kolejnych dolewek. Warto jednak pamiętać, aby robić odstępy między kolejnymi zalaniami, gwarantuje to lepszy smak oraz wydajność samego suszu.
Susz cechuje się dobrą wydajnością, zasyp około 50g przy zastosowaniu kopczyka bez problemu będziemy w stanie przelać około 1l wody ciesząc się ciekawie rozbudowanym smakiem tej nietuzinkowej yerby z Argentyny.
Energetycznie należy raczej do umiarkowanie pobudzających, pod tym kątem lepiej wypada wersja Intense.
Marka Kayari troszy się o środowisko naturalne, dzięki BANCO DE BOSQUES chronią środowisko dżungli w prowincji Misiones. Każdy kilogram Yerba Mate Kayari oszczędza 2m² lasu w tamtym regionie.
Skład: 100% Yerba mate (ilex paraguariensis) z prowincji Misiones
Kraj pochodzenia: Argentyna
Opakowanie: 500g