Tykwa Torpedo Premium Cincelado Marron Oscuro 215 ml
Cena regularna:
399,99 zł
towar niedostępny






Opis
Tykwa Torpedo Premium Cincelado Marron Oscuro 215 ml
Nietuzinkowe naczynie z Argentyny, czyli tzw. Torpedo. Jest to tykwa o baryłkowatym kształcie obita skórą barwioną na kolor ciemnobrązowy z pięknie zdobioną wirolą z alpaki z motywem florystycznym. Zdobienia wykonywane są ręcznie przez rzemieślnika, nie jest to produkt seryjny. Dostępna jest tylko 1 sztuka tego produktu!
Można powiedzieć, że każda tykwa jest unikalna, bowiem nie ma możliwości, aby znaleźć dwie identyczne sztuki. Z racji obszycia skórą Torpedo Cincelado Marron Oscuro nie parzy w dłonie i nie nagrzewa się, jest solidne i łatwo utrzymać je w dłoni. Naczynie kategorii premium jest starannie obszyte, tj. wszystkie cztery nóżki zostały zszyte, a skóra starannie naciągnięta i dopasowana do owocu tykwy.
Naczynia wykonane jest przez niewielką manufakturę w Argentynie, której wyroby cechuje wysoka jakość i solidne wykonanie, z dbałością o szczegóły. Tykwa ma pojemność około 215 ml, w sam raz na solidny zasyp dowolnej yerby na wiele godzin.
W przypadku naczyń z tykwy ważny jest aspekt hartowania naczynia. Z każdym kolejnym użyciem hartujemy naczynie, co powoduje iż w jego strukturze pozostaje co raz to więcej smaku i aromatu kolejnych zasypów i zalań. Należy jednak pamiętać, aby naczynie po używaniu w ciągu jednego dnia miało czas aby odpowiednio wyschnąć(przynajmniej 24h w ciepłym i przewiewnym miejscu) i uniknąć gromadzenia się w nim nadmiernej ilości wilgoci co może powodować pojawienie się po pewnym czasie pleśni, a tym samym uniemożliwi korzystanie z naczynia.
Z racji, iż jest to produkt naturalny może posiadać delikatne przebarwienia wewnątrz naczynia co jest całkowicie normalnym zjawiskiem.
Przed pierwszym użyciem zalecamy wykonanie tzw. procesu curado, czyli przygotowania matero do korzystania. Polecamy zalać je w pierwszej kolejności gorącą wodą poniżej metalowej wirolki i zostawić na maksymalnie kilkadziesiąt minut i wylać wodę. Po tej czynności wsypać do tykwy susz i zalać wodą o temperaturze do 80 stopni Celsjusza poniżej wirolki oraz odstawić ponownie na jakieś 20-30 minut. Ciekawym pomysłem jest dodanie oprócz suszu aromatycznych ziół jak: trawa cytrynowa czy mięta pieprzowa, które wzbogacą aromatem naczynie wewnątrz jego struktury.
Po takim hartowaniu naczynko należy opróżnić z pozostałości suszu, dokładnie przepłukać, osuszyć wnętrze przy pomocy ręcznika papierowego i pozostawić do wyschnięcia na przynajmniej 24 godziny. Proces można jeszcze powtórzyć. Dzięki czemu nie musimy się bać o ewentualne niepożądane skutki ( problemy żołądkowe) oraz hartujemy naczynie, aby posłużyło nam maksymalnie długo, a przygotowanie w nim Yerba Mate sprawiało wyłącznie radość.
Polecamy, aby unikać dłuższego kontaktu skórzanego obicia z wodą czy też moczenia go. Samo zaś naczynie najlepiej używać w ciągu danego dnia przez 3-4 godziny, a następnie opróżnić, opłukać, dobrze wytrzeć i zostawić do wyschnięcia na przynajmniej 24 godziny.
Producent zaleca, aby zasypywać i zalewać susz zawsze poniżej łączenia metalowej wirolki z tykwą.
Kolor: ciemnobrązowy
Pojemność: ok. 215 ml
Wysokość: 13,7 cm
Średnica zew. wlotu: 7,7 cm
Średnica wew. wlotu: 6 cm
Materiał: tykwa w skórzanym obiciu ze zdobioną wirolą wykonaną z alpaki
Kraj pochodzenia: Argentyna
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie mamy możliwości weryfikacji, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.