Tykwa Torpedo Cincelado Negro "Flores" 200 ml
Cena regularna:
towar niedostępny






Opis
Tykwa Torpedo Cincelado Negro "Flores" 200 ml
Nietuzinkowe naczynie z Argentyny, czyli tzw. Torpedo. Jest to tykwa o baryłkowatym kształcie obita skórą barwioną na kolor czarny z pięknie zdobioną wirolą z alpaki z motywem florystycznym, stąd też nazwa "flores". Dodatkowo wirola posiada nacięcia, które nadają naczyniu charakteru. Zdobienia wykonywane są ręcznie przez rzemieślnika, nie jest to produkt seryjny. Dostępna jest tylko 1 sztuka tego produktu!
Można powiedzieć, że każda tykwa jest unikalna, bowiem nie ma możliwości, aby znaleźć dwie identyczne sztuki. Z racji obszycia skórą Torpedo Cincelado Negro "Flores" nie parzy w dłonie i nie nagrzewa się, jest solidne i łatwo utrzymać je w dłoni. Naczynie jest starannie obszyte, tj. wszystkie cztery nóżki zostały zszyte, a skóra starannie naciągnięta i dopasowana do owocu tykwy.
Naczynia wykonane jest przez niewielką manufakturę w Argentynie, której wyroby cechuje wysoka jakość i solidne wykonanie, z dbałością o szczegóły. Tykwa ma pojemność około 200 ml, w sam raz na solidny zasyp dowolnej yerby na wiele godzin.
W przypadku naczyń z tykwy ważny jest aspekt hartowania naczynia. Z każdym kolejnym użyciem hartujemy naczynie, co powoduje iż w jego strukturze pozostaje co raz to więcej smaku i aromatu kolejnych zasypów i zalań. Należy jednak pamiętać, aby naczynie po używaniu w ciągu jednego dnia miało czas aby odpowiednio wyschnąć(przynajmniej 24h w ciepłym i przewiewnym miejscu) i uniknąć gromadzenia się w nim nadmiernej ilości wilgoci co może powodować pojawienie się po pewnym czasie pleśni, a tym samym uniemożliwi korzystanie z naczynia.
Z racji, iż jest to produkt naturalny może posiadać delikatne przebarwienia wewnątrz naczynia co jest całkowicie normalnym zjawiskiem.
Przed pierwszym użyciem zalecamy wykonanie tzw. procesu curado, czyli przygotowania matero do korzystania. Z racji tego, że naczynie jest wyszlifowane wystarczy uproszczone curado. Polecamy zalać je w pierwszej kolejności gorącą wodą (jak do yerby) poniżej metalowej wirolki i zostawić na maksymalnie kilkanaście minut, wylać wodę i powtórzyć czynność.
Po takim hartowaniu naczynko należy opróżnić z pozostałości suszu, dokładnie przepłukać, osuszyć wnętrze przy pomocy ręcznika papierowego i pozostawić do wyschnięcia na przynajmniej 24 godziny. Proces można jeszcze powtórzyć. Dzięki czemu nie musimy się bać o ewentualne niepożądane skutki ( problemy żołądkowe) oraz hartujemy naczynie, aby posłużyło nam maksymalnie długo, a przygotowanie w nim Yerba Mate sprawiało wyłącznie radość.
Skórę można od czasu do czasu posmarować odpowiednimi impregnatami przeznaczonymi do konserwowania skór, my polecamy wosk pszczeli. Nada naczyniu połysku i uchroni skórę przed wilgocią.
Polecamy, aby unikać dłuższego kontaktu skórzanego obicia z wodą czy też moczenia go. Samo zaś naczynie najlepiej używać w ciągu danego dnia przez 3-4 godziny, a następnie opróżnić, opłukać, dobrze wytrzeć i zostawić do wyschnięcia na przynajmniej 24 godziny.
Producent zaleca, aby zasypywać i zalewać susz zawsze poniżej łączenia metalowej wirolki z tykwą, w przeciwnym razie woda może spływać po skórze, a tego chcielibyśmy uniknąć ;)
Kolor: czarny
Pojemność: ok. 200 ml
Wysokość: 12,7 cm
Średnica zew. wlotu: 6,9 cm
Średnica wew. wlotu: 6,1 cm
Materiał: tykwa w skórzanym obiciu ze zdobioną wirolą wykonaną z alpaki
Kraj pochodzenia: Argentyna
Sprawdź inne akcesoria Premium
Zobacz jak parzyć yerba mate
Przyjrzyj się dostępnym naczyniom z tykwy
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie mamy możliwości weryfikacji, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.