Tykwa na nóżkach Arana zdobiona srebrem 150 ml
Cena regularna:
towar niedostępny

Opis
Tykwa na nóżkach Arana zdobiona srebrem 150 ml
Piękne naczynie z Paragwaju z bogato zdobionym kołnierzem ze srebra oraz ze stojaczkiem ze stali nierdzewnej. Tykwa jest obita skórą barwioną na kolor czarny, szycia są dopracowane, całościowo prezentuje się wyjątkowo. Jest to absolutnie produkt klasy premium, wykonany ręcznie i z niezwykłą pieczołowitością. Kołnierz posiada zdobienia z motywem florystycznym co nadaje mu charakteru i unikalności.
Każdy egzemplarz jest wyjątkowy, bowiem nie ma możliwości, aby znaleźć dwie identyczne sztuki. Z racji obszycia skórą Tykwa na nóżkach Arana nie parzy w dłonie i nie nagrzewa się, jest stabilne, aczkolwiek z racji kształtu przeznaczone bardziej do stacjonarnego popijania.
Naczynia wykonane są przez uznaną paragwajską firmę, czyli Arana której wyroby cechuje wysoka jakość i solidne wykonanie, z dbałością o szczegóły. Tykwa ma pojemność około 150 ml, w sam raz na średni zasyp yerby o dowolnej porze dnia.
W przypadku naczyń z tykwy ważny jest aspekt hartowania naczynia. Z każdym kolejnym użyciem hartujemy naczynie, co powoduje iż w jego strukturze pozostaje co raz to więcej smaku i aromatu kolejnych zasypów i zalań. Należy jednak pamiętać, aby naczynie po używaniu w ciągu jednego dnia miało czas aby odpowiednio wyschnąć(przynajmniej 24h w ciepłym i przewiewnym miejscu) i uniknąć gromadzenia się w nim nadmiernej ilości wilgoci co może powodować pojawienie się po pewnym czasie pleśni, a tym samym uniemożliwi korzystanie z naczynia.
Z racji, iż jest to produkt naturalny może posiadać delikatne przebarwienia wewnątrz naczynia co jest całkowicie normalnym zjawiskiem.
Przed pierwszym użyciem zalecamy wykonanie tzw. procesu curado, czyli przygotowania matero do korzystania. Polecamy zalać je w pierwszej kolejności wrzątkiem poniżej metalowej wirolki i zostawić na maksymalnie kilkadziesiąt minut i wylać wodę. Po tej czynności wsypać do tykwy susz i zalać wodą o temperaturze do 80 stopni Celsjusza poniżej wirolki oraz odstawić ponownie na jakieś 20-30 minut. Ciekawym pomysłem jest dodanie oprócz suszu aromatycznych ziół jak: trawa cytrynowa czy mięta pieprzowa, które wzbogacą aromatem naczynie wewnątrz jego struktury.
Po takim hartowaniu naczynko należy opróżnić z pozostałości suszu, dokładnie przepłukać, osuszyć wnętrze przy pomocy ręcznika papierowego i pozostawić do wyschnięcia na przynajmniej 24 godziny. Proces można jeszcze powtórzyć. Dzięki czemu nie musimy się bać o ewentualne niepożądane skutki ( problemy żołądkowe) oraz hartujemy naczynie, aby posłużyło nam maksymalnie długo, a przygotowanie w nim Yerba Mate sprawiało wyłącznie radość.
Polecamy, aby unikać dłuższego kontaktu skórzanego obicia z wodą czy też moczenia go. Samo zaś naczynie najlepiej używać w ciągu danego dnia przez 3-4 godziny, a następnie opróżnić, opłukać, dobrze wytrzeć i zostawić do wyschnięcia na przynajmniej 24 godziny.
Kolor: czarny
Pojemność: ok. 150 ml
Wysokość: 10,4 cm
Średnica zew. wlotu: 6,4 cm
Średnica wew. wlotu: 5,8 cm
Materiał - tykwa w skórzanym obiciu, kołnierz zdobiony srebrem, stojaczek ze stali nierdzewnej
Próba srebra: 600
Kraj pochodzenia: Paragwaj
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie mamy możliwości weryfikacji, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.