Tykwa Mate Imperial zdobiona Marron "Manchas" 165 ml
Cena regularna:
towar niedostępny

Opis
Tykwa Mate Imperial zdobiona Marron "Manchas" 165 ml
Dostępna tylko 1 sztuka!
Unikatowe naczynie Premium w obiciu ze skóry w kolorze brązowym z charakterystycznymi plamkami (cętkami) przypominającymi te na futrze pantery. Całości dopełniają zdobione elementy: spłaszczona wirola z motywem florystycznym i obręcz(ring) z motywem Chakana (tzw. krzyż andyjski), które zostały wykonane ręcznie. Metalowe elementy wykonane są z alpaki i niewątpliwie dodają naczyniu szyku i elegancji.
Każde Mate Imperial jest wyjątkowe, bowiem nie ma możliwości, aby znaleźć dwie identyczne sztuki z racji tego, że jest to produkt naturalny. Niemniej w tym konkretnym przypadku należy zwrócić na wysoką jakość wykonania samego naczynia, jak i poszczególnych detali. Z racji obszycia skórą nie parzy w dłonie i nie nagrzewa się, jest solidne i łatwo utrzymać je w dłoni.
Tykwa "Manchas" to naczynie o średniej pojemności - około 165 ml, idealne dla miłośników naczynek o nieprzesadnej wielkości. Sam środek jest ładnie wyszlifowany, wirola dobrze wpasowana w sam owoc, a samo naczynie stabilne, nie chwieje się. Co warto zauważyć obszyte zostały wszystkie cztery nóżki co gwarantuje wieloletnie użytkowanie naczynia. Musimy jedynie zadbać o sam środek naczynia oraz oczywiście o konserwację skóry z zewnątrz od czasu do czasu.
W przypadku tykw występuje proces hartowania naczynia, czyli z każdym kolejnym użyciem w jego strukturze pozostaje co raz to więcej smaku i aromatu kolejnych zasypów i zalań. Należy jednak pamiętać, aby naczynie po używaniu w ciągu jednego dnia miało czas aby odpowiednio wyschnąć(przynajmniej 24h w ciepłym i przewiewnym miejscu) i uniknąć gromadzenia się w nim nadmiernej ilości wilgoci co może powodować pojawienie się po pewnym czasie pleśni, a tym samym uniemożliwi korzystanie z naczynia.
Mate Imperial Marron "Manchas" może posiadać delikatne przebarwienia wewnątrz naczynia co jest całkowicie normalnym zjawiskiem.
Przed pierwszym użyciem zalecamy wykonanie tzw. procesu curado, czyli przygotowania matero do korzystania. Z racji tego, że naczynie jest wyszlifowane wystarczy uproszczone curado. Polecamy zalać je w pierwszej kolejności gorącą wodą (jak do yerby) poniżej metalowej wirolki i zostawić na maksymalnie kilkanaście minut, wylać wodę i powtórzyć czynność.
Po takim hartowaniu naczynko należy opróżnić z pozostałości suszu, dokładnie przepłukać, osuszyć wnętrze przy pomocy ręcznika papierowego i pozostawić do wyschnięcia na przynajmniej 24 godziny. Proces można jeszcze powtórzyć. Dzięki czemu nie musimy się bać o ewentualne niepożądane skutki ( problemy żołądkowe) oraz hartujemy naczynie, aby posłużyło nam maksymalnie długo, a przygotowanie w nim Yerba Mate sprawiało wyłącznie radość.
Polecamy, aby unikać dłuższego kontaktu skórzanego obicia z wodą czy też moczenia go. Samo zaś naczynie najlepiej używać w ciągu danego dnia przez 4-6 godzin, a następnie opróżnić, opłukać, dobrze wytrzeć i zostawić do wyschnięcia na przynajmniej 24 godziny.
Kolor: brązowy z czarnymi plamkami (cętkami)
Pojemność: ok. 165 ml
Wysokość: 11,3 cm
Średnica zew. wlotu: 9 cm
Średnica wew. wlotu: 4,7 cm
Materiał: tykwa w skórzanym obiciu, spłaszczona wirolka i ring ze zdobieniami wykonanymi z alpaki
Kraj pochodzenia: Argentyna
Sprawdź inne akcesoria Premium
Zobacz jak parzyć yerba mate
Przyjrzyj się dostępnym naczyniom z tykwy
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie mamy możliwości weryfikacji, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.