Tykwa Mate Imperial Premium My Mate "Chakana" 240 ml na nóżkach
Cena regularna:
towar niedostępny

Opis
Tykwa Mate Imperial Premium My Mate "Chakana" 240 ml na nóżkach
Piękne naczynie Premium w obiciu ze skóry w kolorze wiśniowym. Całości dopełnia spłaszczona wirola, obręcz(ring) oraz wstawki przy nóżkach ze zdobieniami typowymi dla Ameryki Południowej(motyw Chakana, tzw. krzyż andyjski), które zostały wykonane ręcznie. Metalowe elementy wykonane są z alpaki i niewątpliwie dodają naczyniu szyku i elegancji. Do tego dodajmy wzmocnione nóżki, które nie tylko wpływają na stabilność naczynia, ale także dopełniają cały, nietuzinkowy design.
Każde Mate Imperial jest wyjątkowe, bowiem nie ma możliwości, aby znaleźć dwie identyczne sztuki z racji tego, że jest to produkt naturalny. Niemniej w tym konkretnym przypadku należy zwrócić na wysoką jakość wykonania samego naczynia, jak i poszczególnych detali. Z racji obszycia skórą nie parzy w dłonie i nie nagrzewa się, jest solidne i łatwo utrzymać je w dłoni.
Tykwa My Mate Premium "Chakana" to naczynie o dość sporej pojemności - około 240 ml, idealne dla miłośników naczynek na całodzienny zasyp. Sam środek jest ładnie wyszlifowany, a wirola dobrze wpasowana w sam owoc. Co warto zauważyć obszyte zostały wszystkie cztery nóżki co gwarantuje wieloletnie użytkowanie naczynia. Musimy jedynie zadbać o sam środek naczynia oraz oczywiście o konserwację skóry z zewnątrz od czasu do czasu.
W przypadku tykw występuje proces hartowania naczynia, czyli z każdym kolejnym użyciem w jego strukturze pozostaje co raz to więcej smaku i aromatu kolejnych zasypów i zalań. Należy jednak pamiętać, aby naczynie po używaniu w ciągu jednego dnia miało czas aby odpowiednio wyschnąć(przynajmniej 24h w ciepłym i przewiewnym miejscu) i uniknąć gromadzenia się w nim nadmiernej ilości wilgoci co może powodować pojawienie się po pewnym czasie pleśni, a tym samym uniemożliwi korzystanie z naczynia.
Mate Imperial "Chakana" może posiadać delikatne przebarwienia wewnątrz naczynia co jest całkowicie normalnym zjawiskiem.
Przed pierwszym użyciem zalecamy wykonanie tzw. procesu curado, czyli przygotowania matero do korzystania. Polecamy zalać je w pierwszej kolejności wrzątkiem poniżej metalowej wirolki i zostawić na maksymalnie kilkadziesiąt minut i wylać wodę. Po tej czynności wsypać do tykwy susz i zalać wodą o temperaturze do 80 stopni Celsjusza poniżej wirolki oraz odstawić ponownie na jakieś 20-30 minut. Ciekawym pomysłem jest dodanie oprócz suszu aromatycznych ziół jak: trawa cytrynowa czy mięta pieprzowa, które wzbogacą aromatem naczynie wewnątrz jego struktury.
Po takim hartowaniu naczynko należy opróżnić z pozostałości suszu, dokładnie przepłukać, osuszyć wnętrze przy pomocy ręcznika papierowego i pozostawić do wyschnięcia na przynajmniej 24 godziny. Proces można jeszcze powtórzyć. Dzięki czemu nie musimy się bać o ewentualne niepożądane skutki ( problemy żołądkowe) oraz hartujemy naczynie, aby posłużyło nam maksymalnie długo, a przygotowanie w nim Yerba Mate sprawiało wyłącznie radość.
Polecamy, aby unikać dłuższego kontaktu skórzanego obicia z wodą czy też moczenia go. Samo zaś naczynie najlepiej używać w ciągu danego dnia przez 3-4 godziny, a następnie opróżnić, opłukać, dobrze wytrzeć i zostawić do wyschnięcia na przynajmniej 24 godziny.
Kolor: wiśniowy
Pojemność: ok. 240 ml
Wysokość: 13,9 cm
Średnica zew. wlotu: 10,4 cm
Średnica wew. wlotu: 7 cm
Materiał: tykwa w skórzanym obiciu, spłaszczona wirolka, ring oraz nóżki ze zdobieniami wykonanymi z alpaki
Kraj pochodzenia: Argentyna
Sprawdź inne akcesoria Premium
Zobacz jak parzyć yerba mate
Przyjrzyj się dostępnym naczyniom z tykwy
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie mamy możliwości weryfikacji, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.