Tykwa (cuia) zdobiona "Gaucho" 190 ml z drobną wadą
Cena regularna:
129,99 zł
towar niedostępny

Opis
Tykwa (cuia) zdobiona "Gaucho" 190 ml z drobną wadą
Pięknie zdobione naczynie dedykowane przede wszystkim do brazylijskiej, mocno zmielonej mate o nazwie chimarrao. Cuia pozyskiwana jest z tykwy, ale różni się kształtem od klasycznej argentyńskiej calabazy, bowiem pochodzi z innej części rośliny, bliższej szypułce, stąd też jej specyficzny kształt przypominający klepsydrę. Ze względu na wielkość to idealna propozycja dla chcących w pełni wykorzystać uroki i wydajność chimarrao w ciągu danego dnia.
Brazylijczycy kochają Chimarrao od dawien dawna, a te naczynia były użytkowane jeszcze przed przybyciem do Ameryki Południowej europejskich konkwistadorów. Także w obecnych czasach są bardzo popularne i wielu mieszkańców Brazylii nie wyobraża sobie życia bez swojego naczynia i ulubionej drobno zmielonej mate, chimarrao.
Tykwa (cuia) "Gaucho" to naturalne naczynie z owocu tykwy o średniej pojemności (ok. 190 ml) z doklejoną metalową nóżką, która sprawia że matero jest stabilne. Bywają również wersje w których cuia składa się z dwóch elementów: naczynia i podstawki. W tym przypadku mamy wersję jednoczęściową. Produkowane przez brazylijską markę Garibaldi.
Naczynie posiada ciekawe zdobienia i trzy różne motywy, wypalane laserem. Są to: wizerunek Gaucho z charakterystycznym kapeluszem trzymającego cuię oraz napisem "gaucho", motyw koła, czajnika i cui, a także motyw konia kreolskiego . Posiada przypalany wieniec, co ułatwia codziennie użytkowanie (schnięcie) naczynia w tej części.
Uwaga!
W jednym miejscu naczynie posiada drobną wadę w postaci naturalnego ubytku(pęknięcia), który w żaden sposób nie wpływa na użyteczność naczynia, może jedynie w niewielkim stopniu wpływać na jego ogólną ocenę wizualną, stąd też cena tego naczynia została obniżona o 20 zł.
Przed pierwszym użyciem zalecamy przelać wrzątkiem i pozostawić na 1-2 h lub wersja bardziej polecana: przygotować aromatyczną miksturę, czyli mate + dowolne zioła(mięta, trawa cytrynowa, itd.) które wsypujemy do naczynia i zalewamy wrzątkiem i podobnie jak wcześniej pozostawiamy na 1-2h w naczyniu. Po tym czasie opróżniamy naczynie, dokładnie opłukujemy z pozostałości mate po czym wnętrze wycieramy ręcznikiem papierowym i zostawiamy do wyschnięcia na 1 dzień.
Ważna uwaga co do korzystania: cuia wymaga, aby po każdorazowym korzystaniu w danym dniu dać jej czas wyschnąć - najlepiej 24 godziny w celu całkowitego pozbycia się z niej wilgoci. Gdy nie będziemy o tym pamiętać w naczyniu dość szybko może pojawić się pleśń i naczynie nie będzie nadawać się do użytkowania. Naczynie suszymy w normalnej pozycji, nie obracamy go do góry nogami, nie zamykamy w miejscach bez cyrkulacji powietrza(np. w szafkach).
Dostępna jest widocznie jedna sztuka naczynia. Może posiadać delikatne przebarwienia wewnątrz naczynia oraz rysy na zewnętrznej części naczynia.
Pojemność: ok. 190 ml
Wysokość: ok. 11,5 cm
Średnica zew. wlotu: 9,6 cm
Średnica wew. wlotu: 4,3 cm
Kraj pochodzenia: Brazylia
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie mamy możliwości weryfikacji, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.