Tykwa Cuia Rei Verde 200-260 ml
Cena regularna:
towar niedostępny

Opis
Tykwa Cuia Rei Verde 200-260 ml
Sporych rozmiarów naczynie od marki Rei Verde przeznaczone przede wszystkim do brazylijskiej, mocno zmielonej odmianie o nazwie chimarrao. Cuia pozyskiwana jest z tykwy, ale różni się kształtem od klasycznej argentyńskiej calabazy, bowiem pochodzi z innej części rośliny, bliższej szypułce, stąd też jej specyficzny kształt przypominający klepsydrę. Ze względu na wielkość to idealna propozycja dla chcących w pełni wykorzystać uroki i wydajność chimarrao w ciągu danego dnia.
Naczynie posiada wypalone logo marki Rei Verde, dzięki czemu wpadnie szczególnie w oko miłośnikom tej marki, a tych w Polsce nie brakuje! Wlot naczynia(wieniec) został opalony co zapewnia brak potencjalnych plam/zacieków w tej części naczynia.
Brazylijczycy kochają Chimarrao od dawien dawna, a te naczynia były użytkowane jeszcze przed przybyciem do Ameryki Południowej europejskich konkwistadorów. Także w obecnych czasach są bardzo popularne i wielu mieszkańców Brazylii nie wyobraża sobie życia bez swojego naczynia i ulubionej drobno zmielonej mate, chimarrao.
Cuia Rei Verde to sporych rozmiarów naturalne naczynie z owocu tykwy z doklejoną metalową nóżką, która sprawia że matero jest stabilne. Bywają również wersje w których cuia składa się z dwóch elementów: naczynia i podstawki. W tym przypadku mamy wersję jednoczęściową.
Przed pierwszym użyciem zalecamy przelać wrzątkiem i pozostawić na 1-2 h lub wersja bardziej polecana: przygotować aromatyczną miksturę, czyli mate + dowolne zioła(mięta, trawa cytrynowa, itd.) które wsypujemy do naczynia i zalewamy wrzątkiem i podobnie jak wcześniej pozostawiamy na 1-2h w naczyniu. Po tym czasie opróżniamy naczynie, dokładnie opłukujemy z pozostałości mate po czym wnętrze wycieramy ręcznikiem papierowym i zostawiamy do wyschnięcia na 1 dzień.
Ważna uwaga co do korzystania: cuia wymaga, aby po każdorazowym korzystaniu w danym dniu dać jej czas wyschnąć - najlepiej 24 godziny w celu całkowitego pozbycia się z niej wilgoci. Gdy nie będziemy o tym pamiętać w naczyniu dość szybko może pojawić się pleśń i naczynie nie będzie nadawać się do użytkowania. Naczynie suszymy w normalnej pozycji, nie obracamy go do góry nogami, nie zamykamy w miejscach bez cyrkulacji powietrza(np. w szafkach).
Z racji, iż jest to produkt naturalny, każda sztuka może się od siebie różnić w niewielkim stopniu kształtem, odcieniem czy pojemnością. Może posiadać delikatne przebarwienia wewnątrz naczynia oraz rysy na zewnętrznej części naczynia.
Pojemność - ok. 200-260 ml
Materiał - tykwa
Kraj pochodzenia - Brazylia
Więcej o yerba mate poczytasz tutaj.
O sposobie parzenia yerba mate poczytasz tutaj.
O dostępnych naczynkach do yerba mate poczytasz tutaj.
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie mamy możliwości weryfikacji, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.