Tykwa (Cuia) EMP "Preto" 265 ml
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Tykwa (cuia) Erva Mate Parana "Preto" 265 ml
Dość duże naczynie dedykowane jest przede wszystkim do brazylijskiej, mocno zmielonej mate o nazwie chimarrao. Cuia pozyskiwana jest z tykwy, ale różni się kształtem od klasycznej argentyńskiej calabazy, bowiem pochodzi z innej części rośliny, bliższej szypułce, stąd też jej specyficzny kształt przypominający klepsydrę. Ze względu na wielkość to idealna propozycja dla chcących w pełni wykorzystać uroki i wydajność chimarrao w ciągu danego dnia.
Brazylijczycy kochają Chimarrao od dawien dawna, a te naczynia były użytkowane jeszcze przed przybyciem do Ameryki Południowej europejskich konkwistadorów. Także w obecnych czasach są bardzo popularne i wielu mieszkańców Brazylii nie wyobraża sobie życia bez swojego naczynia i ulubionej drobno zmielonej mate, chimarrao.
Cuia EMP "Preto" to dość spore naturalne naczynie z owocu tykwy z doklejoną nóżką, która sprawia że tykwa jest stabilna. Bywają również wersje w których cuia składa się z dwóch elementów: naczynia i podstawki. W tym przypadku mamy wersję jednoczęściową. W centralnej części posiada wypalone laserowo logo oraz napis z nazwą producenta: Erva Mate Parana. Samo naczynie zostało z zewnątrz pomalowane na kolor czarny. Wlot naczynia został przypalony, aby chima nie pozostawiała zacieków w tym konkretnym miejscu.
Jeśli jesteście fanami marki Erva Mate Parana to jest to akcesorium po które zdecydowanie musicie sięgnąć!
Przed pierwszym użyciem zalecamy przelać wrzątkiem i pozostawić na 1-2 h lub wersja bardziej polecana: przygotować aromatyczną miksturę, czyli mate + dowolne zioła(mięta, trawa cytrynowa, itd.) które wsypujemy do naczynia i zalewamy wrzątkiem i podobnie jak wcześniej pozostawiamy na 1-2h w naczyniu. Po tym czasie opróżniamy naczynie, dokładnie opłukujemy z pozostałości mate po czym wnętrze wycieramy ręcznikiem papierowym i zostawiamy do wyschnięcia na 1 dzień.
Ważna uwaga co do korzystania: cuia wymaga, aby po każdorazowym korzystaniu w danym dniu dać jej czas wyschnąć - najlepiej 24 godziny w celu całkowitego pozbycia się z niej wilgoci. Gdy nie będziemy o tym pamiętać w naczyniu dość szybko może pojawić się pleśń i naczynie nie będzie nadawać się do użytkowania. Naczynie suszymy w normalnej pozycji, nie obracamy go do góry nogami, nie zamykamy w miejscach bez cyrkulacji powietrza(np. w szafkach).
Może posiadać delikatne przebarwienia wewnątrz naczynia oraz rysy na zewnętrznej części naczynia.
Pojemność - ok. 265 ml
Wysokość - ok. 16,1 cm
Średnica zew. wlotu: 9,8 cm
Średnica wew. wlotu: 4,3 cm
Kraj pochodzenia: Brazylia
Materiał: tykwa
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie mamy możliwości weryfikacji, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.