Syrop z sosny 0
Syrop z sosny

Syrop z sosny do doskonałe lekarstwo na kaszel i przeziębienie nieznane szerszemu gronu osób. Posiada bardzo słodki smak i gęstą konsystencję. Własnoręcznie przygotowany syrop nie wymaga od nas wiele trudu i poświęceń. Musimy jednak wybrać jak najlepsze pędy sosny o jasnozielonym kolorze z brązową, lepką łupinką, które najlepsze są do zbioru w okresie na przełomie kwietnia i maja.

Syrop z sosny jest znany od dłuższego czasu, zwłaszcza naszym babciom, które stosowały go jako naturalny i domowy środek na przeziębienia i infekcje, który działa wykrztuśnie i bakteriobójczo. Zawarty w nim olejek sosnowy udrożnia górne drogi oddechowe oraz ułatwia nam oddychanie.

Zbierane młodych pędów sosny jest bardzo proste. Przycinamy je ostrymi nożyczkami, pamiętając aby wybierać najbardziej soczyste pędy sosny o długości około 12 cm. Wynika to z faktu iż dłuższe pędy będą mniej soczyste, a co za tym idzie mniej soku. Wybieramy je spośród kilku drzew, aby nie uszkodzić jednego drzewa.

Mamy również małą radę - aby nie ubrudzić sobie rąk najlepiej zbierać je w rękawicach. Pędy są dość lepkie przez co ciężko później będzie umyć dłonie.

Syrop z sosny przygotowany z młodych pędów to bogate źródło witaminy C, flawonoidów, soli mineralnych, węglowodanów oraz związków chemicznych - goryczy. Każdy z wymienionych elementów ma wpływ na nasz organizm:

  • witamina C - wzmacnia naturalną odporność naszego organizmu oraz neutralizuje wolne rodniki,
  • flawonoidy - to organiczne związki chemiczne, które posiadają działanie przeciwzapalne, rozkurczowe, moczopędne i przeciwutleniające,
  • sole mineralne - regulują gospodarką wodną ludzkiego organizmu oraz mają korzystny wpływ na kości,
  • węglowodany - dodają energii do działania,
    gorycze - to związki chemiczne o charakterystycznym gorzkim smaku, które przyjmowane w małych ilościach przed posiłkiem działają wzmacniająco, uspokajająco oraz pobudzają apetyt.

Syrop z sosny to doskonały środek na:

  • przeziębienie,
  • osłabienie organizmu,
  • kaszel i chrypkę,
  • grypę,
  • katar,
  • zapalenie gardła,
  • odczucie przenikliwego zimna i dreszcze związane z ostrą infekcją.

Dawkowanie syropu:

Kolejną kwestią jest dawkowanie syropu. Zalecana dawka dzienna dla dzieci wynosi do 3 razy dziennie po 1 łyżeczce, z kolei dla dorosłych jest to od 3 do 4 łyżeczek dziennie. Ze względu na swój słodki smak dzieci nie będą wybrzydzać przy jego spożywaniu :)

Składniki:

  • 2 kg cukru
  • 2 wiaderka o pojemności 5 litrów pędów sosny
  • 5 litrowy słój

Przygotowanie:

1) Na przygotowanie 5 l słoju potrzeba dwa wiaderka o pojemności 5 l pędów sosny i 2 kg cukru.

 


2) Pędy sosny należy delikatnie przepłukać wodą, pokroić na kawałki wielkości centymetra, układać na przemian warstwy pędów i cukru.

 


3) Słoik odstawić w dobrze nasłonecznione miejsce na około tydzień.
4) Po upływie tego czasu zlewamy do mniejszych słoiczków powstały syrop. Przechowywany w chłodnym i zaciemnionym miejscu nie straci właściwości leczniczych nawet przez kilka lat.

Komentarze do wpisu (0)

Chmura tagów
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl