Skórzana tykwa Torpedo Turquesa 150-200 ml
Opis
Skórzana tykwa Torpedo Turquesa 150-200 ml
To wysokiej jakości naczynie dedykowane jest przede wszystkim miłośnikom urugwajskiego stylu picia Yerba Mate. Porongo pozyskiwane jest z tej samej roślina co tykwa(calabaza), ale różni się kształtem od klasycznej argentyńskiej calabazy, bowiem pochodzi z innej części rośliny, bliższej szypułce, stąd też jej specyficzny kształt przypominający klepsydrę. Ważną kwestią jest również dłuższa żywotność i lepsza twardość naczynia pochodzącego z tej części rośliny.
Każde naczynie z tykwy jest unikalne, nie inaczej jest z Torpedo Turquesa, bowiem nie ma możliwości, aby znaleźć dwie identyczne sztuki z racji tego, że jest to produkt naturalny obszyty skórą oraz wykończony metalową wirolką. Z racji obszycia skórą nie parzy w dłonie i nie nagrzewa się, jest solidne i łatwo utrzymać je w dłoni.
Z każdym kolejnym użyciem hartujemy naczynie, co powoduje iż w jego strukturze pozostaje co raz to więcej smaku i aromatu kolejnych zasypów i zalań. Należy jednak pamiętać, aby naczynie po używaniu w ciągu jednego dnia miało czas aby odpowiednio wyschnąć(przynajmniej 24h w ciepłym i przewiewnym miejscu) i uniknąć gromadzenia się w nim nadmiernej ilości wilgoci co może powodować pojawienie się po pewnym czasie pleśni, a tym samym uniemożliwi korzystanie z naczynia.
W tym przypadku jest to naczynie wykonane z owocu tykwy w skórzanym obiciu barwionym na kolor turkusowy, a dla niektórych błękitny. Kwestia perspektywy ;)
Z racji, iż jest to produkt naturalny, każda sztuka może się różnić się od siebie kształtem, odcieniem oraz pojemnością. Może posiadać delikatne przebarwienia wewnątrz naczynia oraz pozostałości miąższu rośliny, co jest całkowicie normalnym zjawiskiem.
Przed pierwszym użyciem zalecamy wykonanie tzw. procesu curado, czyli przygotowania matero do korzystania. Polecamy zalać je w pierwszej kolejności gorącą wodą poniżej metalowej wirolki i zostawić na maksymalnie kilkanaście minut i wylać wodę. Po tej czynności wsypać do tykwy susz i zalać wodą o temperaturze ok. 80 stopni Celsjusza poniżej wirolki oraz odstawić na 2-3 godziny. Ciekawym pomysłem jest dodanie oprócz suszu aromatycznych ziół jak: trawa cytrynowa czy mięta pieprzowa, które wzbogacą aromatem naczynie wewnątrz jego struktury. Po takim hartowaniu naczynko należy opróżnić z pozostałości suszu, dokładnie przepłukać, osuszyć wnętrze przy pomocy ręcznika papierowego i pozostawić do wyschnięcia na przynajmniej 24 godziny. Wnętrze naczynia można również przepłukać niewielką ilością aromatycznego alkoholu, np. whisky czy gin.
Dzięki czemu nie musimy się bać o ewentualne niepożądane skutki ( problemy żołądkowe) oraz hartujemy naczynie, aby posłużyło nam maksymalnie długo, a przygotowanie w nim Yerba Mate sprawiało wyłącznie radość
Poszczególne egzemplarze mogą różnić się od siebie odcieniem, kształtem oraz pojemnością.
Pojemność - ok. 150-200 ml
Materiał - Tykwa skórzanym obiciu z metalową wirolką
Kolor - turkusowy (błękitny)
Kraj pochodzenia - Urugwaj
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie mamy możliwości weryfikacji, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.