Produkt dnia
Olej lniany tłoczony na zimno 500ml Vivio
Olej lniany tłoczony na zimno 500ml Vivio
17,99 zł 13,99 zł
szt.
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

Komosa ryżowa biała 250g Intenson

Dostępność: mała ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 9,69 zł 9.69
quantity szt.
Zyskujesz 4 pkt [?]
dodaj do przechowalni
Ocena: 4.86
Producent: Intenson
Kod produktu: quinoa_250g
Pin It

Opis

Komosa ryżowa biała 250g

Quinoa, czyli komosa ryżowa zwana też ryżem peruwiańskim to produkt o niezwykłych właściwościach prozdrowotnych. Uprawiany od wieków w Ameryce Południowej gdzie jest ceniony za swoje właściwości oraz wartości odżywcze.

Komosa ryżowa jest źródłem pełnowartościowego białka, wielu witamin, zdrowych kwasów tłuszczowych oraz składników mineralnych. W Ameryce Południowej nazywa jest matką zbóż, złotym ziarnem Inków czy świętym zbożem Inków. Obecnie hodowana jest także w USA, Kanadzie, Indiach i na Wyspach Brytyjskich. 

Quinoa - właściwości:

  • Źródło pełnowartościowego białka - zawiera aminokwasy egzogenne, a więc takie, które nie są syntezowane w organizmie i są dostarczane wraz z pożywieniem. Może być ciekawą alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego, idealne dla wegetarian, a także osób, które chcą ograniczyć ilość mięsa, które posiada sporo niezdrowych nasyconych kwasów tłuszczowych,
  • Ma potencjalne działanie antynowotworowe,
  • Cenny produkt dla chorych na celiakię - komosa ryżowa uważana jest za roślinę bezglutenową, w związku z czym poleca się ją osobom z chorobą trzewną,
  • Może zapobiegać miażdżycy - quinoa jest bogata w tłuszcze nienasycone, przede wszystkim kwas oleinowy, linolenowy oraz linolowy. Przyczyniają się one do obniżenia poziomu cholesterolu.
  • Dobra dla cukrzyków - posiada niski indeks glikemiczny(IG=35), wynika to z faktu, że w skład komosy ryżowej wchodzą głównie węglowodany złożone. Jest również bogatym źródłem błonnika, który sprzyja obniżaniu poziomu glukozy we krwi.

Komosa ryżowa - jak stosować ją w kuchni?

Charakteryzuje się lekko słodkawym smakiem, dzięki czemu może być używana do dań głównych, a także jako składnik deseru. Quinoa może w pełni zastąpić ziemniaki, makaron, ryż czy kaszę. Można ją również dodawać do sałatek, mięsnych sosów czy zup. Natomiast uprażone ziarna komosy ryżowej białej mogą być idealnym dodatkiem do jogurtu naturalnego. 

Przygotowanie komosy ryżowej jest niezwykle proste. Wystarczy dokładnie przepłukać ją wodą, a następnie gotować od 10 do 15 minut w proporcji 2:1(2 szklanki wody, 1 szklanka komosy). 

Opakowanie - 250g

Składniki: 100% komosy ryżowej białej

Data ważności - 01.02.2018 lub dłuższa

Kraj pochodzenia - Peru

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Google+
Click Shop | Hosting home.pl