Porongo Folk Plana Huayra ze skórzaną podstawką 140-160 ml
towar niedostępny

Opis
Porongo Folk Plana Huayra ze skórzaną podstawką 140-165 ml
Piękne naczynie z Argentyny w stylu rustykalnym produkowane przez markę Huayra składające się z dwóch elementów: skórzanej podstawki(posamate) oraz tykwy(porongo) z wirolką wykonanej z alpaki.
Podstawka umożliwia prawidłowe korzystanie z naczynia, bowiem z racji naturalnego kształtu nie jest ono samo w sobie pozostać w prawidłowej pozycji. Skórzana podstawka dodaje temu zestawowi charakteru i sprawia, że naczynie prezentuje się pięknie wizualnie, postawiono tutaj na prostotę. Bowiem nie zawsze naczynie musi być bogato zdobione, aby przykuwać uwagę i tak jest tutaj.
Naczynia z tykwy to dość wymagające naczynia, ale dodające naparowi coś ekstra, czego nie uzyskamy w wersjach ceramicznych czy metalowych.
Z każdym kolejnym użyciem hartujemy naczynie, co powoduje iż w jego strukturze pozostaje co raz to więcej smaku i aromatu kolejnych zasypów i zalań. Należy jednak pamiętać, aby naczynie po używaniu w ciągu jednego dnia miało czas aby odpowiednio wyschnąć(przynajmniej 24h w ciepłym i przewiewnym miejscu) i uniknąć gromadzenia się w nim nadmiernej ilości wilgoci co może powodować pojawienie się po pewnym czasie pleśni, a tym samym uniemożliwi korzystanie z naczynia.
Z racji, iż jest to produkt naturalny, każda sztuka może posiadać delikatne przebarwienia wewnątrz i zewnątrz naczynia oraz pozostałości miąższu rośliny, co jest całkowicie normalnym zjawiskiem.
Przed pierwszym użyciem zalecamy wykonanie tzw. procesu curado, czyli przygotowania matero do korzystania. Polecamy zalać je w pierwszej kolejności wrzątkiem poniżej metalowej wirolki i zostawić na maksymalnie kilkadziesiąt minut i wylać wodę. Po tej czynności wsypać do tykwy susz i zalać wodą o temperaturze do 80 stopni Celsjusza poniżej wirolki oraz odstawić ponownie na jakieś 20-30 minut. Ciekawym pomysłem jest dodanie oprócz suszu aromatycznych ziół jak: trawa cytrynowa czy mięta pieprzowa, które wzbogacą aromatem naczynie wewnątrz jego struktury.
Po takim hartowaniu naczynko należy opróżnić z pozostałości suszu, dokładnie przepłukać, osuszyć wnętrze przy pomocy ręcznika papierowego i pozostawić do wyschnięcia na przynajmniej 24 godziny. Proces można jeszcze powtórzyć. Dzięki czemu nie musimy się bać o ewentualne niepożądane skutki ( problemy żołądkowe) oraz hartujemy naczynie, aby posłużyło nam maksymalnie długo, a przygotowanie w nim Yerba Mate sprawiało wyłącznie radość.
Polecamy, aby unikać dłuższego kontaktu skórzanego obicia z wodą czy też moczenia go. Samo zaś naczynie najlepiej używać w ciągu danego dnia przez 3-4 godziny, a następnie opróżnić, opłukać, dobrze wytrzeć i zostawić do wyschnięcia na przynajmniej 24 godziny.
Naczynie Folk Plana Huayra jest dostępne w kilku wariantach. Naczynia różnią się między sobą kształtem, wysokością, odcieniem czy pojemnością. Dokładną charakterystykę poszczególnych modeli podajemy poniżej.
- Model "1" 145 ml
Wysokość w podstawce: 11 cm
Średnica: 8,9 cm
- Model "2" 140 ml
Wysokość w podstawce: 11,6 cm
Średnica: 9,1 cm
- Model "3" 160 ml
Wysokość w podstawce: 12 cm
Średnica: 9,1 cm
- Model "4" 160 ml
Wysokość w podstawce: 12,5 cm
Średnica: 9,1 cm
- Model "5" 155 ml
Wysokość w podstawce: 10,6 cm
Średnica: 9 cm
- Model "6" 165 ml
Wysokość w podstawce: 10 cm
Średnica: 9 cm
Jeśli chciałabyś lub chciałbyś dokładniej przyjrzeć się danemu modelowi, napisz lub zadzwoń do nas a wyślemy Ci filmik przedstawiający naczynie ze wszystkimi detalami.
Krótka specyfikacja:
- Pojemność - w zależności od modelu: ok. 140-165 ml
- Materiał - tykwa, wirola z alpaki, skórzana podstawka
- Kraj pochodzenia: Argentyna
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie mamy możliwości weryfikacji, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.