Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Artykuły
_________________________________________________ _________________________________________________ _________________________________________________ _________________________________________________ _________________________________________________

Olej z czarnuszki nierafinowany 100 ml Vivio

Dostępność: mała ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 18,99 zł 18.99
zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy
ilość szt.
Zyskujesz 9 pkt [?]
dodaj do przechowalni
Ocena: 4.69
Producent: Vivio
Kod produktu: olej_z_czarnuszki_100ml
Pin It

Opis

Olej z czarnuszki nierafinowany 100 ml Vivio

Olej z czarnuszki, pozyskiwany jest w procesie mielenia nasion czarnuszki, które są następnie tłoczone na zimno. Dzięki czemu nie traci cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Czarnuszka, nazywana również czarnym kminem to niewielkie ziarenka, które cechują się ostrym smakiem. Przez ostatnie lata była mocno zapomniana, jednak w ostatnim czasie ponownie zaczyna być przedmiotem zainteresowania wielu osób dbających o zdrowie.

Olej z czarnuszki wspomaga leczenie wielu dolegliwości, może być używany zarówno w gastronomi jak i w kosmetyce. 

Olej z czarnuszki - właściwości

  • Jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych,
  • Ma działanie przeciwzapalne oraz przeciwskurczowe,
  • Obniża poziom cholesterolu we krwi,
  • Łagodzi objawy alergii,
  • Chroni skórę przed poparzeniami słonecznymi,
  • Nawilża i regeneruje skórę,
  • Likwiduje zaburzenia snu, łagodzi stresy i napięcia,
  • Pomocny w nieżycie żołądka, wrzodach żołądka, refluksie,
  • Wspiera działanie układu odpornościowego.

Olej z czarnuszki - zastosowanie

Jako środek spożywczy może być stosowany jako dodatek do:

  • sosów, 
  • zup,
  • sałatek,
  • smarowania pieczywa,
  • kaszy.

Ponadto zaleca się pić 1-2 łyżki dziennie przez osoby, które mają:

  • problem z egzemą i trądzikiem,
  • słabe i wypadające włosy,
  • poparzoną skórę w wyniku nadmiernego opalania,
  • podrażnioną, przebarwioną czy starzejącą się skórę,
  • problem ze stanami zapalnymi skory.

Jako kosmetyk:

  • Może być stosowany do masażu ciała, działa przeciwbólowo i rozluźnia mięśnie,
  • Do smarowania twarzy raz na tydzień,
  • Przy wypadaniu włosów dodając parę kropek do szamponu, można także wmasować parę kropel w skórę głowy tuż przed umyciem i pozostawić na około 30 minut, a potem umyć włosy. Efekty powinny być widoczne po 2 tygodniach stosowania. Pomoże odbudować włosy i pobudzić je do wzrostu.

W aromaterapii:

Wystarczy dodać około 1-2 łyżeczki oleju do gorącej wody i inhalować się przez około 5-10 minut. Najlepiej wlać około 2 litry wody do miski lub miednicy, wlać 1-2 łyżeczki oleju, nakryć głowę ręcznikiem i oddychać głęboko przez wspomniany czas. Złagodzi stres i pomoże w zaburzeniach snu.

Olej z czarnuszki - przeciwwskazania

Ze względu na właściwości przeciwskurczowe nie zaleca się stosowania oleju z czarnuszki przez kobiety w ciąży.

Opakowanie - 100ml

Cechy - tłoczony na zimno, nierafinowany

Kraj pochodzenia - Polska

Data ważności - 03.2019

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

Submit
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Google+
Sklep internetowy od home.pl