Nasiona Chia (szałwia hiszpańska) 150 g Intenson
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Nasiona chia (szałwia hiszpańska) 150g Intenson
Niewielkie nasiona chia (szałwi hiszpańskiej) kryją w sobie wiele właściwości zdrowotnych.
Szałwia hiszpańska(salvia hispanica) pochodzi z rejonów Ameryki Południowej, gdzie kilka wieków temu stanowiła istotny element diety Azteków, dzięki jej właściwościom energetycznym. Dopiero od kilku lat(od 2009 roku) są dostępne w Europie jako produkt spożywczy.
Nasiona chia - właściwości
- Duża zawartość błonnika w nasionach szałwii hiszpańskiej ma zastosowanie w przypadku prowadzenia diety i odchudzania się. Wynika to z faktu, iż nasiona korzystnie wpływają na układ trawienny, zapewniają uczucie sytości oraz wspomagają trawienie. Pomagają również w lepszym wchłanianiu się pokarmów, a to z kolei przyspiesza wydalanie toksyn z ludzkiego organizmu.
- Nasiona chia dostarczają ludzkiemu organizmowi sporą ilość witamin(B1, B3, E) oraz składników mineralnych czy przeciwutleniaczy(magnez, fosfor, wapń, cynk, żelazo, niacyna).
- Posiadają niezwykłe właściwości nawilżające ludzki organizm. Dzięki czemu są popularne wśród sportowców i osób na diecie.
- Szałwia hiszpańska to również źródło łatwo przyswajalnego białka o wysokiej masie cząsteczkowej.
- Powinny znaleźć się w diecie diabetyków, bowiem spowalniają wchłanianie się cukrów oraz wspomagają regulowanie ich poziomu we krwi.
- Nasiona chia to niezwykle skuteczny suplement diety, którego spożywanie zaleca się w okresie wzrostu u dzieci i nastolatków. Polecane są również dla kobiet w ciąży i karmiących, zapewniają odpowiedni wzrost i regenerację komórek.
- Są obfitym źródłem kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6 w odpowiednich proporcjach(olej z nasion szałwii hiszpańskiej zawiera około 30% kwasów Omega 3 oraz 40% Omega 6) . Pozwalają zmniejszyć złogi cholesterolu osadzającego się na ściankach naczyń krwionośnych.
- Są produktem bezglutenowym.
Dziennie zalecaną porcją jest około 15g nasion, czyli mała łyżeczka nasion chia.
Nasiona chia - zastosowanie w kuchni
Nasiona chia można przygotować na różne sposoby, poniżej kilka propozycji:
- jako dodatek do pożywnego koktajlu,
- zmielone nasiona można dodać do domowego wypiekanego chleba,
- jako atrakcyjny dodatek do ziemniaków, musli, sałatek czy do warzyw,
- do zagęszczania zup, sosów,
- do sporządzania puddingów,
- do kiełkowania.
Zaleca się moczenie nasion w czystej wodzie w temperaturze pokojowej przed ich użyciem w jakiejkolwiek potrawie.
Gdy zostawimy łyżkę nasion w szklance wody na około 30 minut wówczas powstanie nam swojego rodzaju zawiesina.
Opakowane - 150 g
Najlepiej spożyć przed: 31.08.2024
Kraj pochodzenia: Paragwaj
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie mamy możliwości weryfikacji, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.