Kategorie
Producent
Wysyłka w
Ocena
Nowość
Promocja
Matero drewniane
Jeśli cenimy sobie wyroby z drewna wysokiej jakości i stoimy przed zakupem matero, z całą pewnością oferta naszego sklepu spełni wszystkie oczekiwania miłośników Yerba Mate. Matero wykonane z drewna, sprawdza się niezwykle efektywnie. Niezależnie od tego, czy chodzi o jego wygląd, czy samo wykorzystanie! Najczęściej wykorzystywane bywa tzw. święte drzewo czy Palo Santo(głównie Bursera Graveolens), Algarrobo lub drzewo cytrynowe.
W przypadku pielęgnacji tego naczynia, odpowiednia czystość jest niezwykle ważna. Po wypiciu ulubionego ziela fusy należy zostawić w naczyniu maksymalnie na jeden dzień, dzięki czemu zachowamy odpowiednią wilgotność naczynia. Nie należy pozostawiać resztek suszu na dłużej, gdyż mogą zacząć gnić, a co z a tym idzie uszkodzić nasze wspaniałe naczynie i uniemożliwić dalsze korzystanie z niego.
Matero Palo Santo Selecta "Paraguay" 190-200 ml
Paragwajskie naczynie o sporej pojemności w metalowym okuciu od marki Selecta.
Dostępność: mała ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Matero Palo Santo Huevito 80-120ml
Niewielkie naczynie wykonane z mocno żywicznego drewna Palo Santo, które prezentuje się nietuzinkowo i spodoba się każdemu miłośnikowi ostrokrzewu paragwajskiego.
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Matero Palo Santo "Classic" 140-170 ml
Wysokiej jakości matero wykonane z drewna Palo Santo, posiadające metalowe okucie. Naczynka wykonane z Palo Santo charakteryzują się niezwykłym aromatem, który uwalnia się w trakcie zalewania ostrokrzewu paragwajskiego. Wszystko dzięki aromatycznej żywicy, której niezwykły smak łączy się z naparem, co powoduje, że każda mate smakuje wyjątkowo!
Dostępność: mała ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Co wyróżnia naczynia wykonane z drewna?
Kluczowym wyróżnikiem naczyń wykonanych z naczyń jest "ich dusza", bowiem wszystkie naczynia drewniane trafiające do nas z Ameryki Południowej są produkowane ręcznie, co powoduje, że każde naczynie różni się w minimalnym stopniu wyglądem i wielkością. Południowoamerykańscy rzemieślnicy są fachowcami w swojej dziedzinie i każdego dnia wkładają serce, aby z ich zakładów wychodziły piękne i trwałe naczynia drewniane, najczęściej w metalowym okuciu.
Przykładowo naczynie drewniane z Palo Santo zawiera w sobie aromatyczną żywicę, która uwalniana jest w trakcie parzenia naparu. Wówczas napar zostaje wzbogacony o lekko cytrusową nutę, która jest dość mocno wyczuwalna i powoduje, iż mate pita w takim naczyniu nabiera dodatkowych walorów smakowych. Należy pamiętać, aby tych naczyń nie osuszać zbyt szybko(przy kominku czy na grzejniku), bowiem może to powodować pęknięcia drewna, a tego byśmy nie chcieli.