Kategorie
Producent
Wysyłka w
Nowość
Promocja
Matero drewniane
Jeśli cenimy sobie wyroby z drewna wysokiej jakości i stoimy przed zakupem matero, z całą pewnością oferta naszego sklepu spełni wszystkie oczekiwania miłośników Yerba Mate. Matero wykonane z drewna, sprawdza się niezwykle efektywnie. Niezależnie od tego, czy chodzi o jego wygląd, czy samo wykorzystanie! Najczęściej wykorzystywane bywa tzw. święte drzewo czy Palo Santo(głównie Bursera Graveolens), Algarrobo lub drzewo cytrynowe.
W przypadku pielęgnacji tego naczynia, odpowiednia czystość jest niezwykle ważna. Po wypiciu ulubionego ziela fusy należy zostawić w naczyniu maksymalnie na jeden dzień, dzięki czemu zachowamy odpowiednią wilgotność naczynia. Nie należy pozostawiać resztek suszu na dłużej, gdyż mogą zacząć gnić, a co z a tym idzie uszkodzić nasze wspaniałe naczynie i uniemożliwić dalsze korzystanie z niego.
Matero Palo Santo "Huevito" 125-130 ml
Piękne, częściowo okute naczynie z drewna Palo Santo o dość małej pojemności, żywiczne i pachnące.
Dostępność: brak towaru
Matero Palo Santo "Ignacio" 140-160 ml
Drewniane naczynie o ciekawym designie, jest częściowo okute, przyciąga uwagę pięknym wyglądem.
Dostępność: mała ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Matero Palo Santo "Paraguay" ze skórzanym paskiem 140-170 ml
Stylowe naczynie o średniej pojemności z Palo Santo w okuciu zdobione skórzanym paskiem.
Dostępność: mała ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Co wyróżnia naczynia wykonane z drewna?
Kluczowym wyróżnikiem naczyń wykonanych z naczyń jest "ich dusza", bowiem wszystkie naczynia drewniane trafiające do nas z Ameryki Południowej są produkowane ręcznie, co powoduje, że każde naczynie różni się w minimalnym stopniu wyglądem i wielkością. Południowoamerykańscy rzemieślnicy są fachowcami w swojej dziedzinie i każdego dnia wkładają serce, aby z ich zakładów wychodziły piękne i trwałe naczynia drewniane, najczęściej w metalowym okuciu.
Przykładowo naczynie drewniane z Palo Santo zawiera w sobie aromatyczną żywicę, która uwalniana jest w trakcie parzenia naparu. Wówczas napar zostaje wzbogacony o lekko cytrusową nutę, która jest dość mocno wyczuwalna i powoduje, iż mate pita w takim naczyniu nabiera dodatkowych walorów smakowych. Należy pamiętać, aby tych naczyń nie osuszać zbyt szybko(przy kominku czy na grzejniku), bowiem może to powodować pęknięcia drewna, a tego byśmy nie chcieli.